Politika i društvo

istra u saboru

Nemet (IDS) o turističkim vodičima: Novim Pravilnikom degradira se njihova važna uloga

Naglasila je da su Pravilnikom velikim dijelom obuhvaćeni nedovoljno poznati lokaliteti koje gosti u pravilu i ne posjećuju, dok su s druge strane potpuno izostavljeni neki povijesni gradovi pa i spomenici pod zaštitom UNESCO-a, te kao primjer navela Pulu, Poreč, Rovinj koji se ne nalaze na popisu zaštićenih lokaliteta, što je u najmanju ruku čudno i neprihvatljivo


 
2 min
Istra24

Naglasila je da su Pravilnikom velikim dijelom obuhvaćeni nedovoljno poznati lokaliteti koje gosti u pravilu i ne posjećuju, dok su s druge strane potpuno izostavljeni neki povijesni gradovi pa i spomenici pod zaštitom UNESCO-a, te kao primjer navela Pulu, Poreč, Rovinj koji se ne nalaze na popisu zaštićenih lokaliteta, što je u najmanju ruku čudno i neprihvatljivo

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet za saborskom govornicom upozorila je na vrlo burne reakcije struke i negativno očitovanje Zajednice turističkih vodiča Hrvatske na Pravilnik o stručnom ispitu za turističke vodiče te popisu zaštićenih lokaliteta. Ističe kako struka upozorava da sePravilnikom ne predviđa adekvatna razina edukacije i primjerena valorizacija bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine naše zemlje te kako ukazuju na neopravdanost značajnog smanjenja potrebnog broj sata za edukaciju.

Navodi kako je problem i što je posebnim Pravilnikom kojim se definiraju zaštićeni lokaliteti u Hrvatskoj izostavljen velik broj atraktivnih lokacija i destinacija, što znači da vodičima neće biti potreban poseban dio ispita za dobivanje licence i vođenje turista, što struka smatra poražavajućim, neprimjerenim, nazivajući isto i „kulturocid“ prema hrvatskoj kulturnoj, povijesnoj i prirodnoj baštini.

 - Spornom prijedlogu Pravilnika struka spočitava i činjenicu da omogućuje i stranim državljanima da bez primjerene edukacije vode turiste svugdje u Hrvatskoj. Osim na zaštićenim lokalitetima, koji su kako sam već rekla prijedlogom Pravilnika bitno reducirani, kazala je Nemet i dodala da u Udruženju turističkih vodiča naglašavaju kako se ne protive otvaranju tržišta turističkim vodičima iz EU zemalja, ali su protiv obezvrjeđivanja edukacije koja će nažalost rezultirati srozavanjem kvalitete usluge turističkog vođenja i adekvatnog predstavljanja kulturno povijesne i prirodne baštine Hrvatske.

Pula, Poreč i Rovinj nisu na popisu zaštićenih lokaliteta

Naglasila je da su Pravilnikom velikim dijelom obuhvaćeni nedovoljno poznati lokaliteti koje gosti u pravilu i ne posjećuju, dok su s druge strane potpuno izostavljeni neki povijesni gradovi pa i spomenici pod zaštitom UNESCO-a, te kao primjer navela Pulu, Poreč, Rovinj koji se ne nalaze na popisu zaštićenih lokaliteta, što je u najmanju ruku čudno i neprihvatljivo.

Napominje da je uloga turističkih vodiča promocija destinacije te kako predstavljaju važnu dodanu vrijednost u turizmu pa je stoga neprihvatljivo da se Pravilnikom šteti ne samo njima, već i ukupnom turizmu naše zemlje.

- A što turizam za Hrvatsku znači, vjerujem da ne treba posebno naglašavati. Zato pozivam nadležna ministarstva da preispitaju prijedloge Pravilnika, da se adekvatno konzultiraju sa strukom i prihvate argumentirane prijedloge i sugestije, navela je Nemet i napomenula kako utakvim situacijama treba prevladati razum, a ne nečiji ego, treba priznati grešku u koracima i ispraviti je zaključila je Nemet. 


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.