Politika i društvo

HREJTING

Nakon ankete u deset izbornih jedinica: HDZ-u 60 mandata, šest manje nego prije četiri godine. SDP-ovoj koaliciji 44 mjesta. IDS-u dva

Most je za jedan mandat u plusu i sad je na devet zastupnika. Možemo u odnosu na 2020. ima dva zastupnika više, njih devet. IDS ima jedan manje, odnosno dva. Još dva mandata koja su preostala pripadaju Fokusu


 
2 min
Istra24

Most je za jedan mandat u plusu i sad je na devet zastupnika. Možemo u odnosu na 2020. ima dva zastupnika više, njih devet. IDS ima jedan manje, odnosno dva. Još dva mandata koja su preostala pripadaju Fokusu

Poznati su rezultati posljednje ankete pred parlamentarne izbore koji će se održati iduće srijede, prenosi Index.hr

Anketu je objavio HRT u sklopu istraživanja HRejting koje je izradila agencija Promocija Plus. Istraživanje za 1. i 2. izbornu jedinicu provedeno je između 7. i 9. travnja. Uzorak je 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3.9%. Valja navesti kako su mane ove ankete visoka statistička pogreška od gotovo 4 posto te velik broj neodlučnih birača.

1. izborna jedinica:

Prva jedinica, uz širi centar glavnoga grada, sada obuhvaća i Veliku Goricu te nekoliko općina Zagrebačke županije.

 1. HDZ i partneri 26.8% - 5 mandata
 2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde 22.3% - 4 mandata
 3. Možemo 13.5% - 3 mandata
 4. Domovinski pokret i partneri 6.7% - 1 mandat
 5. Most i partneri 5.2% - 1 mandat

Zbog velikog bazena neodlučnih, kao i velike statističke pogreške ankete, male su, ali ipak postoje šanse za tri predizborna bloka koji se vrte oko 3%. To su Umirovljenici zajedno, Fokus i Republika te Odlučnost i pravednost.

2. izborna jedinica

Druga izborna jedinica proteže se od istoka Zagreba preko dijelova Zagrebačke i Koprivničko-križevačke do cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Od Državnog izbornog povjerenstva odobrenje za sudjelovanje u izbornoj utrci dobilo je 14 lista, ali birači ih prema HRejtingu žele samo pet.

 1. HDZ i partneri 31.4% - 6 mandata
 2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde 20.6% - 4 mandata
 3. Domovinski pokret i partneri 9% - 2 mandata
 4. Možemo 7.5% - 1 mandat
 5. Most 7.4% - 1 mandat

Od njih su Umirovljenici zajedno dvostruko, a savez Fokusa i Republike više nego trostruko slabiji. Ali već dobro poznati razlozi, neodlučni i anketna pogreška, još ih drže u igri.

Ukupni broj mandata nakon ankete u 10 izbornih jedinica

Time je popunjeno svih 140 mjesta u svih 10 izbornih jedinica. Znači, bez 11., u kojoj glasa dijaspora, i 12., u kojoj se bira osam manjinskih zastupnika, konačna bi računica bila:

 1. HDZ- 60 mandata
 2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde - 44 mandata
 3. Domovinski pokret i partneri - 14 mandata
 4. Most i partneri - 9 mandata
 5. Možemo - 9 mandata
 6. IDS - 2 mandata
 7. Fokus i Republika - 1 mandat
 8. Nezavisna lista Matije Posavca - 1 mandat

HDZ bi osvojio 60 mandata, što je 6 mandata manje nego prije četiri godine, kada su imali najbolji izborni rezultat od 1995. godine. SDP-ova koalicija Rijeke pravde dobiva 44 mjesta, tri zastupnika više od Bernardićeve Restart koalicije 2020. godine.

Penavin Domovinski pokret osvojio bi 14 zastupnika, dva manje od Škorina Domovinskog pokreta na prošlim izborima.

Most je za jedan mandat u plusu i sad je na devet zastupnika. Možemo u odnosu na 2020. ima dva zastupnika više, njih devet. IDS ima jedan manje, odnosno dva. Još dva mandata koja su preostala pripadaju Fokusu i međimurskom županu Matiji Posavcu.

To bi bio sastav novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, ali anketni. Onaj stvarni odredit će točno 3.773.283 hrvatska državljanina s pravom glasa na izborima sljedeću srijedu.


Nastavite čitati

TENIS: Borna Ćorić poražen u 1. kolu Roland Garrosa

Ćorić (ATP-71.) je izgubio u tri tijesna seta protiv francuskog veterana, 37-godišnjega Gasqueta nakon tri sata i 35 minuta igre. Nijanse su ga dijelile od osvajanja barem jednog seta, a ključni nedostatak imao je u realizaciji šansi za oduzimanje servisa

U KB Merkur po prvi put pacijentu istovremeno presađeno pet organa

"Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 europskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u cijeloj Europi", istaknuo je u nedjelju ravnatelj bolnice Mario Starešinić na konferenciji za novinare koju su u Merkuru sazvali na Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiv

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.