Politika i društvo

kletva upućena novinarima

POČASNI PREDSJEDNIK IDS-A JAKOVČIĆ: Nadam se da će vas Bog kazniti!

Jakovčić zapravo sebe vidi kao viteza pravednika a medijsko propitkivanje brojnih slučajeva političke korupcije vidi kao zlo. Očito je da počasni predsjednik IDS-a vjeruje da postoji Bog i da kažnjava sve one koji propitkuju njegove poslove. Pritom na ovozemaljska pitanja o poslu vrijednom desetine milijuna kuna ne želi odgovarati već novinarima baca tikvice


 
3 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Jakovčić zapravo sebe vidi kao viteza pravednika a medijsko propitkivanje brojnih slučajeva političke korupcije vidi kao zlo. Očito je da počasni predsjednik IDS-a vjeruje da postoji Bog i da kažnjava sve one koji propitkuju njegove poslove. Pritom na ovozemaljska pitanja o poslu vrijednom desetine milijuna kuna ne želi odgovarati već novinarima baca tikvice

-Nadam se da će vas Bog kazniti za ovo što radite, rekao nam je Ivan Jakovčić na ulazu u svoje selo Sveti Juraj. Bio je to odgovor na naše upit za komentar kupoprodajne dokumentacije koju smo neposredno prije toga podigli u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Bujama.

Umjesto odgovora na novinarsko pitanje dobili smo kletvu.

Naime, prema tumačenju Hrvatske enciklopedije kletva je posredno ili izravno izrečena, sažeta ili pjesnički razvijena, najčešće ritmično uobličena želja.

- Kletva priziva zlo na onoga komu je upućena. Izriče se izrazito osjećajno, najčešće kao zgusnuti osjećaj mržnje, u srditoj nemoći, kao osveta ili kao preventivno sredstvo prijetnje; gradi se na vjerovanju u magijsku moć riječi. Upućuje se prije svega ljudima, piše u enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

U novinarskom radu ovakav način komunikacije - posebice kada se radi o bivšem ministru, županu, saborskom zastupniku i europarlamentarcu - predstavlja novost.

Međutim, to nije sve! Prije toga Ivan Jakovčić je, izlazeći iz auta, prošlog četvrtka, prema nama bacio poveću tikvicu (Cuku).

Tikvica koju je Jakovčić bacio prema novinaru u fotografu našeg portala

To je također novitet u ophođenju prema novinarima. U Hrvatskoj enciklopediji za takav čin nema objašnjenja, ali situacija nije bila nimalo ugodna.

No pređimo na meritum stvari: prodaju sela o kojoj Jakovčić ne želi pričati. Najnormalnija pitanja jako su ga razbjesnila. Zašto?

Kupoprodajna cijena 3.600.000 milijuna kuna?

Iz kupoprodajnog predugovora sklopljenog 27. svibnja 2022. vidljivo je da je za selo Sveti Juraj i okolno zemljište plaćena kapara u visini od 360.000 eura. Kupac Željko Miljanić iz Rijeke preuzeo je i obavezu plaćanja kredita kod Zagrebačke banke u visini od 140.000 eura.

Miljanić se Sporazumom o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava osigurao da u slučaju da nešto pođe po zlu, od Jakovčića dobije 860 tisuća eura, odnosno, duplu kaparu i 140 tisuća eura koliko je platio za kredit.

Stručnjaci za prodaju nekretnina koje smo kontraktirali procjenjuju da puna cijena za selo Sveti Juraj iznosi najmanje 3.600.000 eura.

U srpnju, dva mjeseca nakon sklapanja predugovora s Miljanićem, Jakovčić je od grožnjanskog načelnika Claudia Stokovca ishodio brisovno očitovanje iz kojeg je jasno da je državi isplatio 140.000 kuna za 60.000 metara vrhunskog zemljišta kraj sela.

Jakovčić je poljoprivredno zemljište tijekom godina plaćao oko 1.000 kuna mjesečno. Čim je istekao desetgodišnji embargo, Jakovčić je selo i zemlju prodao.

Novi vlasnik je dobio samo pravo služnosti za parcele ispod sela

Zanimljivo da je prodavatelj Miljaniću dao pravo služnosti i plodouživanja na tri parcele ispod sela veličine 2.500 metara na kojima je, dok su bile državne, tadašnji župan bespravno gradio svoj vinski podrum.

Te su parcele kupljene tek 2019. godine i još se neko vrijeme ne mogu prodavati.

Tko je Miljanić?

Željko Miljanić osnivač je i donedavni većinski vlasnik Poliklinike Rident koja ima ordinacije u Rijeci i Poreču. Poliklinika je u 2021. godini ostvarila 93 milijuna kuna prihoda uz netto dobit od 10 milijuna kuna.

Prije Covid krize, primjerice 2018. godine poliklinika je imala prihode od 185 milijuna kuna, uz dobit od 48 milijuna i 160 zaposlenih djelatnika. U prošloj godini broj djelatnika ja pao na 120.

Željko Miljanić s Ivo Josipovićem prilikom otvaranja ordinacije u Poreču

U vlasništvo Poliklinike Rident u lipnju ove godine ušla je zagrebačka tvrtka ASEF ADRIA. Riječ je o luksemburškom fondu koji ulaže u hrvatske poliklinike te je već ranije kupio zagrebačke poliklinike AvivaArena.

Ima li Miljanićeva kupovina veze s nedavnom prodajom Ridenta luksemburškom fondu nije poznato.

Miljanić nije želio komentirati svoju kupovinu sela Sveti Juraj.

Jakovčićeva teologija korupcije i biznisa

Nakon što je u priču o selu Sveti Juraj uveo Boga valja podsjetiti da to nije prvi put da svojim poslovima iznad Grožnjana daje mitski karakter i teološke interpretacije.

"Tako će se na jednom mjestu opet suočiti Zlo i Dobro. Pobjeđuje Dobro jer Sveti Juraj, koliko kod se mnogi trudili da ga opet pretvore u ruševinu, to više nikada neće biti! Naime, priča o Svetom Jurju je priča s happy endom!"izjavio je svojedobno Jakovčić.

Zarada od 3 milijuna eura svakako je za njega sretni završetak.

Međutim, kada je davao spomenutu izjavu Jakovčić je tvrdio da će Sveti Juraj postati svojevrsno hodočašće za sve prave Istrijane, neka vrsta istarske Svete Gore, lokalitet ispunjen muzejskim galerijama koje će, između ostalih umjetnina, sadržavati eksponate iz Jakovčićeve bogate političke karijere.

Sada je svima jasno da se od početka radilo o unosnom privatnom biznisu kojeg Jakovčić, da se nije bavio politikom, nikad ne bi realizirao.

Zanimljivo, u paraleli s pričom u vitezu dobra koji ubija zmaja (zlo), Jakovčić zapravo sebe vidi kao viteza pravednika, dok medijsko propitkivanje brojnih slučajeva političke korupcije vidi kao zlo.

Iz njegove posljednje izjave očito je da počasni predsjednik IDS-a vjeruje da postoji Bog i da taj Bog kažnjava sve one koji propitkuju njegove poslove. U Evanđelju po Ninu Bog je strogi otac koji nemilosrdno kažnjava.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.