Politika i društvo

sutra odlučuje općinsko vijeće

POLITIČKI REVANŠIZAM MEDULINSKE VLASTI? Općinari traže smjenu ravnatelja Kamenjaka. Za v.d.ravnateljicu predložili Katarinu Bulešić bez njenog znanja!

Ova kalvarija traje već šest mjeseci. Jasno je da se mene želi maknuti pod svaku cijenu i to isključivo radi nečijih osobnih interesa. Ja se ničeg ne bojim i spreman sam ako treba 24 sata govoriti o svim projektima, aktivnostima i poslovanju Kamenjaka. Iza svega toga odgovorno stojim, o čemu svjedoče i brojni projekti i mišljenja inspekcija, kaže ravnatelj Kamenjaka Aljoša Ukotić


 
7 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ova kalvarija traje već šest mjeseci. Jasno je da se mene želi maknuti pod svaku cijenu i to isključivo radi nečijih osobnih interesa. Ja se ničeg ne bojim i spreman sam ako treba 24 sata govoriti o svim projektima, aktivnostima i poslovanju Kamenjaka. Iza svega toga odgovorno stojim, o čemu svjedoče i brojni projekti i mišljenja inspekcija, kaže ravnatelj Kamenjaka Aljoša Ukotić

Općinsko vijeće Medulina sutra će raspravljati o (ne)povjerenju aktualnom ravnatelju Javne ustanove Kamenjak Aljoši Ukotiću.

Kao što smo i ranije pisali, načelnik Općine Medulina Ivan Kirac zatražio je očitovanje aktualnog ravnatelja po sedam spornih točaka stavaljaući mu na teret niz optužbi vezanih uz loše poslovanje, sporne javne nabave i nesavjesno vođenje ustanove.

Za načelnika nema dileme - aktualni ravnatelj zbog niza propusta trebao bi odstupiti. No pravo je pitanje hoće li vlast predvođena Kircem sutra skupiti dovoljan broj ruku u Vijeću i tako uspjeti svoju odluku provesti u dijelo. Prema svemu sudeći, biti će to na klimavim nogama.

Sutrašnja sjednica medulinskog Vijeća mogla bi biti napeta

Nisu ni smjenili Ukotića, predlažu Katarinu Bulešić

Već je sada jasno ko' dan da nova medulinska vlast planira smjenu aktualnog ravnatelja. Na teret mu stavljaju niz propusta za koje Ukotić daje protuargumente o čemu se već ranije naširoko očitovao, odbacujući pritom sve ono za što ga optužuju.

Osim prijedloga o razrješenju ravnatelja Ukotića, na dnevnom redu sutrašnje sjednice je i rješenje o imenovanju nove vršiteljice dužnosti ravnateljice Javne ustanove Kamenjak.

Općinske vlasti za tu su funkciju predložile stručnu voditeljicu JU Kamenjak Katarinu Bulešić.

Caka je u tome što Bulešić o tom prijedlogu, apsolutno ništa nije znala, niti ju je itko od predstavnika Općine/osnivača išta pitao o tome prihvaća li ovu novu funkciju koju su joj, očito, namijenili po hitnom postupku.

Predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović s liste Ivana Kirca ostaje pri tvrdnjama da Aljoša Ukotić mora otići zbog niza propusta.

Načelnik Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović

Među ostalim spominje i suzdržano mišljenje ovlaštenog revizora na financijsko poslovanje Javne ustanove za 2020. godinu, ali i niz drugih stvari o čemu smo već ranije izvijestili.

Veljović nije želio prejudicirati kako će sutra glasati Općinsko vijeće, a još manje hoće li za provedbu smjene, načelnik Ivan Kirac imati potrebnu većinu.

- Voditeljica stručne službe JU Kamenjak po Statutu Javne ustanove zamjenjuje ravnatelja, ako on ne može obavljati svoje djelatnosti ili je spriječen u određenom razdoblju, kazao je Veljović.

Katarina Bulešić: "Neću prihvatiti funkciju"

Na pitanje jesu li prije nego što su slagali dnevni red uopće kontaktirali Katarinu Bulešić, Veljović tvrdi da on nije, ali nije siguran je li to učinio načelnik Kirac ili njegov savjetnik Gianni Bužleta.

