Politika i društvo

HDZ JE ZA NJEGA PROŠLOST- okreće se kulturi mira

Petar Ćurić pokreće svoj podcast: Izlaskom iz politike kod mene je nastupila inflacija kreativnosti

Po uzoru na ‘Debatu stoljeća’ održanu 2019. u Torontu, između psihologa Jordana Petersona i filozofa Slavoja Žižeka, po prvi puta na ovim prostorima pokrećemo SUSRET UMOVA – DEBATE ZA 21. STOLJEĆE. Riječ je o moderiranim sučeljavanjima najvećih domaćih i stranih mislilaca, s ciljem izgradnje tolerantnijeg i uključivijeg društva, veli Petar Ćurić koji uskoro pokreće svoj podcast


 
4 min
Borka Petrović

Po uzoru na ‘Debatu stoljeća’ održanu 2019. u Torontu, između psihologa Jordana Petersona i filozofa Slavoja Žižeka, po prvi puta na ovim prostorima pokrećemo SUSRET UMOVA – DEBATE ZA 21. STOLJEĆE. Riječ je o moderiranim sučeljavanjima najvećih domaćih i stranih mislilaca, s ciljem izgradnje tolerantnijeg i uključivijeg društva, veli Petar Ćurić koji uskoro pokreće svoj podcast

Nakon što je u ožujku prošle godine, netom prije lokalnih izbora, tadašnji predsjednik pulskog HDZ-a Petar Ćurić, dao ostavku na sve dužnosti te zatražio ispisnicu iz Hrvatske demokratske zajednice, povukavši se time i utrke za gradonačelnika Pule, nije se eksponirao u javnosti. Sve do prije nekoliko dana kada je na svojim Facebook stranicama najavio novi projekt.

Dugo Vas nije bilo, a sada najavljujete novi projekt - Petar Ćurić Podcast, odnosno PetarĆurićTV? Hoće li biti politike?

Dozvolite mi da prvo svim čitateljicama i čitateljima vašeg portala poželim sretnu, uspješnu i zdravu novu 2022. godinu, od koje svi jako puno očekujemo, a ja sam uvjeren da će to biti jedna dobra godina, sigurno bolja nego lanjska! Točno. Najavio sam pokretanje svog youtube kanala “Petar Ćurić Podcast”/ PetarĆurićTV.

Kako ste došli na tu ideju?

Kao društveno osvještena osoba, imam potrebu iznositi neke svoje ideje i stavove u javnost te neposredno komunicirati sa svima koje moja razmišljanja zanimaju. Ljudi neće morati guglati okolo i tražiti po internetu, već će sve biti na jednom mjestu. Radi se dakle o Petar Ćurić Podcastu, a online adresa je: PetarĆurićTV (Facebook, Instagram, Twitter). Glede pitanja o mom istupu, moja poruka je da pustimo prošlost povjesničarima i okrenemo se budućnosti.

Kada uopće podcast kreće?

Uskoro, već sredinom siječnja.

 Svoj odlazak s političke scene obrazložili ste tada privatnim razlozima, ostajete i dalje pri tome?

Dan mog izlaska iz lokalne politike i prestanka pripadnosti bilo kojoj političkoj stranci za mene je važan trenutak i osjećam se sretno radi toga.

Dakle, nakon iščlanjenja iz HDZ-a, niste ušli u neku drugu stranku? Je li ovo onda put za povratak na političku scenu?

Nisam član niti jedne stranke. Družim se s kim hoću i kako hoću. U svakoj stranci ima kvalitetnih ljudi, ali velim, pustimo prošlost povjesničarima.

No, ipak bili ste jedan od kandidata za pulskog gradonačelnika, moram pitati kako komentirate aktualnu političku situaciju?

Moram vas ispraviti. Ja nisam bio službeni kandidat za pulskog gradonačelnika. Nisam bio niti dana u kampanji, nisam davao izjave, a kamoli sakupljao potpise za kandidaturu i slično. Dakle, bio sam prijedlog vrha moje tadašnje stranke da se kandidiram za gradonačelnika Pule. To je sve.

