Politika i društvo

"SITUACIJA NIJE OPASNA ZA HRVATSKU"

Predsjednik Milanović: Hrvatska će slati 50 vojnika u Mađarsku

Predsjednik Milanović danas se obratio medijima, uoči summita NATO-a kojem će nazočiti videovezom u 15 sati. Odgovarao je na brojna novinarska pitanja zaključivši da je Hrvatska spremna primiti izbjeglice ako ih bude


 
2 min
Martina Pereša
Foto: PIXSELL/Ivan Galović

Predsjednik Milanović danas se obratio medijima, uoči summita NATO-a kojem će nazočiti videovezom u 15 sati. Odgovarao je na brojna novinarska pitanja zaključivši da je Hrvatska spremna primiti izbjeglice ako ih bude

- Dogovorio sam sve s premijerom prije pet dana. Nećemo izložiti hrvatske vojnike ako odu u Mađarsku, ali preko toga ne idemo. Radi se o pedeset ljudi koji bi otišli za početak. U 15 sati imam summit NATO-a na kojem ne očekujem ništa novo. Situacija je ozbiljna, ali nije opasna za Hrvatsku. Sutra ću eventualno ponovno razgovarati s premijerom. Smatram neozbiljnim to što se taj sastanak odvija preko videoveze, a ne uživo. To ne ostavlja dojam ozbiljnosti, pogotovo dok  premijeri zemalja EU imaju sastanak uživo u Briselu u vrijeme pandemije, kazao je Predsjednik novinarima.

Navodi kako ga najviše zanimaju reperkusije sankcija Rusiji koje bi se mogle odraziti na Sberbank čiji je glavni vlasnik u Rusiji.

- NATO ne može biti otvoren svima, na nama je da ocijenimo kamo idemo, koga uključujemo i koliko to može koštati malu Hrvatsku i našu malu vojsku. S Ukrajincima ćemo biti kolegijalni maksimalno koliko možemo. Beograd, pak, igra igru, čeka kad će Rusija ući u Kijev. Njihova pozicija je slaba. Koga oni mogu napasti i čime? Da se kolege ne uvrijede... Vrijeme im je da se odluče hoće li u Europsku uniju. Začarani krug je pozicija u kojoj se našla beogradska politika. Kako ćeš priznati Dombas, ako nisi priznao Kosovo, a kontekst je više-manje isti...?, pita se Milanović i zaključuje svoje obraćanje prilično snažnim riječima.

- Sve velike države su potencijalni monstrumi. Danas je to Putin, a sutra će biti netko drugi. Uvjeren sam, na koncu, da je Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice, ako ih bude.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.