Politika i društvo

UOČI DANA NARCISA 2022.

Onkolog Mario Božac: Što je tumor manji, to je šansa za izlječenje veća. Pregledi su najvažniji, moramo otići u svako selo i svaki korat u Istri

Svaka deveta žena u Istri za života će oboljeti od raka dojke. Godišnje ih u Istri oboli 130, a umire 50. Zato je na današnjoj najavi Dana narcisa u pulskom Klubu Gea pozdravljena najava nabave mobilnog mamografa koji će kamionom obilaziti cijelu Istru u nastojanju smanjenja ovih brojeva


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Konferencija za novinare u Klubu Gea u Puli

Svaka deveta žena u Istri za života će oboljeti od raka dojke. Godišnje ih u Istri oboli 130, a umire 50. Zato je na današnjoj najavi Dana narcisa u pulskom Klubu Gea pozdravljena najava nabave mobilnog mamografa koji će kamionom obilaziti cijelu Istru u nastojanju smanjenja ovih brojeva

U subotu, 26. ožujka, na pulskoj Tržnici obilježava se Dan narcisa 2022., i to od 9 do 13 sati. Događaj tradicionalno organizira Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula u čijim je prostorijama danas najavljena manifestacija kojom se želi osvijestiti žene o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda dojki.

U subotu po narcise na pulsku Tržnicu

Gea će ujedno prikupljati i financijska sredstva za pomoć svojim članovima kojih ima 236 te za podršku provedbi brojnih psihosocijalnih programa koje Klub provodi, kazala je danas predsjednica Gee, Gaia Božac.

Gaia Božac

Obilježavanje Dana narcisa Gea je započela već 13. ožujka kada je otvorena humanitarna aukcija na njihovom Facebook profilu. Klubu su donirani brojni radovi, proizvodi i poklon bonovi za razne usluge. Radi se o 300 artikala, a prikupljeno je 40 tisuća kuna. Narcise građani mogu donirati u petak u Nobileovoj 1 u Puli od 9 do 19 sati

Donirani artikli

Dugogodišnju suradnju Gea ostvaruje sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, podsjetio je ravnatelj, doktor Aleksandar Stojanović.

Aleksandar Stojanović

Nikad dovoljno naglasiti važnost prevencije

- Rak dojke veliki je javnozdravstveni problem, a trenutno je to treći karcinom po stupnju mortaliteta u našoj županiji - nakon karcinoma pluća i kolorektalnog karcinoma. Sedamdeset i pet posto oboljelih žena starije je od 70 godina. Starost je faktor koji ne možemo prevenirati, no niz drugih rizika možemo. Redoviti preventivni pregledi značajno bi smanjili stopu smrtnosti. Naime, 40 posto novooboljelih žena, karcinom dojke otkrije u ranoj fazi, a tada je postotak izlječivosti iznad 90 posto, naveo je Stojanović.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije provodi i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te poziva žene na mamografiju. Svakog radnog dana između 12 i 15 sati možete ih nazvati na besplatan broj telefona: 0800 202 000, a sve informacije moguće je pronaći na internetskoj stranici: www.zzjziz.hr

Najavi Dana narcisa 2022. nazočile su i Ivana Sokolov, pročelnica Grada Pule za društvene djelatnosti i mlade te Davorka Maras Tkačuk, pomoćnica pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, s obzirom na to da Grad i Županija dugi niz godina podupiru Geine projekte.

Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istri tijekom života oboljeti od raka dojke. Što je žena starija, rizik je veći. U dobi od 50 do 69 godina u Hrvatskoj godišnje oboli 61 žena, a umre njih 12. Mogu oboljeti i mlađe žene - u Istri godišnje prosječno obole 24 žene, a 5 ih umre u dobi do 49 godina života

 

Hrvatska uvjerljivo na dnu ljestvice europskih rezultata liječenja

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja, doktor Ante Ivančić, podjestio je na podatak da je Hrvatska, nakon Mađarske, druga najgora zemlja u Europi po pitanju rezultata liječenja karcinoma. Krajem 2020. godine donijeta je Nacionalna strategija protiv raka kojom su predviđene brojne aktivnosti, a sve kako bi se smanjila smrtnost od karcinoma, koja je u Hrvatskoj 20 posto veća od europskog prosjeka.

Ante Ivančić

- Na razni Istre to bi značilo kako bi nam 140 ljudi godišnje preživjelo da nam je sustav bolji. Akcijski plan protiv raka za razdoblje od 2021. do 2024. za Istru je u izradi, pozdravlja ga Županija, no još nije usvojen. Ono na čemu radimo je onkološka terapija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dakle u Domovima zdravlja. Pilot projek zasad je uspješno zaživio u Umagu, kazao je Ivančić.

Do kraja godine mobilni mamograf putuje cijelom Istrom

Naglasio je kako u razotkrivanju raka dojke značajnu ulogu imaju kvalitetna oprema, informatički sustavi, educirani kadrovi i organizacija. Prošle godine stoga je nabavljen digitalni mamograf s tomosintezom, a do kraja godine bit će kupljena i mobilna mamografska jedinica koja bi obilazila cijelu Istru, a čime bi odaziv na pregled, prema trenutnim projekcijama, bio veći za 20 posto.

- Nama je cilj da od pregleda do dijagnostike prođe tjedan dana. Sad smo na dva tjedna, dok je, recimo, Slovenija na maksimalno 13 dana od trenutka dijagnosticiranja do početka terapije, podsjetio je Ivančić.

Mario Božac

- Što je tumor manji, to je šansa za izlječenje veća, kazao je danas onkolog Mario Božac, član Predsjedništva Kluba Gea.

- Tumor ne smijemo čekati već ga moramo tražiti. Moramo ići u svako selo, svaki korat i obavljati preglede. Dok tumor ne naraste više od jednog centimetra, žena će biti izliječena u 98 posto slučajeva, upozorio je Božac, pozdravivši tako nabavu mobilnog mamografa koji bi kamionom obilazio cijelu Istru.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.