Politika i društvo

INTERVJU NAKON IZLASKA IZ STRANKE

NEZAVISNI MARIN LEROTIĆ:' Članovi IDS-a dovoljno su sposobni i kvalitetni da mogu odabrati novo vodstvo ukoliko do toga dođe. Ne bude li tako, Dalibor Paus će i dalje biti predsjednik. I ja im želim svu sreću'

Da li će župan ići s nekom listom to morate njega pitati. Ja s njim nikad o tom nisam razgovarao. Moj fokus je biti što aktivniji i kvalitetniji saborski zastupnik i gradski vijećnik. Što će biti u budućnosti, to će vrijeme pokazati*Sve ovisi na koji će se način Daniel Deković postaviti prema pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Meni je koalicija s Zoričićem neprihvatljiva. Ako bude na tom tragu, onda možemo razgovarati


 
7 min
Danijela Bašić-Palković

Da li će župan ići s nekom listom to morate njega pitati. Ja s njim nikad o tom nisam razgovarao. Moj fokus je biti što aktivniji i kvalitetniji saborski zastupnik i gradski vijećnik. Što će biti u budućnosti, to će vrijeme pokazati*Sve ovisi na koji će se način Daniel Deković postaviti prema pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Meni je koalicija s Zoričićem neprihvatljiva. Ako bude na tom tragu, onda možemo razgovarati

"Od najjače istarske stranke u samo nekoliko godina postali smo marginalna stranka sitnih intriga, političkog oportunizma, lošeg upravljanja i unutarnjih sukoba. Ušli smo u ligu beznačajnih stranka, opsjednutih sitnim interesima lidera i njihovih miljenika, lokalnim igrama moći i primitivnim medijskim prepucavanjima. Postali smo stranka bez karaktera koja se bavi isključivo sama sobom", poručio je jučer sada već bivši član IDS-a pulski gradski vijećnik i saborski zastupnik Marin Lerotić svojim bivšim stranačkim kolegama. Odmah nakon istupa iz stranke u razgovoru za naš portal Lerotić objašnjava zašto se odlučio za ovako radikalan korak. I zašto je to učinio baš sada.

Ovo su vrlo žestoke kritike prema vodstvu stranke. Što dalje planirate? Hoćete li biti na listi koju navodno za Sabor slaže bivši predsjednik IDS-a, a danas nezavisni župan Boris Miletić?

Da li će župan s nekom listom ići na izbore, to morate njega pitati. Ja s njim nikad o tome nisam razgovarao. Moj fokus je biti što aktivniji i kvalitetniji saborski zastupnik i gradski vijećnik. Što će biti u budućnosti, vrijeme će pokazati. Bitno mi je naglasiti da ostajem oporbeni saborski zastupnik i oporbeni gradski vijećnik. I dalje ću nastaviti kritizirati sve ono što smatram da nije dobro, ali i pohvaliti stvari za koje smatram da su dobre.

Možete ipak biti malo konkretniji. Što je bio okidač za ovaj iznenadni izlazak iz stranke?

Meni je stalo do IDS-a. Želim i dalje da IDS bude jaka i ozbiljna stranka, i stranka koja će ponuditi rješenje građanima. Međutim, kao aktivni zastupnik i vijećnik, promatrao sam situaciju i ono što me žalosti je konstantno medijsko prepucavanje jednih preko drugih i ja u tome zaista nikad nisam, niti želim sudjelovati. Nikada protiv nikog nisam rekao neku ružnu riječ. Ne slažem se s vođenjem stranke i to je činjenica koju ne skrivam. Smatram da nema jasne ideje ni vizije. Pogledajmo samo rejting IDS-a. To je ništa, rezultat nerada. Kada bi se nešto radilo, onda bi u najgorem slučaju održavali neki rejting. Na zadnjem Crobarometru IDS pada ispod jedan posto.

Tko je po vama za to najodgovorniji, pretpostavljam da je odgovor jasan. Dalibor Paus?

