Politika i društvo

krasna zemlja silovana

Obitelj Marčeta: Kraljevi parcelacija, Bajadera i Favela

Fažanska obitelj Marčeta u zadnjih nekoliko godina jeftino je kupila, parcelirala i skupo prodala velike površine poljoprivrednog zemljišta na području Vodnjana, Fažane i Marčane. Oni su otprilike 60 tisuća četvornih metara kupili po prosječnoj cijeni od desetak kuna, a kada prodaju stotinjak novokomponiranih parcela - njihova zarada mjerit će se u milijunima. Naime, uz prosječnu cijenu od 200 kuna po prodanom metru Marčete će zaraditi oko deset milijuna kuna. Nama će ostati teret stotinjak bespravnih građevina ilegalne infrastrukture u kojima borave ilegalni turisti koji ne plaćaju boravišnu taksu ili, pak, odvoz smeća. Krasna zemlja Istra zbog pohlepe pojedinaca, institucionalnog nemara i impotentnog pravosuđa, iz dana u dan pretvara se u Lijepu našu silovanu


 
5 min
Dražen Majić Ivan Dobran

Fažanska obitelj Marčeta u zadnjih nekoliko godina jeftino je kupila, parcelirala i skupo prodala velike površine poljoprivrednog zemljišta na području Vodnjana, Fažane i Marčane. Oni su otprilike 60 tisuća četvornih metara kupili po prosječnoj cijeni od desetak kuna, a kada prodaju stotinjak novokomponiranih parcela - njihova zarada mjerit će se u milijunima. Naime, uz prosječnu cijenu od 200 kuna po prodanom metru Marčete će zaraditi oko deset milijuna kuna. Nama će ostati teret stotinjak bespravnih građevina ilegalne infrastrukture u kojima borave ilegalni turisti koji ne plaćaju boravišnu taksu ili, pak, odvoz smeća. Krasna zemlja Istra zbog pohlepe pojedinaca, institucionalnog nemara i impotentnog pravosuđa, iz dana u dan pretvara se u Lijepu našu silovanu

U prosincu 2020. godine Dario Marčeta kupio je od jedne fažanske obitelji 16.400 kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta za 65.600 kuna. Dakle, Marčeta je jedan kvadrat zemlje platio 3 kune. Radi se o lokaciji na Galižanskoj cesti koja se nalazi između fažanskog groblja i općinskog reciklažnog dvorišta.

U siječnju 2021. krenula ja parcelacija te je kupljena parcela pretvorena u tridesetak manjih. U geodetskom slengu taj se finalni proizvod naziva bajadera.

Ubrzo, po dovršetku parcelacije, započela je prodaja. U oglasima koji su i danas dostupni na internetu vidljivo je da se parcela od 515 kvadrata prodaje za 25 tisuća eura, odnosno da je cijena jednog kvadrata 48 eura ili 360 kuna.

Dvije fažanske Favele obitelji Marčeta

Nije potrebno biti vrhunski matematičar da bi se zaključilo kako je poznati vinar Marčeta u ekspresnom roku četvorni metar zemlje prodao po stotinu dvadeset puta većoj cijeni.

Naravno, u papirima cijena je uvijek značajno niža. Marčeta je tijekom srpnja i kolovoza prošle godine parceliranu zemlju službeno, kako piše u ugovorima, prodavao po cijeni od 55 kuna.

Nešto dalje, na lokaciji San Pelegrin, točno preko puta fažanskog reciklažnog dvorišta, Dario Marčeta je parcelirao dodatnih 20 parcela veličine 500 četvornih metara. 

Radi se o lokaciji na kojoj su se već digle bespravne građevine. Riječ je o naseljima koje je narod popularno prozvao Favele. Na većini parcela, na obje fažanske lokacije, vidljive su instalacije za vodu i struju. 

Fra Luka Marčeta sređuje mobilne kućice ali i urbanizaciju

Dok je većina parcela u zemljišnim knjigama upisana na Daria Marčetu, za prodaju je zadužen njegov sin Luka. Čitajući prodajne oglase za gotovo stotinu novokomponiranih parcela lijepo se može iščitati modus operandi ovog biznisa odnosno pretvaranje „Bajadera“ u „Favele“.

Tako, primjerice, Luka Marčeta, koji se na Facebook-u predstavlja kao Fra Luka, parcele u Barbarigi o kojima smo nedavno pisali prodaje za 25 eura po metru. Prodavatelj ističe da je moguća i zamjena za automobil, brod ili stan.