- Ja nisam kontaktirao gospođu, niti je poznajem. Prijedlog je bio da bude ona, jer je po svojoj funkciji v.d., ako ravnatelj ne može obavljati funkciju, kazao je Veljović.

Na pitanje je li posrijedi Ukotićeve smjene politički revanšizam ili neki drugi interes, Veljović nije direktno odgovorio.

Rekao je da je Upravno vijeće Kamenjaka predložilo da se o tri sporne točke, vezno uz ravnatelja Kamenjaka, raspravlja na Općinskom vijeću.

Stručna voditeljica Kemenjaka Katarina Bulešić, koju Općina predlaže za Ukotićevu nasljednicu u prijelaznom razdoblju, do raspisivanja natječaja za novog ravnatelja, za taj je prijedlog čula tek danas.

Umjesto uspjesima, mediji se oko Kamenjaka već dugo bave samo aferama

- Nitko me nije nazvao i pitao što mislim. Tu funkciju neću prihvatiti o čemu sam se i službeno očitovala prema Općini, kazala je Bulešić.

Podsjetila je da se u članku 35. Statuta Javne ustanove "navodi da je u slučaju spriječenosti ravnatelja da zbog bolesti ili drugih izvanrednih okolnosti u razdoblju dužem od 20 dana obavlja svoje dužnosti, stručni voditelj ovlašten izvršavati one njegove dužnosti u odnosu na koje postoji opasnost od odgode".

- A u članku 34., kao što je i ovo slučaj, Aljoša Ukotić ne ide na bolovanje, već je prijedlog razrješenja prije isteka mandata. Općinsko vijeće ovlašteno je imenovati privremenog vršitelja dužnosti ravnatelja Ustanove. U ovom se slučaju ne propisuje da je to stručni voditelj, već Općinsko vijeće može izabrati bilo koju osobu za to mjesto vršitelja dužnosti – i to je u ingerenciji Općinskog vijeća. Temeljem prijedloga Osnivača, a za koji sam čula danas  (dan prije održavanja sjednice Općinskog vijeća Općine Medulin), saznajem da se mene predlaže za imenovanje vršiteljicom dužnosti ravnatelja, ističe Bulešić i dodaje:

- Zbog privatnih razloga, to nisam u mogućnosti prihvatiti. Poslovi vršiteljice dužnosti ravnatelja ne ulaze u opis poslova radnog mjesta za koji sam sklopila Ugovor o radu tijekom prosinca 2018. godine. Radno mjesto stručnog voditelja obavljam stručno i savjesno te će tako i ubuduće ostati, rekla je Bulešić.

Upravno vijeće podržava Ukotića?

U međuvremenu, na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća JU Kamenjak aktualni ravnatelj Aljoša Ukotić dobio je jednoglasnu podršku Upravnog vijeća nakon priloženih izvješća o poslovanju. Kako doznajmo, Upravno vijeće podržava Ukotića, a veliku podršku ima i među svim zaposlenicima na Kamenjaku.

Aljoša Ukotić kaže da nije dobio službeni poziv za sjednicu što smatra katastrofalnim. Napominje "da to samo potvrđuje na koji se način predstavnici osnivača ponašanju prema Javnoj ustanovi čiji rad već mjesecima opstruiraju iz njemu nepoznatih razloga".

Pritisci sa svih strana

- Ova kalvarija traje već šest mjeseci. Jasno je da se mene želi maknuti pod svaku cijenu i to isključivo radi nečijih osobnih interesa. Ja se ničeg ne bojim i spreman sam ako treba 24 sata govoriti o svim projektima, aktivnostima i poslovanju Kamenjaka. Iza svega toga odgovorno stojim, o čemu svjedoče i brojni projekti i mišljenja inspekcija, veli Ukotić.

Tvrdi da pojedinci iz Općine opstruiraju rad ustanove, te da  samo oni znaju zašto to čine.

- Upravno vijeće JU Kamenjak je pod velikim pritiskom, a pod pritiskom su i zaposlenici Kamenjaka čiju podršku imam, no ljudi se bolje. Predstavnici Općine ne shvaćaju da Upravno vijeće upravlja ustanovom, a ne ravnatelj, kaže Ukotić.

