Politika i društvo

SJEDNICA VLADE

Plenković: Svako povezivanje Hrvatske s ustaštvom je neprihvatljivo

Plenković je naglasio da je NDH bila fašistička, totalitarna država, trajno obilježena najstrašnijim zločinima i terorom. Ona je, nažalost, dio naše povijesti, na koju trebamo podsjećati i bezuvjetno je i jasno osuđivati


 
2 min
HINA
Hina

Plenković je naglasio da je NDH bila fašistička, totalitarna država, trajno obilježena najstrašnijim zločinima i terorom. Ona je, nažalost, dio naše povijesti, na koju trebamo podsjećati i bezuvjetno je i jasno osuđivati

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i poricanjem zločina povijesno netočno, za Hrvatsku štetno, a za Vladu neprihvatljivo. 

Premijer se osvrnuo na obilježavanje svjetskog Dana Roma u sklopu čega je istaknut genocid koji su nacisti proveli nad Romima u Drugom svjetskom ratu, u kojem je u Europi ubijeno do 500.000 Roma koji su proganjani, zatvarani u geta ili odvođeni u koncentracijske logore.

U Hrvatskoj je bilo teško utvrditi broj ubijenih Roma, no najviše su stradavali u koncentracijskom logoru Jasenovac, dodao je. 

Progon i ubijanje Židova i Roma ozakonjeno je 30. travnja 1941. kad su u NDH doneseni "rasni zakoni" i to po uzoru na Treći Reich, a uz Židove i Rome ubijani su Srbi, brojni hrvatski antifašisti i svi drugi protivnici ovog režima.

Plenković je naglasio da je NDH bila fašistička, totalitarna država, trajno obilježena najstrašnijim zločinima i terorom. Ona je, nažalost, dio naše povijesti, na koju trebamo podsjećati i bezuvjetno je i jasno osuđivati.

Zbog svog karaktera, NDH predstavlja negaciju svih temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Nastavak pregovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi 26. travnja

"A te vrednote, izvorišne osnove i pobjeda hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu istinski su temelj samostalne, suverene i demokratske Hrvatske. Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i  poricanje zločina je povijesno netočno, za samu Hrvatsku štetno, a za našu Vladu neprihvatljivo", poručio je Plenković.

Također je izrazio zadovoljstvo što je novi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina danas predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa, što je ocijenio ključnom zadaćom ministra i svih resora.

Govoreći o politici plaća i pregovorima sa sindikatima, ustvrdio je da su razinu socijalnog dijaloga podigli na najvišu razinu u pogledu međusobnog povjerenja i uvažavanja. Najavio je da će se nastavak pregovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi održati u utorak, 26. travnja.

"Vrlo je važno da aktivnosti dobro pripremimo i da nakon tog zadnjeg kruga organiziramo susret. Ja ću osobno primiti predstavnike sindikata u Vladi i vjerujem da ćemo naći dobro rješenje", poručio je. 

Plenković se osvrnuo i na veliku međunarodnu akciju koju je koordinirala hrvatska policija gdje je zadan vrlo ozbiljan udarac kriminalnoj skupini krijumčara droge u međunarodnim razmjerima, te je pohvalio hrvatsku borbu s organiziranim kriminalom.


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.