Politika i društvo

NOVI MINISTAR

Paladina: Realan rok do zime za obnovu u punom jeku

Novoizabrani ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina rekao je u srijedu kako od građana s potresom pogođenih područja ne traži "100 dana" već puno manje te dodao kako je realno da do zime obnova bude u punom jeku


 
3 min
HINA
FOTO: Hina

Novoizabrani ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina rekao je u srijedu kako od građana s potresom pogođenih područja ne traži "100 dana" već puno manje te dodao kako je realno da do zime obnova bude u punom jeku

Novoizabrani ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina rekao je u srijedu kako od građana s potresom pogođenih područja ne traži "100 dana" već puno manje te dodao kako je realno da do zime obnova bude u punom jeku.

"U ovome trenutku ne bih se usudio govoriti o rokovima, ali isto tako, potpuno razumijem da mi naši sugrađani, čiji su domovi pogođeni potresom ne mogu dati sto dana. Ni ne tražim. Tražim puno manje od toga, tražim malo mira. Ovaj rok mislim da je realan, da se značajno u tom periodu zahukta obnova", rekao je Paladina odgovarajući na pitanje vjeruje li da će do zime gradnja biti u punom jeku.

Novi ministar odgovarao je na pitanja novinara nakon sjednice Vlade kojoj je nazočio neposredno nakon što je u Saboru potvrđen njegov mandat.  Paladina je dobio glasove 77 zastupnika, tri su bila suzdržana, a 51 protiv.

Novinari su novog ministra nakon sjednice pitali i je li u sukobu interesa ako ima 10 posto vlasništva u tvrtki koja gradi na državnom zemljištu.

"Nisam u sukobu interesa, već sam tu temu analizirao sa svojim odvjetnicima. U skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, u roku od 30 dana, napravit ću sve postupke kako bih sve uskladio. Točnije, prenijet ću upravljačka prava i, isto tako, ukoliko bude potrebno, pri bilo kojoj odluci ću se izuzeti", kazao je Paladina.

Na pitanje je li istina da već dvije godine traje njegov proces izlaska iz vlasništva te tvrtke, Paladina je odgovorio da je postupak izlaska pokrenut početkom 2020. godine te da je to dugotrajan postupak, ali ne njegovom krivicom.

"On se provodi pri Trgovačkom sudu u Zagrebu i ne mogu utjecati na rokove", dodao je Paladina.

Ministar je bio upitan i je li mu hendikep što je i prije nego li je postao ministar već podigao prašinu oko sebe.

"Sigurno da mi ne olakšava. To me ne opterećuje, znam zašto sam se priključio. Ovaj poziv nisam mogao odbiti jer se u potpunosti poklapa s mojim dosadašnjim 15-godišnjim poslovnim iskustvom. Moj jedini cilj u narednom periodu je obnova i unaprjeđenje svih djelatnosti u djelokrugu Ministarstva. Prije svega - obnova, obnova, obnova", naglasio je Paladina.

Duboko me motivira činjenica da rezultati koji se od mene očekuju za mnoge naše sugrađane doslovce znače krov nad glavom. Sve otegotne okolnosti su sporedna stvar, rekao je.

Na pitanje smatra li se uspješnim poduzetnikom, Paladina je odgovorio potvrdno te dodao da je sve što je radio, radio na tržištu, na zakonitim osnovama, da je na sve platio porez, kao i da je izuzetno ponosan na sve što je do sada radio.

Na tvrdnje oporbe da nije postigao nijedan uspjeh, odnosno da su mu projekti propadali, Paladina je odgovorio da "to naprosto nije točno".

"Poduzeća u kojima sam radio realizirali smo brojne uspješne projekte. Razumijem da se oporba referira na dva najveća investicijska turistička projekta na kojima sam radio. Radi se o tome da bi se trebali zapitati koliko je u Hrvatskoj takvih projekata uopće realizirano, da li je iti jedan realiziran, i koliko inače traje razvoj tih projekata", kazao je Paladina.

Dodao je da misli da će njegova iskustva biti iznimno korisna za unaprjeđenje realizacije projekata u budućnosti.

Ministar je također izjavio da će u roku 30 dana ispuniti svoju imovinsku karticu te da će onda moći odgovoriti na sve detalje o imovini.

Na pitanje je li se čuo s ravnateljicom Fonda za obnovu, kazao je da nije, ali da je za sutra sazvao kolegij na razini cijelog Ministarstva te da će početi s analizom.

"Već danas moj je kabinet uputio poziv gradonačelniku Grada Zagreba za hitnim sastankom u vrijeme i mjesto koje njemu odgovara", izvijestio je Paladina.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.