Kao što je bivše vodstvo dalo mandat na raspolaganje nakon loših rezultata na zadnjim lokalnim izborima i preuzelo određenu odgovornost, tako smatram da i aktualno vodstvo IDS-a treba preuzeti odgovornost i za dobre rezultate, ali i za sve ono kada stvari ne idu po planu i kada nije dobro. Na kraju krajeva, vaš portal o tome piše, punih sedam mjeseci IDS nema formiranu Pulu! Bilo je bolje kada se barem nešto radilo, i kada je bivši predsjednik pulske podružnice Daniel Deković barem nešto pokušavao, više ili manje uspješno. No i to je bilo bolje od ovog što imamo danas.

Je li Paus pogriješio što je za glavnog tajnika montirao Sašu Škrinjara?

Za mene je Saša Škrinjar dobar dečko i ne mogu tu ništa više dodati. Međutim, politika je, da tako kažem, kolektivan sport. Ne može jedan napraviti sve. To mora biti usuglašen tim koji zajedno puše u isti rog. Ako  se to tako radi i ako se radi kvalitetno, onda dolaze rezultati. Naravno da je predsjednik stranke najodgovorniji, ali postoji i niz ljudi unutar vodstva stranke koji daju doprinos rezultatima i radu.

Jeste li o svom izlasku ranije obavijestili predsjednika stranke?

Nisam.

A kolege u Gradskom vijeću?
 

Nisam ni njih. To je isključivo moja osbna odluka koju sam prošao sa svojom obitelji i iza koje stojim.

Ne mislite li da bi bilo korektno da ste prije objave na društvenim mrežama o tome prvo izvijestili vodstvo. Zašto ste to izbjegli?

Ja sam ranije vrlo jasno kritizirao kada sam smatrao da nešto treba biti bolje i da se određene stvari trebaju promijeniti.

Nakon izlaska Daniela Dekovića iz IDS-a, vidite li potencijal da zajedno s njim pokrenete neku novu političku opciju ili suradnju?

Sve ovisi na koji će se način Daniel Deković postaviti prema pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Meni je koalicija s Zoričićem neprihvatljiva. Ako bude na tom tragu, onda možemo razgovarati. Ja sam otvoren za razgovor s bilo kim tko koji dijeli iste vrijednosti koje i ja dijelim. S obzirom da je kolega Deković bio u IDS-u, vjerujem da se oko mnogih stvari i vrijednosti možemo složiti.

Vratimo se na listu koju navodno slaže župan Boris Miletić. Baš ništa ne znate o tome?

Ne. Ne znam ništa o listi koju spominjete. Moje se ime isto spominjalo, doduše u tekstovima na vašem portalu. Mene nikad nitko nije pitao za to.

Iduće godine su izbori za Sabor. Jasno je da ostajete u aktivnoj politici. Hoćete li se participirati na nekoj listi?

Otom potom. Vrijeme će pokazati. U ovom trenutku nisam o tome razmišljao.

Teško je povjerovati da niste razmišljali čim ste se odlučili na ovakav radikalan potez da izađete iz IDS-a.

Odlučio sam se iz svojih ideala i vrijednosti za koje se zalažem.

U slučaju da dođe do promjene vodstva na čelu stranke, hoćete li se ponovno vratiti u IDS?

Ne znam. Teško mi je sada o tome spekulirati i odgovarati na hipotetska pitanja. Vrijeme će pokazati.

Mislite li da se Dalibor Paus na pravi način obračunao s repovima IDS-a u prošlosti kojih je bilo jako puno - od korupcije, nepotizma, klijentelizma. Koliko ste vi kao saborski zastupnik o svemu tome javno progovarali?

Da li se Paus s time obračunao, to će pokazati rezultati na izborima. Na kraju krajeva, ne sjećam se da je neki član IDS-a optužen za nešto i da mu je nešto dokazano.

