Politika i društvo

BONACA U PARLAMENTU

OSVRT SA SJEDNICE PULSKOG VIJEĆA: Prozivke su samo igrokaz za javnost. Nitko ne želi izbore!

Nakon mjesec dana međusobnih optužbi, i traženje ostavki, svih političkih opcija u pulskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici, prvoj nakon raspada vladajuće koalicije SDP-a, Nezavisne liste Filipa Zoričića i Možemo, nitko nije pokrenuo tu temu


 
3 min
Chiara Bilić Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nakon mjesec dana međusobnih optužbi, i traženje ostavki, svih političkih opcija u pulskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici, prvoj nakon raspada vladajuće koalicije SDP-a, Nezavisne liste Filipa Zoričića i Možemo, nitko nije pokrenuo tu temu

Sve je super i sve je za pet, kad si vijećnik i voliš nogomet.

Tako se, ukratko, mogu sabrati misli nakon današnje sjednice pulskog Gradskog vijeća, a na kojoj su se tenzije među političkim opcijama na početku pojavile jedino oko gradnje kampusa nogometnog kluba NK Istre 1961, a onda i oko kazališta.

Tko je vlast u Puli? To više ne znaju ni Možemo!, ni SDP, ni Nezavisna lista Filipa Zoričića, a najmanje znaju građani, osobito oni koji su sinoć pratili sjednicu Gradskog vijeća.

Nakon mjesec dana međusobnih optužbi, i traženje ostavki, svih političkih opcija u pulskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici, prvoj nakon raspada vladajuće koalicije SDP-a, Nezavisne liste Filipa Zoričića i Možemo!, nitko nije ni pokrenuo tu temu.

Predsjednicu Gradskog vijeća i čelnicu Možemo Dušicu Radojčić više nitko nije tražio da istupi s funkcije, baš kao ni gradonačelnika Filipa Zoričića, niti je itko spomenuo da bi vijećnici prvi trebali staviti mandate na raspolaganje. I to unatoč tome što je na današnjoj sjednici svima postalo kristalno jasno da se trenutno ne zna čak ni tko je pozicija, a tko opozicija!

Tijekom aktualnog sata, nitko od vijećnika nije ni spomenuo mogućnost prijevremenih izbora za Gradsko vijeće, nakon što su se oko tog pitanja uglavnom prepucavali preko medija. Iako je danas održana i prezentacija izgradnje hotela na Valkanama, zbog čega je u konačnici i propala vladajuća koalicija, ni to nije nikome bilo zanimljivo.

Vijećnici Možemo! nisu pokazali interes da u gradskom parlamentu barem otvore pitanje referenduma kojeg su prethodno najavili, dok su vijećnici SDP-a zaboravili na ranije izjave "da se ne boje izbora".

Vijećnici su se na sjednici ponašali kao da se u prethodnom razdoblju apsolutno ništa nije dogodilo.

Na samom početku, vijećnik IDS-a Ardemio Zimolo obratio se novinarima i poručio "Očekujete buru, a neće biti ni bonaca", misleći pritom da se ni nakon ove sjednice, neće promijeniti ništa. Tako je i bilo.

Dodajmo, da je gradonačelnik Filip Zoričić u prijašnjim razgovorima najavljivao da će podnijeti ostavku s gradonačelničke funkcije u slučaju da to od njega zatraže vijećnici. Također, Zoričić je od svih vijećnika tražio da podnesu ostavke, rekavši da njegovi vijećnici neće čuvati fotelje.

Međutim danas, vijećnici NLFZ nisu ni pomišljali dati ostavke, pa ostaje nejasno što se u međuvremenu dogodilo? Ima li Pula i dalje vladajuću koaliciju ili su sve one prepirke bile najobičnija predstava za javnost ? No jasno je ko' suza da u ovom trenutku niti jedna opcija ne želi na izbore i da će Pula i dalje biti taoc jeftinih političkih prepucavanja i etiketiranja.

Ako već šute bivši koalicijski partneri, ništa čudno što su na ovu temu, čitavu sjednicu odšutjeli i vijećnici IDS-a, HDZ-a i Milan Rašula.


Nastavite čitati

Pula
 

Dokumentarac Igora Gala o Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli napunio kino Valli

Film progovara i o manje lijepim trenucima iz povijesti jugoslavenske kinematografije; od pokušaja da se festival preseli iz Pule u Beograd i zašto do toga nije došlo - a za što je zaslužan i sam Tito - o tome zašto je važan "kantun Arene" te što se događalo u danima kada je posljednji, već pripremljeni festival, naprasno ukinut tjedan dana prije samog otvaranja

Pula
 

(FOTO) "NAMA JE OVO OSTVARENJE SNA" Bangladešanin Noman i Filipinac Victor novi su pulski poštari

Šest je djelatnika iz Azije tijekom prošle godine obuklo poštarsku uniformu u Puli. Sudeći po brzini kojom stječu simpatije sugrađana, snalaze se i više no dobro. Stigli su iz Bangladeša, Filipina i Indije - tri države, tri jezika i tri pisma. Ali, i tri kulture i tri religije. Pozvali su nas da s njima provedemo dio poštanske smjene i ispričali kako je to kada se preseliš na drugi kraj planeta

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.