Hoće li se, po vama, koalicija održati ili nam slijede novi izbori?

Vezano za aktualnu situaciju, usvajanjem Proračuna za 2022. godinu jasno je da će se pulska gradska vlast okupljena oko gradonačelnika Zoričića održati cijelu ovu godinu. Jer, čak da ih Možemo i napusti, gradonačelnik može uredno nastaviti raditi i kao manjinska vlast. A, što će se dogoditi poslije, primjerice od veljače 2023. nadalje, držim da će to prije svega ovisiti - ne o Filipu Zoričiću - već o (ne)spremnosti pulskog IDS-a za prijevremene izbore. Jer, ako se pulski IDS uspješno konsolidira i istakne neka svoja jaka imena - sve je moguće! Ipak, mišljenja sam da se to neće dogoditi.

Hoćete li se i Vi možda uključiti u njih, sa nekom svojom nezavisnom listom, očito je da nezavisni kandidati danas dobro prolaze.

Ma, nema nikakvih prijevremenih izbora. Ništa od toga.

Čime se još trenutno bavite?

Izlaskom iz politike kod mene je zapravo nastupila prava inflacija kreativnosti. Okrenuo sam se osmišljavanju projekata koji su nasušno potrebni u demokratizaciji našeg društva. Primjerice, po uzoru na ‘Debatu stoljeća’ održanu 2019. u Torontu, između psihologa Jordana Petersona i filozofa Slavoja Žižeka, po prvi puta na ovim prostorima pokrećemo SUSRET UMOVA – DEBATE ZA 21. STOLJEĆE.

O čemu se radi?

Riječ je o moderiranim sučeljavanjima najvećih domaćih i stranih mislilaca, s ciljem izgradnje tolerantnijeg i uključivijeg društva. Inače, smisao je projekta razvijati demokratska načela javnih diskursa kroz mirne i konstruktivne rasprave određenih osjetljivih tema za društvo, tj. svojevrsnog ‘spajanja nespojivog’ u cilju izgradnje kulture mira. Želja nam je prvi takav događaj upriličiti baš ovdje u Puli, možda u velikoj dvorani Istarskog narodnog kazališta.

Nisam član nijedne stranke. Družim se s kim hoću i kako hoću. U svakoj stranci ima kvalitetnih ljudi

Petar Ćurić

Foto: Zlatko Gotovac

Nastavite čitati

Pula
 

U VALTURI UPOLA MANJE PUTNIKA NEGO PRIJE KRIZE Dok Zadar obara rekorde a Split prestiže Zagreb, Zračna luka Pula posluje s pola snage

Pula je u ljeto 2018. ponosno dočekala svog sedamstotisućitog putnika, no tada se sve okrenulo. Do prvog listopada ove godine, pulska zračna luka je imala 45.5 putnika manje nego do tog datuma predpandemijske 2019. U isto vrijeme Zadar se 'popravio' za čak 63 posto, dočekavši drugu godinu zaredom svog milijuntog putnika. Što će u četvrtak na sve ovo reći vijećnici županijske Skupštine? Umjesto poslovnog izvješća, iz Zračne luke im je poslana Power Point prezentacija bez ijednog financijskog podatka

Pula
 

ZAPUŠTENA LJEPOTICA: Zgrada bivšeg Admiraliteta na pulskoj rivi čeka neka bolja vremena za sanaciju, a za dobivanje EU fondova postoji jedan uvjet

Iz Istarske županije poručuju da se nakon otpadanja dijela kamenih ornamenata vijenca s pročelja zgrade, kao i dijelova vijenca na dvorišnoj strani zgrade, Istarska županija je početkom 2020. godine pismeno obavijestila tadašnje Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske te predložila zajedničko sufinanciranje hitne sanacije nužnih dijelova zgrade, tako da se dio sredstava u iznosu od 50 posto osigura iz državnog proračuna, što od strane Ministarstva nije prihvaćeno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.