Politika i društvo

PRVI PUT FESTIVAL POČINJE U ČETVRTAK

Na 71. Pulu ne dolazi ni predsjednik Milanović, ni premijer Plenković - bar neće biti sigurnosne strke

Ulaznice se naplaćuju samo u Areni (6 eura po osobi za cijelu večer, studenti 5, a umirovljenici 3 eura) , dok je besplatan ulaz na sve ostale lokacije u klimatizirani Kino Valli, INK... Na ovim lokacijama se sutradan mogu vidjeti propušteni filmovi od dana ranije * Pogledajte video najave dva sutrašnja hrvatska filma, "Svemu dođe kraj"  Rajka Grlića i "Šlager" Nevija Marasovića 


 
3 min
Zoran Angeleski
Zadnje pripreme

Ulaznice se naplaćuju samo u Areni (6 eura po osobi za cijelu večer, studenti 5, a umirovljenici 3 eura) , dok je besplatan ulaz na sve ostale lokacije u klimatizirani Kino Valli, INK... Na ovim lokacijama se sutradan mogu vidjeti propušteni filmovi od dana ranije * Pogledajte video najave dva sutrašnja hrvatska filma, "Svemu dođe kraj"  Rajka Grlića i "Šlager" Nevija Marasovića 

Na sutrašnjem svečanom otvaranju 71. Pulskog filmskog festivala, prvog koji počinje u četvrtak, neće prisustvovati, kako saznajemo, ni predsjednik države Zoran Milanović, niti premijer Andrej Plenković, ali hoće izaslanik predsjednika Zdravko Zima i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

To će sigurno umanjiti i troškove i sigurnosnu strku koja prati dolazak udarnih političara.  

Nakon brojnih filmaša na crvenom tepihu i 45-minutnog svečanog otvorenja koje će, uz prijenos na HTV-u, voditi Ida Prester, festival u Areni  oko 22.40 sati otvorit će svjetska premijera romantičnog trilera Rajka Grlića "Svemu dođe kraj", sa Živkom Anočićem i Jelenom Đokić u glavnim ulogama.

Sutrašnju prvu festivalsku zatvara tulum uz DJ Kovača u Domu hrvatskih branitelja.

Kao uvod u otvaranje 71. Festivala, u 19 sati u INK-u počinje svečana premijera romantične drame Nevija Marasovića "Šlager", s Lanom Barić i Jankom Popovićem Volarićem u naslovnim ulogama.

Na koncu, iznimno nam je drago što će filmske osvrte za trajanja 71. Pule za naš portal pisati domaći filmski kritičar i nagrađivani redatelj Elvis Lenić.

Naš suradnik Elvis Lenić

Filmom protiv toplinskog udara

U ove vrele dane, kada nam najavljuju toplinski udar, pozivamo vas da nam se pridružite na nizu filmova i popratnih događanja u dobro klimatiziranim prostorima Doma hrvatskih branitelja, Kina Valli i Istarskog narodnog kazališta. Večeri, već znatno ugodnije, rezervirane su za Arenu te još dvije popularne lokacije na otvorenom – Ambrelu i Brijune.  Točan raspored prikazivanja filmova provjerite na internetskoj stranici Festivala, a organizatori ističu da se ulaznice naplaćuju samo u Areni (6 eura po večeri, studenti 5, a umirovljenici 3 eura), dok je ulaz na sve ostale lokacije slobodan.

Pogodnosti za studente i umirovljenike ne vrijede za projekciju filma Gru i Malci: Neustrašivi špijuni (Arena,18. srpnja). 

Prijepodnevna filmska druženja u DHB-u

Gdje drugdje započeti dan nego u Festivalskom centru? Smješten u Domu hrvatskih branitelja, mjesto je druženja filmaša i publike na događanjima od jutra do kasno u noć.

Festivalski dan započinje u 10 sati razgovorima s ekipama filmova iz Glavnog programa prikazanim večer ranije u Areni ili u Istarskom narodnom kazalištu. Potom u duelu “Točno u podne” doznajemo kako kritičari ocjenjuju pogledane filmove. Podsjetimo da će i novinari ocjenjivati filmove Glavnog programa, a o njihovom sudu ćemo vas obavještavati.

Organizatori pozivaju i dragu publiku da glasa za svoje favorite što je tradicija Pule od početka Festivala. Glasački listići bit će podijeljeni gledateljima na prvoj i drugoj (repriznoj) projekciji.

Filmovi Glavnog programa u više termina

Jedan prosječan dan na Puli nastavlja se u nedavno obnovljenom Istarskom narodnom kazalištu, spremnom za svečane projekcije i potpun doživljaj filma.

Tamo već u 11 sati kreće Glavni program Festivala – prva projekcija iz sekcije Manjinske koprodukcije, nakon koje slijedi razgovor s filmskom ekipom.

Glavni program nastavlja se u 16 sati u Kinu Valli, drugim naslovom Manjinske koprodukcije, također uz filmsku ekipu i razgovor poslije filma. Hrvatski filmovi iz Glavnog programa prikazuju se u dva termina – prva  svečana projekcija u prisustvu filmske ekipe je u 19 sati u INK-u, a druga u 21:30 u Areni.

Svi naslovi iz natjecateljskog programa  svakodnevno se repriziraju u Kinu Valli i INK-u nekoliko poslijepodnevnih i jednom kasnovečernjem terminu.

Kino Valli - u 10 sati filmovi za djecu

U Kinu Valli u 10 sati kreće Pulica, dječji program s komedijama i animiranim avanturama idealnim za obiteljska druženja, a nakon glavnih i repriznih projekcija natjecateljskog program, te projekcija studentskih filmova, u 18 sati na rasporedu je Vremeplov, s restauriranim klasicima i filmovima koji tematiziraju povijest, prošlost i sjećanje.

U kinu slijedi Greater Adria, međunarodni program 71. Pule koji od 20 sati donosi šest uzbudljivih igranih i dokumentarnih naslova.

PulaPRO za filmske profesionalce

U drugom dijelu Festivala, od ponedjeljka do srijede, intenzivira se program namijenjen akreditiranim filmskim profesionalcima PulaPRO koji se održava u Kinu Valli i Festivalskom centru.

U prijepodnevnim terminima u Kinu Valli doznat ćemo što se novo sprema od filmova i TV serija u zemlji i regiji, na čak četiri ovogodišnja pitchinga.


Nastavite čitati

Pula
 

U Puli je podstanarima teško naći krov nad glavom. "Nas sedmero živi u 40 kvadrata. Niti za 800 eura nisam uspjela pronaći dom sebi i djeci"

Od Igora Loparića, predsjednika pulske udruge Naš san njihov osmijeh, doznajemo da se njima svakodnevno javljaju obitelji s djecom i samohrani roditelji koji nemaju gdje, najčešće jer moraju izaći iz stana radi turista. Onda se snalaze kod prijatelja, obitelji, no dugoročno takav smještaj nije održiv. Zbog toga su pokrenuli inicijativu "Stan za lakši stan" kojom žele pomoći obiteljima koji traže smještaj na duži period na način da im financiraju dio plaćanja najma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.