Podsjetimo, tata Dario je istu zemlju platio 2 (dva) eura.

Fra Luka Marčeta parcele prodaje i u Marčani. U oglasu kupce mami informacijom da je zemljište idealno za postavljanje mobilnih kućica te, usputno, nudi pomoć pri kupnji i njihovom postavljanju. Zemlja se u Krnici prodaje po cijeni od 30 eura, a trgovac Luka Marčeta, očito dobro upućen, najavljuje i skorašnju urbanizaciju.

 

Kako smo već na početku ukazali, najunosnije su ipak fažanske parcele. Naime, parcela pored Fažane veličine 516 metara prodaje se po 25 tisuća eura. Četvorni metar plaćen 3 kune prodaje se za više od 360 kuna. U oglasu se ističe da je teren tek par minuta od centra Fažane dok je priključak vode na samom terenu.

I doista, na parcelama su vidljivi priključci za struju i vodu.

Fažanski načelnik Korać: Pritisci su stravični

O toj uredno razvedenoj infrastrukturi koja se nalazi na gotovo svakoj od fažanskih parcela obitelji Marčeta, upitali smo općinskog načelnika Radomira Koraća. 

- Nijedna takva parcela ne bi trebala imati struju i vodu. Na zadnjem vijeću smo donijeli odluku da suglasnost za vodu dajemo samo za parcele koje imaju više od 2000 kvadrata, kaže Korać.

- A ovo kod Marčete, njima sigurno nisu legalno odobreni priključci za vodu. To su oni napravili na svoju ruku. Milijun posto. Na primjer, imamo cestu i po njoj ide voda, to je najčešće županijska cesta. Dakle, da bi se priključili na vodu moraju dobiti suglasnost od ŽUC-a, Županijske uprave za ceste. ŽUC im je možda i dao suglasnost dok je parcela bila poljoprivredna. Pretpostavljam da je nakon dovođenja vode na zemljište uslijedila parcelacija i onda se vodovodna mreža razgranala. To nije moguće i to neće proći sigurno. Oko ovog se svakako treba oglasiti Vodovod, tvrdi Korać.

Navodi da Općina Fažana nema puno načina kako zaustaviti ovo pogubni fenomen.

- Nas se tu gotovo ništa ne pita. Ipak, mi smo vlasnici puta i imamo pravo ne izdati suglasnost za kopanje infrastrukture po općinskom putu. Kod mene na stolu je debeli snop zahtjeva jer ne dam da se kopa. Pritisci su stravični, ističe Korać.

On hvali IDS-ovu inicijativu za izmjene zakona u nastojanjima da se zaustavi parcelacija ali kaže da bi se tog stava trebali držati i njihovi članovi na terenu.

Podsjetimo, Ivan Marčeta, drugi sin Daria Marčete, donedavno je sjedio u fažanskom vijeću ali i predsjedništvu lokalnog IDS-a.

Boris Miletić: "Najoštrije se suprotstavljam agresiji na naš prostor, bez obzira o kome se radi"

Za komentar brutalnog parcelacijskog angažmana fažanske obitelji Marčeta zapitali smo i istarskog župana Borisa Miletića, inače dobrog poznanika spomenute familije.

Boris Miletić

- Moj stav o bespravnoj gradnji i parcelaciji poljoprivrednog zemljišta je jasan i dobro poznat. Najoštrije se suprotstavljam agresiji na naš prostor, bez obzira o kome se radi. Zato se i zalažem za izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojom bi se zakonski onemogućila parcelacija poljoprivrednog zemljišta veličine manje od 1 hektara, kao i za spuštanje ovlasti građevinske inspekcije s državne na lokalnu i regionalnu razinu, kako bi bespravnu gradnju mogli zaustaviti u samom začetku. Također, držim da treba sankcionirati bespravne graditelje drakonskim kaznama te bespravnu gradnju tretirati kao kaznenu, a ne prekršajnu odgovornost, energično je zaključio istarski župan.

Na županijskoj Skupštini minulog tjedna Miletić je kazao da bespravni graditelji trebaju u zatvor, a gostujući prošlog petka u programu Radio Pule, župan Miletić dotaknuo se upravo parcelacije.

- Parcelaciju poljoprivrednog zemljišta treba zabraniti. Pojedinac tako može profitirati, ali zajednica će izgubiti. Mi trebamo štititi našu zajednicu!, poručio je.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.