Politika i društvo

Zakon o izbornim jedinicama

Paus: Neprihvatljivo je da o promjenama Izbornog zakona odlučuje vladajuća stranka samostalno, iza zatvorenih vrata

Kad jedna jedina stranka kroji izborne jedinice to je ozbiljan korak unatrag za našu demokraciju. Tim gore što je vladajuća stranka krojila izborne jedinice kalkulirajući s potencijalnim mandatima, naglasio je predsjednik IDS-a


 
3 min
Istra24

Kad jedna jedina stranka kroji izborne jedinice to je ozbiljan korak unatrag za našu demokraciju. Tim gore što je vladajuća stranka krojila izborne jedinice kalkulirajući s potencijalnim mandatima, naglasio je predsjednik IDS-a

Prijedlog Zakona o Izbornim jedinicama kojeg je Vlada na čelu s premijerom i ministrom Malenicom danas predstavila ne predstavlja nikakav iskorak po pitanju bolje reprezentativnosti građana u predstavničkim tijelima, ali zato način donošenja ovog zakona savršeno opisuje kako naša zemlja zbog vladajuće stranke zaostaje u demokratskim standardima, poručio je danas u objavi za medije predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

 

„Izborni zakon je jedan od temeljnih zakona svakog društva jer se odnosi na ključne odrednice političkog i pravnog sustava. Demokratski minimum je da pri svakoj izmjeni izbornog zakonodavstva, sve parlamentarne stranke, bile one dio većine ili opozicije, zajedno sa strukom i zainteresiranom javnošću u otvorenoj raspravi iznađu najbolje, zajedničko rješenje“ – izjavio je Paus.  Vladajući su, međutim, donijeli prijedlog sami, iza zatvorenih vrata. Zaista je poražavajuće, a prije svega zabrinjavajuće da o promjenama Izbornog zakona odlučuje samo jedna stranka. Jako dobro znamo da u Hrvatskoj postoji ozbiljan deficit između predstavničke vlasti i građana, a takvim jednostranim odlukama taj se deficit može samo povećati, kazao je Paus dodajući:

 

- Kad jedna jedina stranka kroji izborne jedinice to je ozbiljan korak unatrag za našu demokraciju. Tim gore što je vladajuća stranka krojila izborne jedinice kalkulirajući s potencijalnim mandatima, naglasio je predsjednik IDS-a.

 

„Analizirajući izborne jedinice dolazimo do brojnih apsurdnosti. Primjerice, VIII. Izborna jedinica ne obuhvaća više istarski poluotok u cijelosti, već Matulji sad spadaju u VII. Izbornu jedinicu. Zakonodavac očito smatra da građani Matulja imaju različite probleme i prioritete od građana Istarske županije i Grada Rijeke, ali iste s građanima Siska i Gorskog Kotra, s kojim će sad dijeliti izbornu jedinicu. To ne samo da nema smisla, nego nije u skladu s odlukom Ustavnog suda koji kaže da granice trebaju pratiti što više prirodne i administrativne granice Hrvatske“, izjavio je Paus i dodao da veza između građana i njihovih zastupnika mora biti puno jača nego što je sad, a takvim nebuloznim prijedlozima vladajući dodatno 'udaljavaju' zastupnike od birača.

 

Podsjetimo, IDS je nedavno u Saboru predstavio svoj prijedlog izmjena izbornih jedinica za nadolazeće izbore kojih bi kao i do sada trebalo biti 10, ali bi se granice mijenjale uz poštivanje administrativnih i teritorijalnih granica općina i kvartova. Ovim prijedlogom bi se birao isti broj zastupnika Sabora po izbornoj jedinici u Hrvatskoj – 14, uz ispunjenje svih uvjeta koje je propisao Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci.

 

- Naš je prijedlog bio zamišljen kao prijelazno rješenje s obzirom da su izbori 'pred vratima', a vladajući nisu omogućili dovoljno vremena za širu raspravu. Zato će IDS tražiti da se odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora osnuje radna skupina za cjelovitu izmjenu izbornog zakonodavstva - Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru,  koja će uključivati predstavnike parlamentarnih stranaka, jer o ovako važnom pitanju je potrebno postići širi konsenzus, a ne samo HDZ-ove radne skupine iz sjene o kojoj čitamo iz medija, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.


Nastavite čitati

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.