Politika i društvo

PREMIJER NAPAO DORH

Premijer Plenković optužio DORH: Tajming uhićenja je indikativan, nema izvanrednih izbora!

Ako je netko u pritvoru, taj ne može biti ministar – to je jasno kao dan. Institucije su, očito, neovisne od HDZ-a, ali jesu li apsolutno neovisne, to ne znam. Neobičan potez je uhićenje ministra u ranim jutarnjim satima i svakako ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi to pojasni. Vladu neće srušiti DORH ni nitko drugi“, zaključio je premijer odgovarajući na novinarska pitanja


 
1 min
Martina Pereša
Andrej Plenković, Foto: PIXSELL/Igor Soban

Ako je netko u pritvoru, taj ne može biti ministar – to je jasno kao dan. Institucije su, očito, neovisne od HDZ-a, ali jesu li apsolutno neovisne, to ne znam. Neobičan potez je uhićenje ministra u ranim jutarnjim satima i svakako ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi to pojasni. Vladu neće srušiti DORH ni nitko drugi“, zaključio je premijer odgovarajući na novinarska pitanja

Izvanrednu konferenciju za novinare, nakon uhićenja ministra Darka Horvata, premijer Andrej Plenković, započeo je nabrajanjima svega što je Vlada učinila tijekom ovog tjedna.

„Nakon ovakvog spektakularnog tjedna s mnogo važnih političkih događaja, zahvaljujući DORH-u imamo novu temu za koju smo saznali iz medija. Koliko shvaćam riječ je o događajima iz 2018. godine kada je Darko Horvat bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi“, počeo je svoje izlaganje premijer.

U igri imena više visokih dužnosnika

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama, sporna je dodjela novca iz Programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicama nacionalnih manjina. Novac se navodno dodjeljivao bez kriterija.

Spominju se i drugi dužnosnici, uz samog ministra Horvata - tada saborski zastupnik i šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a sada potpredsjednik Vlade, Boris Milošević, zatim ministar rada, Josip Aladrović te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Plenković: Indikativan je tajming DORH-a

„Indikativan je tajming i žurnost DORH-a nakon ovakvog tjedna. Očekujem potvrdu da imaju razlog za dramatični korak poput uhićenja ministra koji je na dužnosti što se dogodilo samo jednom u povijesti Hrvatske. Evidentno je barem da nisu pod HDZ-ovom šapom", veli premijer pa dodaje: "Neprihvatljivo je da cijelog jutra slušamo u eteru komentare ljudi koji zapravo nemaju saznanja o postupku. Informacije su puštene novinarima koji kreiraju dojam dramatičnosti, a možda je i to neko kazneno djelo", kazao je premijer.

Glavnu državnu odvjetnicu, Zlatu Hrvoj Šipek, pozvao je da stane pred kamere i objasni o kojim se kaznenim djelima radi.

"Ministre ću smijeniti ja ako za to dođe vrijeme"

"Ovaj potez mi djeluje nerazmjeran u odnosu na predmet o kojem se radi. Što se tiče političkih posljedica - parlamentarna većina je stabilna, uz Vladu su i nikakva nestabilnost nije na dnevnom redu. Meni neće oporba smjenjivati ministre, ali to ne znači da neću ja ako za to dođe vrijeme. Nema prijevremenih izbora i mi nastavljamo borbu za boljitak hrvatskih građana", pojasnio je medijima Plenković.

Nije se čuo s Horvatom, ali je s Miloševićem i Aladrovićem, kazao je premijer također podsjetivši medije na persumpciju nevinosti.

 - Ako je netko u pritvoru, taj ne može biti ministar – to je jasno kao dan! Institucije su, očito, neovisne od HDZ-a, ali jesu li apsolutno neovisne to ne znam. Neobičan potez je uhićenje ministra u ranim jutarnjim satima i svakako ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi to pojasni. Vladu neće srušiti DORH ni nitko drugi“, zaključio je premijer odgovarajući na novinarska pitanja.


Nastavite čitati

Andrej Plenković: "Ozbiljno doživljavamo prijetnje bombama"

Hrvatski je premijer danas u Tirani rekao da sve prijetnje, pa tako i prijetnje postavljenim bombama u više državnih institucija, doživljava ozbiljno te da institucije provode istragu, a naglasio je i da nitko neće uspjeti u destabilizaciji države * Podsjetio je i da stalno govori o ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama "koje sad više nisu iznimka nego su kontinuirane" * Predsjednik Milanović je jutros rekao da autore dojava treba "locirati i uhiti"

Milanovic: "Europska misija vojne pomoći Ukrajini je upitna"

Predsjednik je rekao da je ta misija, koju zagovara hrvatska vlada, “ pravno upitna sa stajališta prava Europske unije. Za mene je Europska unija definitivno nakon svih ovih godina prije svega jedna trgovinska asocijacija, nije obrambeni savez * Dodao je kako bi on „uvijek poslušao gdje je narod, a onda donio odluku“, referirajući se na rezultate ankete po kojoj se oko 58 posto hrvatskih građana protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.