Politika i društvo

Diplomatski napori za smanjenje napetosti

Plenković i Micotakis pozvali na smanjenje napetosti između Ukrajine i Rusije

Premijeri su razgovarali još o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, a Plenković je ponovio da se Hrvatska zalaže za ograničenu promjenu ustava i izmjene izbornog zakona, a sve kako bi se "osigurao ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH"


 
3 min
HINA

Premijeri su razgovarali još o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, a Plenković je ponovio da se Hrvatska zalaže za ograničenu promjenu ustava i izmjene izbornog zakona, a sve kako bi se "osigurao ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH"

Hrvatski premijer Andrej Plenković i grčki kolega Kiriakos Micotakis pozvali su u četvrtak u Zagrebu na smanjenje napetosti u ukrajinskoj krizi i podržali diplomatske napore međunarodne zajednice.

"Založili smo se za deeskalaciju napetosti između Ukrajine i Rusije te između Rusije i Zapada", rekao je Plenković na zajedničkoj izjavi za medije s grčkim premijerom koji je u drugom posjetu Hrvatskoj u posljednje dvije i pol godine. 

Obojica podržavaju diplomatske kanale i napore međunarodne zajednice. "Naš zajednički stav je smanjenje napetosti", rekao je Micotakis. 

Premijeri dviju zemalja članica EU-a razgovarali su o gospodarskoj, energetskoj i obrambenoj suradnji. 

"Drago nam je da će i Grčka i Hrvatska biti jedne od najbrže rastućih ekonomija za 2021. Tu očekujemo rast veći od 10 posto, a i Grčka je vrlo blizu, sličnog rasta BDP-a", istaknuo je Plenković. 

Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini na 10,5 posto, što je drugi najveći rast u EU-u nakon Irske, ali je smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze. Komisija u ovoj godini očekuje rast od 4,8 posto (u jesenskim prognozama bilo je 5,6 posto), a 2023. tri posto (u jesenskim prognozama 3,4 posto).

Plenković i Micotakis razmijenili su iskustva o tome "kako ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena plina, struje i naftnih derivata", rekao je domaćin. 

Micotakis je rekao da se dvije zemlje kao "predvodnice u gospodarskom rastu" mogu "boriti protiv većih cijena energenata". 

Trgovinska razmjena Hrvatske i Grčke u prvih 10 mjeseci 2021. dosegla je 360 milijuna eura, što je više nego u cijeloj 2020., ali manje nego 2019., rekao je Plenković, dok je Micotakis istaknuo da se nada "odličnoj turističkoj sezoni u obje zemlje". 

Plenković je zahvalio grčkom kolegi na podršci za šengenski prostor, eurozonu i OECD. Hrvatska je od prošle godine članica skupine EUMed 9 čime će se dodatno ojačati suradnja dviju zemalja.

Plenković je pohvalio grčku vladu za "odlučnu politiku borbe protiv nezakonitih migracija", dok je Micotakis rekao da je uz zaštitu granica EU-a važna i "zaštita života". 

I Hrvatska i Grčka moderniziraju svoju obranu i obje su kupile francuske Rafale, a Micotakis je istaknuo da je upravo obrana područje na kojemu "možemo još jače surađivati". 

Premijeri su razgovarali još o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, a Plenković je ponovio da se Hrvatska zalaže za ograničenu promjenu ustava i izmjene izbornog zakona, a sve kako bi se "osigurao ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH". 

Micotakis je dao podršku zapadnom Balkanu. "Želimo da zapadni Balkan ima europsku budućnost", rekao je. 

Grčki je premijer ponovno zahvalio Hrvatskoj što je poslala kanader kad se Grčka borila s požarima prošlog ljeta, a Plenković Grčkoj na pomoći Hrvatskoj nakon razornih potresa.

Micotakis je izrazio nadu da će se "brzo sanirati posljedice potresa" u Hrvatskoj. 


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.