Politika i društvo

U Arheološkom muzeju Istre u Puli

Održan okrugli stol o inkluzivnim socijalnim uslugama - "Radno uključivanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom"

Prva tema okruglog stola bila je održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom koju su ispred Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka održali viši stručni savjetnici za profesionalnu rehabilitaciju Mia Rogić, mag.psih. i Zdravko Tovilović, prof.psih. U okviru njihove prezentacije predstavili su usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka te mogućnosti koje poslodavci imaju kako bi zapošljavanje osoba s invaliditetom bilo održivo


 
3 min
Istra24

Prva tema okruglog stola bila je održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom koju su ispred Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka održali viši stručni savjetnici za profesionalnu rehabilitaciju Mia Rogić, mag.psih. i Zdravko Tovilović, prof.psih. U okviru njihove prezentacije predstavili su usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka te mogućnosti koje poslodavci imaju kako bi zapošljavanje osoba s invaliditetom bilo održivo

U okviru javne kampanje projekta 'Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici', održane jučer u Arheološkom muzeju Istre u Puli, organiziran je i okrugli stol na temu Inkluzivne socijalne usluge – radno uključivanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Osnovna svrha ovog susreta, objašnjavaju organizatori, bilo je okupiti zainteresirane sudionike s lokalnog područja, predstaviti primjere dobre prakse te raspraviti mogućnosti koje su u zajedničkom interesu da se postojećim i novim korisnicima socijalnih usluga uključi u radne aktivnosti i svijet rada. Okrugli stol, tako je okupio predstavnike organizacija civilnoga društva koje su aktivne na ovom području i predstavnike Grada Pule, Obrtničke komore Istarske županije, Centra za rehabilitaciju Veruda, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Škole za odgoj i obrazovanje Pula, Arheološkog muzeja Istre, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO, Centra za opoduzetništvo d.o.o. te zaposlene osobe s invaliditetom.

Prisutnima se uvodno obratio Marko Perkov predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici, koji je istaknuo da je uključivanje u svijet ra da osoba s intelektualnim teškoćama neizostavan dio inkluzije kao i neizostavan segment ravnopravnosti i samostalnost svake osobe, pa tako i osobe s intelektualnim teškoćama te ukratko predstavio aktivnosti koje je udruga od 2010. godine izvršila na tom području.

Prva tema okruglog stola bila je održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom koju su ispred Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka održali viši stručni savjetnici za profesionalnu rehabilitaciju Mia Rogić, mag.psih. i Zdravko Tovilović, prof.psih. U okviru njihove prezentacije predstavili su usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka te mogućnosti koje poslodavci imaju kako bi zapošljavanje osoba s invaliditetom bilo održivo.

Na ovu temu nadovezala se druga tema, odnosno predstavljanje konkretne usluge profesionalne rehabilitacije iz pogleda korisnika usluge. Tako je Renzo Černja, prvi korisnik ove usluge na području naše regije, predstavio uslugu osposobljavanja na konkretnom radnom mjestu te dao vlastiti osvrt na pozitivne strane usluge, istekom koje mu je omogućeno i zapošljavanje.

Treće izlaganje na temu radnog uključivanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom imala je Nataša Milohanović, članica uprave Centra za društveno poduzetništvo d.o.o., koja je predstavila svrhu djelovanja tvrtke – zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama te dosadašnje rezultate rada, a svakako najznačajniji je da tvrtka trenutno zapošljava 19 osoba s invaliditetom.

Nakon ovih izlaganja uslijedila je rasprava svih sudionika o mogućnostima daljnjeg unapređenja položaja osoba s invaliditetom kroz zapošljavanje.

U okviru projekta Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici u prostorima PUO Buja,  održati će se Okrugli stol na temu Inkluzivne socijalne usluge – stanovanje uz podršku. Osnovna svrha organizacije ovoga okruglog stola je okupiti zainteresirane dionike s lokalnog područja, predstaviti primjere dobre prakse te raspraviti mogućnosti koje su u zajedničkom interesu za širenje i unapređenje usluga stanovanja uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama na području Istre.


Foto: Centar za inkluziju i podršku zajednici

Nastavite čitati

Istra
 

Nakon kiše, Ćićarijom šeta endemska Velebitska gušterica

Podrijetlom je iz sjeverozapadne Hrvatske i prisutna je u srednjoj i južnoj Europi. Mala rasprostranjenost Velebitske gušterice glavni je uzrok zabrinutosti za opstanak pa joj je dodijeljen status skoro ugrožene životinje, a pravno je zaštićena i u zemljama u kojima živi

Istra
 

FALI PETI Dožupan Tulio Demetlika otvorio dušu: 'Nitko ne želi u Nadzorni odbor Kaštijuna pa da ga se razvlači po medijima'

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor

Istra
 

"SKUSHA" U VRSARU Susjed: "Zbog buke s terase ne mogu mi spavati djeca" - Načelnik: "Niti je pretjerana buka, niti se radi kasno"

Žaleći se na buku, na dim cigareta kao i na mirise ribljeg pečenja koji ulaze u njihov stan, susjed Mrkobrada kaže: "Ugroženo je osnovno pravo moje djece, a to je pravo na odmor i pravo na djetinjstvo" * Načelnik Gerometta: "On živi u centru turističkog grada. Pa ne može očekivati da tu neće biti ljudi. Činjenica je da je da s njim uvijek imamo neke probleme. Uvijek mu nešto smeta"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.