Politika i društvo

gradonačelnik zoričić povukao potez

Nakon naše ekskluzivne objave: Poništen natječaj za ravnatelja INK-a!

Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice, kaže gradonačelnik Pule


 
4 min
Zoran Angeleski

Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice, kaže gradonačelnik Pule

Upravo je poništen natječaj za izbor ravnatelja Istarskog narodnog kazališta!

- Određeni nedostaci su, prema stajalištu gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića, utjecali na nepravilnosti prilikom donošenja Odluke o raspisivanju javnog natječaja od 29. listopada 2021., za imenovanje ravnatelja te će se natječaj poništiti, stoji u svježem priopćenju Grada Pule.

Mandat aktualne ravnateljice INK Pula prestaje u studenome 2022., a tadašnji sastav Kazališnog vijeća donio je 29. listopada 2021. Odluku o raspisivanju i provođenju natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula za mandatno razdoblje u trajanju od četiri godine, od 2023. do 2026., a sve kako bi se postupilo po Zakonu i sadašnjem Statutu INK.

U priopćenju se navodi: "Nakon što sadržaj Statuta INK bude imao jasnije uvjete i kriterije za izbor čelne osobe jedne od najvažnijih ustanova u kulturi Grada, krenut će se u raspisivanje javnog poziva za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice.

- Dosadašnji Statut Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule pokazao se manjkavim te će Grad Pula, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima poduzeti pravne radnje, radi njegove izmjene i dopune kako bi se postavili jasniji uvjeti i kriteriji prilikom izbora ravnatelja.

„Imenovanje čelnih osoba ustanova i trgovačkih društava kao i upravljačkih i nadzornih tijela, u ovom slučaju ravnatelja ili ravnateljice Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pule, moraju biti zdravi temelj budućih politika u vraćanju povjerenja građana u rad gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava. I jedan su od osnovnih preduvjeta za postizanje pozitivnih rezultata u narednom razdoblju", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Nova gradska uprava je odmah po dolasku, u lipnju 2021. godine, krenula detaljno analizirati izvješća o radu pravnih osoba, njihovih upravljačkih i nadzornih tijela te svih pravnih akata. Grad Pula je, kao primarnu zadaću nadzora nad radom pravnih osoba u kojima je jedini ili jedan od osnivača, nametnuo pitanje kontinuiranog i proaktivnog sudjelovanja u razrješavanju svih uočenih tehničkih i pravnih problema. Takvo postupanje provodilo se i provodit će se sukladno svim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj, a sve kako bi sustav rada pravnih osoba u potpunosti bio prilagođen kao usluga građanima uz redovito nesmetano funkcioniranje.

Prilikom provođenja spomenutih nadzora uočeni su manji i veći nedostaci koji su umanjili povjerenje građana  i usporavali ili onemogućavali kvalitetan rad i razvoj. Uočeni su i nedostaci u radu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula prilikom provođenja javnog natječaja za izbor ravnatelja ili ravnateljice.

Naime, temeljem članka 27. Zakona o kazalištima, javni natječaj za ravnatelja raspisuje se najkasnije godinu dana prije isteka mandata ravnatelja, a raspisuje ga i provodi Kazališno vijeće. Na jednaki način postupak imenovanja ravnatelja propisan je i Statutom INK Pula od 28. studenog 2013.

Prije nekoliko dana naš je portal ekskluzivno objavio imena petero kandidata za ravnatelja INK-a; a bili su to kazališni redatelj Jasminko Balenović, kulturologinja Daria Morosin, koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Aleksandra Mišić, operni pjevač i glumac iz Rovinja Ronald Braus te Luka Mihovilović, pulski glumac i aktualni umjetnički ravnatelj INK-a, dok se aktualna ravnateljica Gordana Jeromela Kaić nije kandidirala nakon 16 godina na čelu ove gradske ustanove. No, tada smo objavili i kritike pulske kulturnjakinje Irene Boljunčić Gracin, koja je povukla svoju kandidaturu i zatražila poništenje natječaja. 

Tada nam je  Irene Boljunčić Gracin izjavila: "U dokumentima koje sam dobila na uvid nema kadrovskih i financijskih pokazatelja koji bi služili u svrhu pripremanja Prijedloga četverogodišnjeg programa rada koji obvezno sadrži financijski i kadrovski plan ostvarenja predloženog programa koji se traži. Iako u dokumentu Izvješće o poslovanju INK za 2020. godinu nalazimo dio koji se odnosi na kadrove i plaće, iz istog nije moguće zaključiti sadašnje stanje kadrova (broj i struktura zaposlenih u 2021.) te buduće eventualne obveze u kadroviranju poput mogućih odlaska radnika u mirovinu, dugotrajnih bolovanja i slično. Isto tako, iz tog dokumenta nije moguće ustanoviti i predložiti je li potrebna promjena sistematizacije radnih mjesta".

- Zato sam tražila poništenje natječaja, a kako je to Grad odbio učiniti, odustala sam od kandidature, tvrdi ona u pismenom obraćanju kazališnom, ali i političkom vodstvu grada, kazala je.

Javni natječaj, zaključila je, objavljen je 17. studenog 2021, a Grad Pula kao osnivač INK-a imenovao je nove članove Kazališnog vijeća dan ranije 16. studenog, što znači da novo Kazališno vijeće nije konstituirano (održalo prvu sjednicu i izabralo predsjednika) prije objave natječaja te time eventualno dalo smjernice za natječaj.

Slučaj  INK prati i kritike spram gradonačelnikovog izbora kazališnog redatelja Roberta Raponje za člana Kazališnog vijeća INK-a (koje provodi natječaj i bira novog ravnatelja pulskog kazališta), a zbog afere u Brčkom.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) VESELO NA OTVORENJU 'LIBRIĆA' U potrazi za tajanstvenim bićima koja još žive po Istri

"Vodimo vas na jedno putovanje Istrom, među jame, škulje, kanjone, rijeke, gradine i kaštele u kojima, kako kaže priča, još uvijek žive neka tajanstvena, nevidljiva bića. Ovim Librićem dotaknuli smo nešto dragocjeno, nešto što bi svaki narod trebao čuvati kao svoju baštinu, a to su narodne priče koje su u neka davna vremena prepričavana pored starih ognjišta", kazala je direktorica festivala Slavica Ćurković

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.