Politika i društvo

gradonačelnik zoričić povukao potez

Nakon naše ekskluzivne objave: Poništen natječaj za ravnatelja INK-a!

Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice, kaže gradonačelnik Pule


 
3 min
Zoran Angeleski

Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice, kaže gradonačelnik Pule

Upravo je poništen natječaj za izbor ravnatelja Istarskog narodnog kazališta!

- Određeni nedostaci su, prema stajalištu gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića, utjecali na nepravilnosti prilikom donošenja Odluke o raspisivanju javnog natječaja od 29. listopada 2021., za imenovanje ravnatelja te će se natječaj poništiti, stoji u svježem priopćenju Grada Pule.

Mandat aktualne ravnateljice INK Pula prestaje u studenome 2022., a tadašnji sastav Kazališnog vijeća donio je 29. listopada 2021. Odluku o raspisivanju i provođenju natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula za mandatno razdoblje u trajanju od četiri godine, od 2023. do 2026., a sve kako bi se postupilo po Zakonu i sadašnjem Statutu INK.

U priopćenju se navodi: "Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice.

- Dosadašnji Statut Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule pokazao se manjkavim te će Grad Pula, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima poduzeti pravne radnje, radi njegove izmjene i dopune kako bi se postavili jasniji uvjeti i kriteriji prilikom izbora ravnatelja.

„Imenovanje čelnih osoba ustanova i trgovačkih društava kao i upravljačkih i nadzornih tijela, u ovom slučaju ravnatelja ili ravnateljice Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule, moraju biti zdravi temelj budućih politika u vraćanju povjerenja građana u rad gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava. I jedan su od osnovnih preduvjeta za postizanje pozitivnih rezultata u narednom razdoblju", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Nova gradska uprava je odmah po dolasku, u lipnju 2021. godine, krenula detaljno analizirati izvješća o radu pravnih osoba, njihovih upravljačkih i nadzornih tijela te svih pravnih akata. Grad Pula je, kao primarnu zadaću nadzora nad radom pravnih osoba u kojima je jedini ili jedan od osnivača, nametnuo pitanje kontinuiranog i proaktivnog sudjelovanja u razrješavanju svih uočenih tehničkih i pravnih problema. Takvo postupanje provodilo se i provodit će se sukladno svim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj, a sve kako bi sustav rada pravnih osoba u potpunosti bio prilagođen kao usluga građanima uz redovito nesmetano funkcioniranje.

Prilikom provođenja spomenutih nadzora uočeni su manji i veći nedostaci koji su umanjili povjerenje građana  i usporavali ili onemogućavali kvalitetan rad i razvoj. Uočeni su i nedostaci u radu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula prilikom provođenja javnog natječaja za izbor ravnatelja ili ravnateljice.

Naime, temeljem članka 27. Zakona o kazalištima, javni natječaj za ravnatelja raspisuje se najkasnije godinu dana prije isteka mandata ravnatelja, a raspisuje ga i provodi Kazališno vijeće. Na jednaki način postupak imenovanja ravnatelja propisan je i Statutom INK Pula od 28. studenog 2013.

Prije nekoliko dana naš je portal ekskluzivno objavio imena petero kandidata za ravnatelja INK-a; a bili su to kazališni redatelj Jasminko Balenović, kulturologinja Daria Morosin, koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Aleksandra Mišić, operni pjevač i glumac iz Rovinja Ronald Braus te Luka Mihovilović, pulski glumac i aktualni umjetnički ravnatelj INK-a, dok se aktualna ravnateljica Gordana Jeromela Kaić nije kandidirala nakon 16 godina na čelu ove gradske ustanove. No, tada smo objavili i kritike pulske kulturnjakinje Irene Boljunčić Gracin, koja je povukla svoju kandidaturu i zatražila poništenje natječaja. 

Tada nam je  Irene Boljunčić Gracin izjavila: "U dokumentima koje sam dobila na uvid nema kadrovskih i financijskih pokazatelja koji bi služili u svrhu pripremanja Prijedloga četverogodišnjeg programa rada koji obvezno sadrži financijski i kadrovski plan ostvarenja predloženog programa koji se traži. Iako u dokumentu Izvješće o poslovanju INK za 2020. godinu nalazimo dio koji se odnosi na kadrove i plaće, iz istog nije moguće zaključiti sadašnje stanje kadrova (broj i struktura zaposlenih u 2021.) te buduće eventualne obveze u kadroviranju poput mogućih odlaska radnika u mirovinu, dugotrajnih bolovanja i slično. Isto tako, iz tog dokumenta nije moguće ustanoviti i predložiti je li potrebna promjena sistematizacije radnih mjesta".

- Zato sam tražila poništenje natječaja, a kako je to Grad odbio učiniti, odustala sam od kandidature, tvrdi ona u pismenom obraćanju kazališnom, ali i političkom vodstvu grada, kazala je.

Javni natječaj, zaključila je, objavljen je 17. studenog 2021, a Grad Pula kao osnivač INK-a imenovao je nove članove Kazališnog vijeća dan ranije 16. studenog, što znači da novo Kazališno vijeće nije konstituirano (održalo prvu sjednicu i izabralo predsjednika) prije objave natječaja te time eventualno dalo smjernice za natječaj.

Slučaj  INK prati i kritike spram gradonačelnikovog izbora kazališnog redatelja Roberta Raponje za člana Kazališnog vijeća INK-a (koje provodi natječaj i bira novog ravnatelja pulskog kazališta), a zbog afere u Brčkom.


Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Zoričić i Miletić projekt GOO-a provode samo formalno

Naš je prijedlog bio usvojen te je tijekom lipnja i rujna održana edukacija za 21 učiteljicu iz pulskih osnovnih škola. Nakon provedene edukacije, započela je realizacija programa za pulske petašice i petaše. Iznos od 250.000 kuna će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom biti smanjen za 65.000 kuna koji nisu potrošeni jer je odabrana edukacija za učitelje s manjim brojem sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.