Politika i društvo

krvava nedjelja

Na današnji dan, prije 78 godina, dogodio se prvi i najrazorniji zračni napad na Pulu

Bombe su se obrušile i na osnovnu školu Alessandro Manzoni u današnjoj Jeretovoj ulici, gdje je, zahvaljujući činjenici da je bila nedjelja, i u školi nije bilo djece, ispod ruševina ostala zarobljena samo domorova supruga, pripremajući ručak za supruga i djecu koji su se nalazili u obližnjem skloništu


 
1 min
Borka Petrović
Bombe su se sručila i na školu Alessandro Manzoni u današnjoj Jeretovoj ulici

Bombe su se obrušile i na osnovnu školu Alessandro Manzoni u današnjoj Jeretovoj ulici, gdje je, zahvaljujući činjenici da je bila nedjelja, i u školi nije bilo djece, ispod ruševina ostala zarobljena samo domorova supruga, pripremajući ručak za supruga i djecu koji su se nalazili u obližnjem skloništu

Na današnji dan, 9. siječnja 1944. godine počelo je savezničko bombardiranje Pule. Tog se siječanjskog jutra, prije točno 78 godina, dogodio prvi u nizu, ujedno i najrazorniji zračni napad na Pulu u njenoj povijesti.

Tom je prigodom zaljubljenik u pulsku povijest Ivan Sergo na svom Instagram profilu Stara Pula objavio kratku crticu iz povijesti. On nam je ustupio i nekoliko fotografija razorenog grada nakon bombardiranja.

Tri vala bombardiranja

- Čak 109 savezničkih bombardera tipa B-17 Flying Fortress u tri su navrata, između 11.20 i 11.45 sati, ispustili nad gradom svoj smrtonosti teret, pogodivši Pulu na više mjesta. Vojni ciljevi bili su duž pulske luke; Arsenal, Giardini, Uspon sv. Stjepana, Zagrebačka ulica te Vlačićeva i Anticova ulica, starogradska jezgra na području današnjeg parka Grada Graza, cijela zona oko Monte Zara, ali prvenstveno Stoja, gdje su razaranja bila strahovito teška.

Bombe su se obrušile i na osnovnu školu Alessandro Manzoni u današnjoj Jeretovoj ulici, gdje je, zahvaljujući činjenici da je bila nedjelja, i u školi nije bilo djece, ispod ruševina ostala zarobljena samo domorova supruga, pripremajući ručak za supruga i djecu koji su se nalazili u obližnjem skloništu.

Stotinu poginulih

Ipak, ovaj je napad odnio oko stotinu života i zauvijek promijenio izgled našeg grada.

Zanimljivo je da, prema savezničkoj dokumentaciji, Pula tog dana uopće nije planirana kao primarni cilj napada, već je to bila Rijeka koja je ostala pošteđena zbog oblaka iznad grada koji su skrivali željene mete.

Do kraja rata uslijedilo je još dvadesetak zračnih udara.


Foto: Instagram profil Stara Pula

Nastavite čitati

Pula
 

Tame Impala - kisik jedva dišućoj alternativnoj Puli

Uz profinjeni senzibilitet za dinamiku koncertne večeri, posebno je uvjerljiva bila završnica kad su tisuće fanova pjevali s Parkerom "New Person, Same Old Mistakes" te u bisu divnu "The Less i Know  Better", da bi se bend oprostio od nekih sedam-osam tisuća ljudi viralnim hitom "One more hour", pjesmom sa zadnjeg albuma "The Slow Rush" koja je, mimo volje benda, postala silno popularna kao  pozadina za brojna TikTok videa

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.