Politika i društvo

SJETIO SE STARE LJUBAVI

OTVORENA MARINA POLESANA Boris Miletić: Malo sam emotivan dok među nazočnima gledam Ivana Jakovčića

Malo sam emotivan dok među nazočnima gledam Ivana Jakovčića jer znam koliko je vremena proteklo da bi se ovaj projekt realizirao. Negdje 2001. godine, na jednoj sjednici Vlade, tadašnji ministar je s premijerom Račanom dogovorio projekt Brijuni rivijera kako se naše priobalje ne bi razlomilo na nekoliko komadića, nego ujedinilo, poručio je istarski župan


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Malo sam emotivan dok među nazočnima gledam Ivana Jakovčića jer znam koliko je vremena proteklo da bi se ovaj projekt realizirao. Negdje 2001. godine, na jednoj sjednici Vlade, tadašnji ministar je s premijerom Račanom dogovorio projekt Brijuni rivijera kako se naše priobalje ne bi razlomilo na nekoliko komadića, nego ujedinilo, poručio je istarski župan

Nakon što su proteklog mjeseca i formalno odobreni svi uvjeti za rad danas je nakon višegodišnje gradnje svečano otvorena Marina Polesana u sklopu projekta Katarina Monumenti, a u vlasništvu Danka Končara i njegove tvrtke Kermas Istra.

Ova masivna nautička infrastruktura prostire se na preko deset hektara zemljišta u sklopu kojih se nalaze 262 veza u moru i 42 za kopno, hotel, restoran i caffe bar. U rad ju pušta grupa Marina koja će ju umrežiti s ostalim suvremenim marinama.

- Do ovog trenutka utrošeno je oko 30-ak milijuna eura i još treba nekoliko objekata urediti. Ovo je faza 2 Marine 1. Ostalo je hotel u vrijednosti oko 30 te marina u vrijednosti oko 20 milijuna po današnjim cijenama koje su drastično otišle gore. Želim naglasiti da se ovim ulaganjem ulaže u vlastito dobro Republike Hrvatske. Sva uložena sredstva su naša i nismo imali nikoga tko bi nas financijski podržao u ovome. U drugoj fazi predviđena je izgradnja hotela, te na području kamenoloma oko još 900 vezova za na kopnu i oko 150 na moru, kazao je Končar.

Političari optimistični, Miletić emotivan

- Kažu da kada se nešto događa, još na ovako lijep dan, onda je to neki znak. Čestitam svima, ovo je stvarno velik pothvat. Pula je grad bogate prošlosti, ali i budućnosti i ovo je početak te budućnosti. Želim da se i dalje kao grad razvijamo i u marini vam želim puno brodova, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić investitoru.

- Malo sam emotivan dok među nazočnima gledam Ivana Jakovčića jer znam koliko je vremena proteklo da bi se ovaj projekt realizirao. Negdje 2001. godine, na jednoj sjednici Vlade, tadašnji ministar je s premijerom Račanom dogovorio projekt Brijuni rivijera kako se naše priobalje ne bi razlomilo na nekoliko komadića, nego ujedinilo. Tema demilitarizacije i mene je privukla u politiku, dva stoljeća je vojska određivala smjer razvoja grada i mislim da je vrijeme da se sva bivša vojna infrastruktura stavi u funkciju grada i građana, otvaranja novih radnih mjesta i gospodarskih mogućnosti. I pored Uljanika koji živi s teškoćama, ali živi, možemo imati i ovakvu marinu. 200 hektara zemljišta stoji nasuprot nas i apeliram ministru Butkoviću da nam se odbori i da ulažemo u njega, ta je imovina 90% državna, kazao je župan Boris Miletić.

Koncesiju je tvrtka dobila od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a tom je prigodom svečanom otvorenju prisustvovao i ministar Oleg Butković.

- Ovo je naša perspektiva i ovakve investicije ulijevaju nadu u razvoj naše države. Hrvatska je pomorska zemlja, mi od mora živimo i naša je zadaća pametno ulagati u njega i razvijati investicije u obnovu naših luka. Ovih dvadeset godina otkako je dobivena koncesija je loš primjer jer ova investicija Istarskoj županiji je neusporediva s drugima. Ovo su prekretnice i novi počeci i ovo nije naš završen posao u Puli. Moramo obnoviti lukobran i rivu, a europska sredstva za to postoje, kazao je ministar.


Nastavite čitati

Pula
 

Maksimalnih 1,2 milijuna kuna za energetski učinkovitiju Gradsku palaču

Riječ je o projektu zamjene klimatizacije Gradske palače čiji sustav nije u upotrebi zbog zastarjele tehnologije, a za ovaj poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost udio sufinanciranja nije uvjetovao indeksom razvijenosti, poput onog za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, te je i iznos koji je Pula dobila znatno viši

Pula
 

NISU POZVALI INVESTITORA NA TRIBINU ZA LUNGOMARE: Aleksej Orel: "Pozvali smo sve gradske vijećnike i gradonačelnika Zoričića, nitko nam nije odgovorio"

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"

Pula
 

BIRA SE UMJETNIČKI RAVNATELJ PULA FILM FESTIVALA Pavo Marinković: "Prijavit ću se na natječaj, posao nije završen" - Zlatko Vidačković: "Kandidirat ću se"

Prije godinu i pol dana za mjesto umjetničkog ravnatelja PFF-a, osim tada izabranog Pava Marinkovića i Zlatka Vidačkovića, kandidirali su se i povjesničarka umjetnosti i kustosica Paola Orlić, producentica Zdenka Gold, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić, redatelj David Lušičić, redatelj i pisac Sergej Stanojkovski, glumac Igor Galo i skladatelj filmske glazbe Ozren K. Glaser * Ovaj put umjetnički ravnatelj bira se na četiri godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.