Politika i društvo

susret u pragu

Plenković: Rekao sam Orbanu da više ne ide ovakvo upravljanje Inom

"Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle on je u potpunosti svjestan", kazao je


 
2 min
HINA
HINA/ Slavko VUKADIN

"Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle on je u potpunosti svjestan", kazao je

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu objasnio da dosadašnji model upravljanja Inom više ne može ići, a za jučerašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća ponovio je kako je riječ o političkoj zloupotrebi.

Plenković, koji u Pragu sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a, rekao je novinarima kako je jučer razgovarao s mađarskim premijerom, a Ina je bila isključiva tema razgovora.

"Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle on je u potpunosti svjestan", kazao je.

Premda mađarska država ima sve manje utjecaja, pa i dionica u MOL-u, Orban mu je jedini sugovornik, dodao je Plenković istaknuvši kako mu je rekao da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati.

Tu je pozicija Hrvatske vrlo jasna, tu zadaću ima ministar gospodarstva, a vrlo jasan signal dobili su i članovi Uprave Ine koje je Hrvatska postavila. Jasna poruka je poslana i novom predsjedniku Uprave Ine Péteru Rataticsu, koji je toga isto svjestan te je rekao da je i on spreman razgovarati o novom modelu upravljanja Inom.

"Taj model upravljanja nas je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, reputacijsku štetu trpi Vlada, a nije odgovorna", poručio je premijer.

Kovačević uz pomoć oporbe nastoji srušiti Vladu

Plenković je također komentirao jučerašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća, na kojoj je bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević ustvrdio kako je premijer 2018. godine, na sastanku s njim i tadašnjim ministrom gospodarstva, sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije. 

Iz Ine su kasnije u četvrtak priopćili da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku i prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, a saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je kako je Inino priopćenje priznanje da je Hrvatska sudjelovala gašenju rafinerije. 

Plenković je ustvrdio kako to nije vidio, ali je vidio "nastojanje da se u Hrvatskom saboru na Antikorupcijsko vijeće dovede Uskokovog optuženika koji, vidim, nije baš artikuliran u svim svojim rečenicama".

Na komentar novinarke da optuženika ima i u vladajućoj koaliciji, uzvratio je kako postoji razlika.

"Ovdje imate čovjeka koji stavlja u funkciju svoj proces tako da na politički način uz pomoć oporbe nastoji srušiti Vladu, iznositi lažne teze u eter i biti instrument političkih oponenata Vlade", rekao je.

"To je razlika - znate kolika? Da odete u normalan restoran ili u Slovensku, u podrum gdje je on dovlačio Milanovića i druge drugare u vrijeme korone, a sada su otišli ispod buže u podrumu - u glib su otišli", ocijenio je.

Plenković je poručio kako se mora jasno sagledati tko to i zašto radi i koji je cilj te ustvrdio kako je sjednica bila "čista politička zloupotreba Antikorupcijskog vijeća", a zatvaranje rafinerije u Sisku poslovna odluka Ine.


Nastavite čitati

Svijet
 

Povrće, žitarice i grahorice kod muškaraca smanjuju rizik od raka crijeva

"S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena'', rekl su zanstvenici

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.