Što s prijavom koju je protiv vas podnio SDP-ovac Danijel Ferić vezano uz navodno uzimanje hladnjaka iz gradske tvrtke. Jeste li bili na ispitivanju?

Nemam pojma o tome. Nikad nisam bio na ispitivanju.

Čini se da ste potpuno razočarani u stranku na čelu s aktualnim predsjednikom?

Žao mi je da se to dogodilo. Meni je ovo najteža odluka.

Svoju političku karijeru dugujete  IDS-u. Zahvaljujući stranci, danas ste saborski zastupnik i vijećnik u Gradu Puli.

Ja sam kroz stranku rastao, razvijao se i davao svoj dorinos. Prvenstveno kroz unutarstranački rad. IDS je u meni vidio određeni potencijal. To kao da kažete za bilo koga drugog. Je li Ivan Jakovčić jer je bio u IDS-u bio župan, ili kolega Flego u Europskom parlamentu, Peđa Grbin u Saboru jer je član SDP-a?

Marin Lerotić i njegova bivša stranačka kolegica Katarina Nemet

Je li Paus pogriješio što je Ivana Jakovčića i dalje ostavio za počasnog predsjednika?

To su njegove odluke i ne ulazim u to. Zašto sam istupio ja sam svoje rekao i iza toga stojim.

A koji je vaš stav po tom pitanju. Treba li Jakovčić i dalje biti počasni predsjednik?

Da vam budem iskren, to više nije moja briga. O tome neka odlučuje Dalibor Paus.

Konkretno, što Paus nije napravio, a vi ste tražili?

Nema novih programa, ideja, stavova oko bitnih tema za građane i Istru. Primjerice, što će biti sutra s Plominom? Tamo radi velik broj ljudi. Što će sutra biti s Uljanikom? Ja sam jedini progovarao o toj temi. Kako mladima ponuditi mogućnost da steknu neku nekretninu ili da imaju mogućnost cjelogodišnjeg najma za iznos koji si mogu omogućiti bez da ih se pred sezonu tjera na ulicu. Stanovi se iznajmljuju za 600, 700 eura, tko si to može priuštiti? To su bitna pitanja na koje mi kao IDS građanima nismo ponudili rješenja. S druge strane, čime se bavimo? Medijskim prepucavanjima. K tome, IDS se bespravnom gradnjom bavi već šest godina. Tadašnji zastupnik Giovanni Sponza je o bespravnoj gradnji u Saboru govorio još 2017. i 2018. godine. Taj problem nije od jučer. To je samo nastavak politike, i to nije nova politika.

Koga vidite na čelu IDS-a?

Ne razmišljam o tome. Članovi IDS su dovoljno sposobni i kvalitetni da mogu odabrati vodstvo ukoliko do toga dođe. Ukoliko ne dođe, Dalibor Paus će i dalje biti predsjednik IDS. I ja im želim svu sreću.

Ovaj vaš istup nema veze s prethodnim istupom i onime što se događalo s Miletićem prije godinu dana?

Ne.

Jeste u kontaktu sa županom zastupnik?

Kao saborski zastupnik u kontaktu sam kao i sa svakim drugim, kao što sam recimo u kontaktu i s kolegom Markom Paliagom.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Istra
 

U Bujama obnovljena kapelica Sv. Andrije

Na području Buja nalazi se ukupno 24 mjesta s kapelicama, što znači da preostaje još 20 kapelica za obnovu ili izgradnju. Cilj je povezati ih u šetnicu radi razvoja religijskog turizma

Istra
 

Grad Poreč Parenzo poljoprivrednicima dala u zakup 183,4 hektara obradive površine

Dosad je 12 poljoprivrednika kupilo 4,3  hektara zemlje, odnosno potpisano je 14 ugovora za 14 katastarskih čestica na području k.o. Musalež, Mugeba, Nova Vas i Žbandaj. U tijeku je i potpis preostalih ugovora za preostalih 1,3 hektara zemlje * Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, prihod od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske dijeli se na Grad 65 %, RH 25% i Županiju 10 %

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.