Omjer snaga u medulinskom vijeću

S obzirom na omjer snaga u Općinskom vijeću, već sada je na klimavim nogama prijedlog za Ukotićevom smjenom.

Naime, u medulinskom vijeću sjedi 13 vijećnika.

Predsjednik Općinskog vijeća je Vladimir Veljović s vladajuće liste Ivana Kirca. S Kirčeve liste tu su još i Ozren Josip Grbavčić, Dina Bužleta i Darko Privrat.

Nezavisnu listu predvodi bivši načelnik Goran Buić sa svoja tri vijećnika. To su Dražen Mišković, Matija Medica, a umjesto vijećnice Mirne Leverić sutra u Vijeće s Buićeve liste ulazi Ines Radošević.

Goran Buić: "Ovo je politička smjena" Foto: FB profil Goran Buić

Nezavisnu listu Emila Jukopila predvode Nina Jukopila, ujedno zamjenica predsjednika Općinskog vijeća i Andi Peruško. IDS-ove snage predstavljaju Mirna Mihovilović Radolović i Simeone Ukotić, dok je vijećnik Pero Medić predstavnik HDZ-a.

Zasad svoj stav o glasanju "protiv" Ukotića, otvoreno otkrivaju samo Pero Medić (HDZ) i Goran Buić.

Bivši medulinski načelnik, a danas oporbeni vijećnik, tvrdi da se iza pokušaja Ukotićeve smjene krije politički revanšizam.

- Ovo je čisti pokušaj političke smjene. Moji vijećnici i ja glasat ćemo protiv razrješenja ravnatelja Ukotića, kazao je Goran Buić.

Vijećnik i predsjednik medulinskog HDZ-a Pero Medić, daje punu podršku Aljoši Ukotiću.

Pero Medić:" Na Ukotića se ciljano "ide na nož"

Na pitanje je li to zbog činjenice što je Ukotić član HDZ-a, Medić kaže da to s time nema nikakve veze.

- Dapače, da je Ukotić nešto zgriješio, ja bih prvi kao predsjednik HDZ-a, tražio da za sve nepravilnosti odgovara. Intenzivno sam sve pratio i trudio sam se naći barem jednu spornu točku po kojoj bi ga trebali smijeniti. Na sreću, nisam je našao. Zašto bih glasao protiv nekog tko ispravno radi svoj posao?! Ne vidim ni jedan razlog za njegovu smjenu, kaže Medić. Smatra da se na Ukotića ciljano "ide na nož" na nepravedan način.

Pero Medić (HDZ):" To što je Aljoša u HDZ-u , nema veze s mojom potporom"

- Sve to samo radi nečijih interesa. Ja tako ne mogu funkcionirati, a ne može ni HDZ. To nema veze s članskom iskaznicom, zaključuje Medić.

Jukopilini ne otkrivaju ništa. IDS traži očitovanje Ukotića

Vijećnica Nina Jukopila veli da su materijale za Vijeće dobili na vrijeme, no za točku oko Ukotića tek u utorak popodne.

- Nisam sve iščitala, jer materijal je na 92 stranice. O svemu ću prvo raspraviti s kolegama s liste, kaže Jukopila.

Hoće li dignuti ruku za smjenu Aljoše Ukotića, ne otkriva ni predsjednica medulinskog IDS-a Mirna Mihovilović Radolović.

Mirna Mihovilović Radolović (IDS): "Neka i Ukotić kaže što ima"

- Znamo da je interes velik za ovu temu ali prema nama dostupnim informacijama, situacija definitivno nije potpuno čista. Nemamo unaprijed formiran stav oko opravdanosti smjene. Svakako trebamo čuti što će na sve reći i gospodin Aljoša Ukotić, jer i on se treba očitovati za sve ono što mu se stavlja na teret. Minimum je saslušati obje strane i na temelju činjenica, a ne političke volje, donijeti najbolju odluku, kaže Mihovilović Radolović.


Nastavite čitati

Istra
 

Potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Vedran Ivančić (IDS): Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju, istaknuo je među ostalim Ivančić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.