Politika i društvo

SVEČANOST U MEDULINU

Predstavljena monografija „119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995.“

Cilj rada na monografiji bio je da ratna sjećanja istrgnemo zaboravu uz kvalitetnu valorizaciju uloge naše postrojbe, pojasnio je urednik monografije umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović


 
3 min
Istra24

Cilj rada na monografiji bio je da ratna sjećanja istrgnemo zaboravu uz kvalitetnu valorizaciju uloge naše postrojbe, pojasnio je urednik monografije umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović

U velikoj sali Vatrogasnog doma DVD-a Općine Medulin, a u organizaciji Kluba 119. brigade HV-a u suradnji s Općinom Medulin održana promocija je monografije „119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995.“, čiji je braniteljska udruga - Klub 119. brigade HV-a nakladnik.

Dugo očekivano predstavljanje ove monografije okupilo je uz predstavnike udruge, Općine, TZ-a općine Medulin, DVD-a Općine Medulin i 60-tak razvojačenih branitelja, svih redom mještana općine Medulin u emotivnom i svečanom susretu.

Govornici su na promociji bili za Općinu Medulin, u ulozi domaćina, načelnik Ivan Kirac, za Klub 119. brigade HV-a, nakladnika monografije, umirovljeni brigadir HV Davor Gregorović, mag. pol. – urednik monografije; umirovljeni bojnik HV Roberto Fabris – predsjednik udruge „Klub 119. brigade HV“ te pričuvni bojnik HV mr. sci. Cvjetko Vretenar – zapovjednik 1. bojne 119. brigade HV.

Urednik monografije, umirovljeni brigadir Davor Gregorović, zahvalio se Općini Medulin na velikoj podršci realizaciji projekta izdavanja monografije. Bivšem općinskom načelniku Goranu Buiću što je prepoznao značaj projekta te uvrstio 50.000 kn za financiranje tiska monografije u općinski proračun 2021. godine te aktualnom načelniku, Ivanu Kircu, što je nastavio potporu projektu i omogućio današnju promociju kao svečanu priliku za susret i druženje svih pripadnika 119. brigade s područja općine Medulin.

Potom je Gregorović predstavio sugovornike te istaknuo ulogu autora, profesora Darka Dukovskog koji zbog obveza na Riječkom sveučilištu, gdje je profesor, nije mogao prisustvovati sinoćnjem događaju.

Kao urednik, dodao je Gregurović, „najbliže sam surađivao s autorom u dvije godine koliko je trajala priprema knjige i zahvaljujući znanstvenom pristupu povjesničara i korištenoj metodologiji, profesor Dukovski najvećim je dijelom zaslužan za objektivnost koju monografija ima, što je ono što smo i željeli postići“.

Cilj rada na monografiji bio je da ratna sjećanja istrgnemo zaboravu uz kvalitetnu valorizaciju uloge naše postrojbe, pojasnio je Gregorović, dodajući kako je to bio zaista nezahvalan posao, pogotovo stoga što su o temi govorili sami sudionici, puni emocija i osobnih naboja. Unatoč covid-om otežanoj dinamici prikupljanja svedočanstava i građe, sveobuhvatnim istraživanjem uspjelo se zabilježiti, opisati, objasniti i interpretirati povijesne trenutke u životu pripadnika 119. brigade HV-a tijekom Domovinskog rata, na što smo iznimno ponosni, zaključio je Gregorović.

Uslijedio je govor predsjednika udruge Kluba 119. brigade HV-a, u kojem se umirovljeni bojnik Roberto Fabris prisutnim braniteljima obratio kako je i sam rekao, s izrazito jakim emocijama, jer je sa svima njima proveo godine svoje mladosti, u braniteljskom i ratnom putu u kojemu su jedni drugima bili oslonac i podrška, obitelj daleko od obitelji. I sam se zahvalio Općini Medulin na susretljivosti i podršci inicijativi prije dvije godine, kada se, dodao je, desio jedan klik, spojile su se prave energije, i nakon dva ranija pokušaja pokretanja projekta izrade monografije, taj treći, prepoznat je od Istarske županije i jedinice lokalne samouprave s područja mobilizacijskog razvoja 119. brigade.

Financijska konstrukcija projekta izdavanja monografije iznosila je gotovo 400.000 kn, a Fabris je istaknuo sve lokalne uprave koje su dale financijsku podršku: uz Istarsku županiju to su gradovi Pula, Labin, Rovinj, Vodnjan i Buzet, te općine: Medulin, Fažana, Marčana, Barban, Ližnjan, Svetvinčenat, Kanfanar, Bale, Žminj, Kršan, Raša, Sv. Nedelja, Pićan i Lanišće.

Monografija je tiskana u 1.400 primjeraka na hrvatskom i 200 primjeraka na talijanskom jeziku, ne ide u slobodnu prodaju, već će stanovnicima biti dostupna kroz knjižnice i u školama. Fabris je dodao kako knjigu nije sufinanciralo Ministarstvo branitelja, što je žalosno obzirom na ogroman, besprijekoran doprinos Istrana u obrani i ratnim operacijama od 1991. do 1995., te na kraju pozvao branitelje koji još nisu, da se učlane i uključe u rad udruge, jer će samo tako, u većem broju i zajednički i u budućnosti moći ostvarivati svoje ciljeve, prvenstveno čuvati sjećanje i valorizirati ulogu svih pripadnika postrojbe u Domovinskom ratu te biti jedni drugima podrška, danas kao i prije 30 godina.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.