Politika i društvo

SA ŠEST GLASOVA ZA I ČETIRI GLASA PROTIV

Odbor za medije prihvatio izvješća o radu HRT-a i VEM-a za 2022.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) ocijenio je da ''izvješće HRT-a nije dobro jer puno toga nije jasno'', a Karolina Vidović Krišto (OIP), kao ''gošća'' sjednice odbora kojem nije članica, u više je navrata iznijela niz ocjena od da je ''program HRT-a isporučivanje PR oglasa Vlade'', pa sve do programske ''šutnje o lopovluku'', ''apsolutnoj cenzuri'' i ''medijskom mraku gorem nego u komunizmu''


 
3 min
HINA

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) ocijenio je da ''izvješće HRT-a nije dobro jer puno toga nije jasno'', a Karolina Vidović Krišto (OIP), kao ''gošća'' sjednice odbora kojem nije članica, u više je navrata iznijela niz ocjena od da je ''program HRT-a isporučivanje PR oglasa Vlade'', pa sve do programske ''šutnje o lopovluku'', ''apsolutnoj cenzuri'' i ''medijskom mraku gorem nego u komunizmu''

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova prihvatio Izvješće o radu i poslovanju HRT-a za 2022. kao i Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM) i Agencije za elektroničke medije (AEM) u prošloj godini.

Izvješće HRT-a predstavili su ravnateljica poslovanja Gordana Grandov i pomoćnik glavnog ravnatelja Renato Kunić istaknuvši kako je u poslovnom dijelu HRT lani osigurao pozitivno poslovanje unatoč već 13 godina nepromijenjenom iznosu pristojbe od 80 kuna, te da je u programskom dijelu ispunio sve obaveze iz ugovora s Vladom.

''To znači da je informativnog sadržaja na HRT-u, ne samo na televiziji, bilo 1.870 000 minuta, obrazovanja i znanosti 462.000 minuta, umjetnosti i kulture 360.000 minuta, glazbenih sadržaja 3.340.000 minuta i religije oko 66.000 minuta'', kazao je Kunić.

Dodao je i kako igranog sadržaja bilo oko 602.000 minuta te da je u sklopu toga bio emitiran i 31 hrvatski igrani film, pet premijernih hrvatskih serija i 52 radijske drame.

Grandov je istaknula da je rezultat poslovanja javne radiotelevizije 2022., prije oporezivanja, bio pozitivan i iznosi 6,2 milijuna kuna te da su ukupni prihodi su iznosili 1,343 milijarde kuna, Od toga su prihodi od oglašavanja iznosili su 78,7 milijuna kuna, a komercijalni prihodi iznosili su 28 milijuna kuna istaknula je Grandov.

Oporbeni zastupnici iznijeli su niz primjedbi na program i poslovanje javne radiotelevizije a Mirela Ahmetović (SDP) posebno se osvrnula na kvalitetu programa.

''HRT bi trebao biti informativan, objektivan i otvoren za sve, no nisam sigurna da je to i ostvareno'', kazala je Ahmetović.

Ocijenila je i kako se u informativnim emisijama i vijestima nekritički prenose izjave premijera i ministara, a da su emisije koje kritički raspravljajaju o situaciji ili nepostojeće ili su u ponoćnim terminima.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) ocijenio je da ''izvješće HRT-a nije dobro jer puno toga nije jasno'', a Karolina Vidović Krišto (OIP), kao ''gošća'' sjednice odbora kojem nije članica, u više je navrata iznijela niz ocjena od da je ''program HRT-a isporučivanje PR oglasa Vlade'', pa sve do programske ''šutnje o lopovluku'', ''apsolutnoj cenzuri'' i ''medijskom mraku gorem nego u komunizmu''.

Izvješće o radu i poslovanju HRT-a prihvaćeno je sa šest glasova za i četiri protiv,a članovi Odbora na kraju sjednice raspravljali su i o načinu na koji bi se poslovnikom saborskog odbora mogli spriječiti istupi poput onih Karoline Vidović Krišto ocijenivši ih ''incidentnim i stresnim situacijama''.

Odbor za medije prihvatio je i izvješća o radu Agencije za elektroničke medije (AEM) i Vijeća za elektroničke medije (VEM) za 2022. godinu.

Prihvatio je i prijedloge odluka o razrješenju i ponovnom imenovanju predsjednika VEM-a Josipa Popovca i njegova zamjenika Roberta Tomljenovića te prijedlog za imenovanje Mladena Čuture novim članom toga Vijeća o čemu će se odlučivati u Saboru većinom glasova zastupnika.


Nastavite čitati

Lokomotiva - Hajduk 1-1

Hajduk je na vrhu ljestvice sa 40 bodova, osam više uz dvije utakmice više od druge Rijeke, a 10 višeuz tri utakmice više od trećeg Dinama, dok je Lokomotiva šesta sa 18 bodova, jednim više od sedmog Varaždina, osme Istre 1961 i devetog Slavena Belupa, dok je na dnu Rudeš sa samo četiri boda

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.