Politika i društvo

burna rasprava u saboru

Oporba upozorava da je naknada od 375 kuna za nezaposlene osobe s invaliditetom sramotna

To je na razini učeničkog džeparca, to je daleko nedovoljno da bi osobama s invaliditetom omogućilo preživljavanje, rekla je Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi o izmjenama Zakona o tržištu rada


 
2 min
HINA

To je na razini učeničkog džeparca, to je daleko nedovoljno da bi osobama s invaliditetom omogućilo preživljavanje, rekla je Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi o izmjenama Zakona o tržištu rada

Saborski zastupnici u srijedu su pozdravili Vladin prijedlog po kojem će nezaposlene osobe s invaliditetom moći ostvariti pravo na novčanu naknadu ako se prijave u evidenciju nezaposlenih HZZO-a, no oporba pritom upozorava da je naknada od 375 kuna – nedovoljna.

To je na razini učeničkog džeparca, to je daleko nedovoljno da bi osobama s invaliditetom omogućilo preživljavanje, rekla je Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi o izmjenama Zakona o tržištu rada.

I Marijan Pavliček (HS) pita se što se može s tim iznosom mjesečno. To je omalovažavanje dostojanstva osobe, to je premalo, kazao je Pavliček, precizirajući kako je novčana pomoć za nezaposlenu OSI određena u visini 10 posto minimalne plaće, odnosno 375 kuna.

 HDZ-ova Ljubica Lukačić (HDZ) slaže se da je naknada mala, no podsjeća da je Vlada u sustavu socijalne skrbi podignula najvažniju  naknadu za OSI, a to je osobna invalidnina.

 Ukinula je imovinski i prihodovni cenzus, u petak glasujemo o zakonu o socijalnoj skrbi koji će za OSI značiti dva koraka naprijed, kazala je Lukačić.

 Objasnila je i kako naknadu od 375 kuna OSI primaju nakon završenog obrazovanja, kad su nezaposlene neovisno koliko jesu ili nisu radile. Osim toga, ovu će naknadu moći primati i uz osobnu invalidninu, naglasila je Lukačić.

Za zapošljavanje OSI preko 640 milijuna kuna

Državni tajnik u Ministarstvu rada Ivan Vidiš naveo je da je ta naknada do sada iznosila 350 kuna mjesečno, sada će iznositi 375.

 Svako je povećanje pomoći dobro došlo, no ovdje se radi o 25 kuna mjesečno, što se s tim može, pita se i Davor Dretar (DP) upozoravajući da je uključivanje OSI u svijet rada vrlo otežano, da ih trećina nikada nije radila, da nema kvalitetnih poticaja.

Pitanje broja zaposlenih OSI podijelilo je većinu i oporbu.

 Unatoč koroni, Vlada je unatrag pet godina uspjela osigurati više od pola milijarde kuna za poticanje zapošljavanja i podizanje kvalitete života OSI, njihovo je zapošljavanje 15 posto veće u odnosu na 2017. godinu, kaže Majda Burić (HDZ).

 Obmanjuje javnost, uzvraćaju joj Katarina Peović (RF) i Selak Raspudić, koja ističe kako pravobraniteljica za OSI navodi da u posljednje tri godine broj zaposlenih OSI pada.


FOTO: Pixell/Goran Stanzl

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.