Politika i društvo

Reakcija Nezavisni-SDP Buzet: Ukrali su nam povijest i oduzeli budućnost ravnopravnog upravljanja Vodovodom

Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini


 
3 min
Istra24

Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini

Klub Vijećnika Nezavisne liste - SDP-a u Gradskom vijeću Grada Buzeta reagirao je na prozivke Zajednice podružnica IDS-a Buzeštine vezano uz smjenu Damira Sirotića, predstavnika Grada Buzeta u Nadzornom odboru Istarskog vodovoda.

-Podsjetit ćemo kolege iz IDS-a da je najviši demokratski standard da svi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća iz redova stranke kojoj su građani izglasali nepovjerenje na redovitim izborima podnesu ostavke i omoguće novoj gradskoj vlasti da izabere nove ljude koji će ispunjavati njihove kriterije. Od stranke koja neprestano govori o najvišim demokratskim standardima, očekuje se da će se takvih standarda i pridržavati, navode u priopćenju.

Prenosimo dio priopćenja.

-Upoznat ćemo kolege iz IDS-a i s činjenicom da se u međuvremenu promijenio zakonski okvir vezano za imenovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, temeljni propis za svaku političku opciju, što im očito nije poznato. Koliko znamo krajem godine se na skupštini Istarskog vodovoda, koju predstavlja IDS-ova većina, nije željelo raspravljati o mandatu Damira Sirotića na skupštini, kako je očito bilo dogovoreno, a kako je gradonačelnik dana 18. siječnja 2022. godine konačno i službeno uputio zahtjev da g. Sirotić podnese ostavku, jasno je da g. Sirotić ne uživa gradonačelnikovo povjerenje.

Dakle, trebao je bez odlaganja podnijeti ostavku u istom trenutku.

Nevjerojatno je da je g. Sirotić unatoč tome i dalje postupao kao predsjednik nadzornog odbora. U tom svjetlu, pozivanje na podršku gradonačelnika pokazuje samo dezorijentiranost IDS-a u Buzetu koji se još nije prilagodio oporbenoj ulozi. Ovo je najbolji trenutak da podsjetimo na ono što je najveće naslijeđe IDS-a Buzeštine, kukavička predaja najvećeg dijela udjela u Istarskom vodovodu po krajnje nepovoljnom ključu za cijelu istarsku unutrašnjost 1993. godine, sramotni čin servilne stranačke podložnosti koja je izvor i korijen ovih problema, koja upravo eskalira 29 godina kasnije i zbog koje neprestano prijeti gubitak sjedišta Istarskog vodovoda.

A gospodin Sirotić bio je visokorangirani IDS-ov dužnosnik koji je aktivno sudjelovao u tom katastrofalnom činu, činu kapitulacije Buzeta kao lidera vodoopskrbe, posljedica toga je - pročitajte dobro - 5% vlasništva u društvu Istarski vodovod, usprkos izdašnim vodnim resursima kojima obiluje Buzeština, oni su naše najcjenjenije dionice, predane drugima na milost i nemilost.

Ukrali su nam povijest, oduzeli budućnost ravnopravnog upravljanja, omalovažili mnoštvo radnika i inženjera koju su iz Buzeta stvarali najljepšu vodovodnu priču u Hrvatskoj.

Podsjetit ćemo i da je revizijom utvrđeno da je IDS-ova uprava Istarskog vodovoda 25 godina zakidala radnike Istarskog vodovoda isplaćujući umanjenu plaću, a tu upravu nadzire upravo nadzorni odbor kojim sada predsjeda g. Sirotić. Uprava Istarskog vodovoda je u siječnju 2019. donijela Etički kodeks o upravljanju sukobom interesa članova nadzornog odbora. Ne znamo je li nabavka proizvoda koji kroz svoju tvrtku ili obrt proizvodi koji od članova nadzornog odbora u skladu s tim Kodeksom.

Zar to sve nije dovoljno, isto kao i buzetskoj zajednici podružnica njegove stranke da sugeriraju podnošenje promptne ostavke i izraze nepovjerenje, a posebno nakon što je nedvosmisleno istaknuta podrška 9 od 11 prisutnih vijećnika te gradonačelnika da se novim članom nadzornog odbora s ogromnom podrškom Gradskog vijeća imenuje nova osoba. 

Razlog zbog kojeg IDS Buzeštine ustraje u tome da g. Sirotić ostane u nadzornom odboru Istarskog vodovoda je da se spriječi da građani Grada Buzeta i Istre te javnost imaju uvid u aktivnosti pripajanja društava odvodnje Istarskom vodovodu. Radi se o izuzetno ozbiljnim poslovnim operacijama koje će imati dalekosežne posljedice, koje će se rasvijetliti tek u godinama ispred nas.

Iako je bilo dovoljno vremena da se pripremi pripajanje društava Istarskom vodovodu, IDS-ovi gradonačelnici, župani i direktori su namjerno čekali zadnji trenutak, kako bi se sve odradilo što brže i u žurbi, jer je to najbolji način da se zametnu tragovi, prenose dugovi, otpišu osjetljive transakcije. Najiskrenije se nadamo da se neće dogoditi tako. I dio toga je onemogućavanje da itko izvana, samo IDS i nitko drugi, ostvari mogućnost nadzora mnogobrojnih poslovnih odluka koje će prethoditi pripajanju Istarskom vodovodu.

Javnost ne zna ništa o procesima koji se događaju u Istarskom vodovodu, ne samo sada, svih ovih godina. I ne samo o procesima u Istarskom vodovodu. G. Sirotić je 29 godina aktivni dio tih procesa i jasno je zašto on za IDS mora ostati unutra.

Za razliku od g. Sirotića, kojem je za višedesetljetni rad u raznoraznim nadzornim odborima jedina kvalifikacija stranačka iskaznica s malim serijskim brojem, g. Ivančić je osoba koja ima profesionalne i stručne kvalifikacije najviše razine i duboko poznaje Istarski vodovod i procese u njemu. Svođenje osobe na osobne kontakte i trač seanse su ionako IDS-ova specijalnost, tako da ni ovaj put nisu razočarali.

Imamo još 5 mjeseci do pripajanja društava odvodnje Istarskom vodovodu, jasno je da će IDS koristiti sve moguće metode da se nastavi ovakvim akcijama bacati građanima pijesak u oči, kako bi se pod velom tajanstvenosti i konspiracije brzinom pripajanja pokrile dvojbene odluke i ponovno licitiranje položajima u Istarskom vodovodu. Jer od presudne im je važnosti da IDS-ovi kadrovi i oni pod njihovom kontrolom zadrže i preuzmu vodeće pozicije u budućoj megatvrtki istarskog vodnog gospodarstva, nitko drugi, samo IDS.


Nastavite čitati

Istra
 

Obala Novigrada, široka je i pitoma. Nekadašnji biskupski grad, položen korak do velikog ušća Mirne, amblem je istarskog zapada

U mandraču barke su poredane kao stado, pripadaju više kopnu nego moru, sidrišta slice kamenim stupovima sajmišta na kojima se veže blago na prodaji. Barem se meni tako čini. Novigradski mandrač je najveći u Istri, a u njemu i dalje su na sidrištu ribarske brodice. U Novigradu ribari i dalje dominiraju mandračom, riva je jako živa, domaćih ljudi na sve strane bez obzira na navalu turista

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.