Politika i društvo

PAKET PRAVOSUDNIH ZAKONA

Nemet u Saboru o paketu pravosudnih zakona: Tresla se brda, rodio se miš!

Saborska zastupnica IDS-a, Katarina Nemet, u sklopu rasprave o "paketu" pravosudnih zakona, između ostaloga, ističe: Trebali bismo raspravljati o bržem i efikasnijem vođenju sudskih postupaka i pravednijem pravosudnom sustavu. IDS posebno iznenađuje mijenjanje članka kojim se nakon 2014. godine ukidaju specijalizirani sudovi po odjelima


 
1 min
Istra24
Foto: IDS

Saborska zastupnica IDS-a, Katarina Nemet, u sklopu rasprave o "paketu" pravosudnih zakona, između ostaloga, ističe: Trebali bismo raspravljati o bržem i efikasnijem vođenju sudskih postupaka i pravednijem pravosudnom sustavu. IDS posebno iznenađuje mijenjanje članka kojim se nakon 2014. godine ukidaju specijalizirani sudovi po odjelima

"U sklopu saborske rasprave o paketu pravosudnih zakona, zastupnica IDS-a Katarina Nemet naglasila je kako ti zakoni ne donose značajno poboljšanje sustava te kako su to samo završni radovi, a nama je problem temelj", priopćili su iz IDS-a.

Navela je kako je hitno potrebna suštinska reforma pravosuđa koja će sustav promijeniti iz temelja.

- Potrebno nam je unaprjeđenje pravosuđa i njegove temeljne funkcije, a to je zakonito i pravedno rješavanje sudskih sporova. Pa dovoljno je reći da se pravosuđe u Hrvatskoj već godinama naziva „rak rana“ društva i to je porazna činjenica, istaknula je.

Naglasila je kako bi trebali raspravljati o bržem i efikasnijem vođenju sudskih postupaka, transparentnijem i pravednijem pravosudnom sustavu.

Napomenula je da IDS posebno iznenađuje mijenjanje članka kojim se nakon 2014. godine ukidaju specijalizirani sudovi po odjelima, pa će sada o žalbama odlučivati svaki drugi sud te kako su stava da to nije dobra odluka jer nas vraća dugi niz godina unatrag.

- Zašto se prije nije reagiralo, nego se čekalo dugih 8 godina? Zaista nam to nije jasno, naglasila je saborska zastupnica IDS-a.

Dodala je kako je zaključak ovog paketa pravosudnih zakona mogao biti: „tresla se brda, rodio se miš“!

 


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.