Politika i društvo

Reakcija Nezavisni-SDP Buzet: Ukrali su nam povijest i oduzeli budućnost ravnopravnog upravljanja Vodovodom

Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini


 
4 min
Istra24

Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini

Klub Vijećnika Nezavisne liste - SDP-a u Gradskom vijeću Grada Buzeta reagirao je na prozivke Zajednice podružnica IDS-a Buzeštine vezano uz smjenu Damira Sirotića, predstavnika Grada Buzeta u Nadzornom odboru Istarskog vodovoda.

-Podsjetit ćemo kolege iz IDS-a da je najviši demokratski standard da svi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća iz redova stranke kojoj su građani izglasali nepovjerenje na redovitim izborima podnesu ostavke i omoguće novoj gradskoj vlasti da izabere nove ljude koji će ispunjavati njihove kriterije. Od stranke koja neprestano govori o najvišim demokratskim standardima, očekuje se da će se takvih standarda i pridržavati, navode u priopćenju.

Prenosimo dio priopćenja.

-Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini, kako je očito bilo dogovoreno, a kako je gradonačelnik dana 18. siječnja 2022. godine konačno i službeno uputio zahtjev da g. Sirotić podnese ostavku, jasno je da g. Sirotić ne uživa gradonačelnikovo povjerenje.

Dakle, trebao je bez odlaganja podnijeti ostavku u istom trenutku.

Nevjerojatno je da je g. Sirotić unatoč tome i dalje postupao kao predsjednik nadzornog odbora. U tom svjetlu, pozivanje na podršku gradonačelnika pokazuje samo dezorijentiranost IDS-a u Buzetu koji se još nije prilagodio oporbenoj ulozi. Ovo je najbolji trenutak da podsjetimo na ono što je najveće naslijeđe IDS-a Buzeštine, kukavička predaja najvećeg dijela udjela u Istarskom vodovodu po krajnje nepovoljnom ključu za cijelu istarsku unutrašnjost 1993. godine, sramotni čin servilne stranačke podložnosti koja je izvor i korijen ovih problema, koja upravo eskalira 29 godina kasnije i zbog koje neprestano prijeti gubitak sjedišta Istarskog vodovoda.

A gospodin Sirotić bio je visokorangirani IDS-ov dužnosnik koji je aktivno sudjelovao u tom katastrofalnom činu, činu kapitulacije Buzeta kao lidera vodoopskrbe, posljedica toga je - pročitajte dobro - 5% vlasništva u društvu Istarski vodovod, usprkos izdašnim vodnim resursima kojima obiluje Buzeština, oni su naše najcjenjenije dionice, predane drugima na milost i nemilost.

Ukrali su nam povijest, oduzeli budućnost ravnopravnog upravljanja, omalovažili mnoštvo radnika i inženjera koju su iz Buzeta stvarali najljepšu vodovodnu priču u Hrvatskoj.

Podsjetit ćemo i da je revizijom utvrđeno da je IDS-ova uprava Istarskog vodovoda 25 godina zakidala radnike Istarskog vodovoda isplaćujući umanjenu plaću, a tu upravu nadzire upravo nadzorni odbor kojim sada predsjeda g. Sirotić. Uprava Istarskog vodovoda je u siječnju 2019. donijela Etički kodeks o upravljanju sukobom interesa članova nadzornog odbora. Ne znamo je li nabavka proizvoda koji kroz svoju tvrtku ili obrt proizvodi koji od članova nadzornog odbora u skladu s tim Kodeksom.

Zar to sve nije dovoljno, isto kao i buzetskoj zajednici podružnica njegove stranke da sugeriraju podnošenje promptne ostavke i izraze nepovjerenje, a posebno nakon što je nedvosmisleno istaknuta podrška 9 od 11 prisutnih vijećnika te gradonačelnika da se novim članom nadzornog odbora s ogromnom podrškom Gradskog vijeća imenuje nova osoba. 

Razlog zbog kojeg IDS Buzeštine ustraje u tome da g. Sirotić ostane u nadzornom odboru Istarskog vodovoda je da se spriječi da građani Grada Buzeta i Istre te javnost imaju uvid u aktivnosti pripajanja društava odvodnje Istarskom vodovodu. Radi se o izuzetno ozbiljnim poslovnim operacijama koje će imati dalekosežne posljedice, koje će se rasvijetliti tek u godinama ispred nas.

Iako je bilo dovoljno vremena da se pripremi pripajanje društava Istarskom vodovodu, IDS-ovi gradonačelnici, župani i direktori su namjerno čekali zadnji trenutak, kako bi se sve odradilo što brže i u žurbi, jer je to najbolji način da se zametnu tragovi, prenose dugovi, otpišu osjetljive transakcije. Najiskrenije se nadamo da se neće dogoditi tako. I dio toga je onemogućavanje da itko izvana, samo IDS i nitko drugi, ostvari mogućnost nadzora mnogobrojnih poslovnih odluka koje će prethoditi pripajanju Istarskom vodovodu.

Javnost ne zna ništa o procesima koji se događaju u Istarskom vodovodu, ne samo sada, svih ovih godina. I ne samo o procesima u Istarskom vodovodu. G. Sirotić je 29 godina aktivni dio tih procesa i jasno je zašto on za IDS mora ostati unutra.

Za razliku od g. Sirotića, kojem je za višedesetljetni rad u raznoraznim nadzornim odborima jedina kvalifikacija stranačka iskaznica s malim serijskim brojem, g. Ivančić je osoba koja ima profesionalne i stručne kvalifikacije najviše razine i duboko poznaje Istarski vodovod i procese u njemu. Svođenje osobe na osobne kontakte i trač seanse su ionako IDS-ova specijalnost, tako da ni ovaj put nisu razočarali.

Imamo još 5 mjeseci do pripajanja društava odvodnje Istarskom vodovodu, jasno je da će IDS koristiti sve moguće metode da se nastavi ovakvim akcijama bacati građanima pijesak u oči, kako bi se pod velom tajanstvenosti i konspiracije brzinom pripajanja pokrile dvojbene odluke i ponovno licitiranje položajima u Istarskom vodovodu. Jer od presudne im je važnosti da IDS-ovi kadrovi i oni pod njihovom kontrolom zadrže i preuzmu vodeće pozicije u budućoj megatvrtki istarskog vodnog gospodarstva, nitko drugi, samo IDS.


Nastavite čitati

Istra
 

Kipi u IDS-u. Dio članova pita se tko doista vodi stranku: Paus ili Jakovčić?

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika * Postoji li istarska tolerancija i convivenza? IDS-ova političarka pozvala je sve one koji ne razumiju domaću besidu da ostanu „zgor Učke”. Detalje donosimo sutra

Istra
 

20 nam je godina tek!

Spajajući tradiciju s obrazovanjem i slavljem, Škola soljenja sardela ne samo da odaje počast fažanskoj ribarskoj baštini, već i osigurava njen životni nastavak za generacije koje dolaze, stoga pridružite nam se 20. travnja na fažanskoj rivi i „posolite kako treba“

Istra
 

Motociklist skrenuo izvan kolnika i zabio se u suhozid

Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak upravljao motociklom, pulske registracijske oznake, kolnikom županijske ceste 5192 te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, već je skrenuo u desno na travnati teren i udario u suhozid, nakon čega se prevrnuo na kolnik

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.