Politika i društvo

reakcija HND-a

Presuda novinaru Ciglenečkom još jedan pritisak na slobodu govora

Osim toga, kažu u HND-u, sutkinja Marincel i Turudić "imaju problema i s onim što se u školskom obrazovanju naziva razumijevanjem teksta" jer Ciglenečki nigdje i ni na koji način nije usporedio lik i djelo Turudića s Vojislavom Šešeljem, a kamoli njihove uloge u Domovinskom ratu


 
3 min
HINA
Vraća li se verbalni delikt?

Osim toga, kažu u HND-u, sutkinja Marincel i Turudić "imaju problema i s onim što se u školskom obrazovanju naziva razumijevanjem teksta" jer Ciglenečki nigdje i ni na koji način nije usporedio lik i djelo Turudića s Vojislavom Šešeljem, a kamoli njihove uloge u Domovinskom ratu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustvrdilo je danas da je nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim na temelju privatne tužbe suca Ivana Turudića još jedan pritisak na slobodu govora i poručilo: zaustavimo sudske progone novinara.

"Nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim na temelju privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, još jedan je pritisak na slobodu govora i ulogu medija u demokratskim društvima", priopćio je HND.

"Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj"

Ističu kako je Turudićeva tužba samo jedna od gotovo tisuću SLAPP-tužbi koje su pokrenuli moćni pojedinci, a usmjerene su na zastrašivanje novinara i utišavanje kritičkih glasova u društvu, po čemu je Hrvatska na neslavnom prvom mjestu u Europskoj uniji.

Podsjećaju da je Ciglenečki treći put sjeo na optuženičku klupu zbog zbog autorske kolumne objavljene u Novom listu 27. studenoga 2014. pod naslovom "Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj", nakon što je prijašnje dvije presude Općinskog suda u Rijeci s identičnim sankcijama ukinuo riječki Županijski sud.

Presuda sutkinje Općinskog suda u Rijeci Vere Marincel, kojom je Ciglenečki osuđen na novčanu kaznu od 30 dnevnih iznosa te je, ako postane pravomoćna, dužan podmiriti troškove kaznenog postupka i namiriti troškove i izdatke Turudiću i njegovoj odvjetnici, nije problematična samo s pravne strane kopiranjem onoga što je već dva puta palo na višoj instanci, nego i sa sadržajne, tvrdi HND.

Tko određuje granicu između dopuštenih i nedopuštenih vrijednosnih sudova i kritike

Za sutkinju Marincel dokaz da je Ciglenečki počinio kazneno djelo za koje ga je teretio Turudić jest to što "okrivljenik u kolumni prelazi granice dopuštenih vrijednosnih sudova i kritike". Postavlja se pitanje tko je taj koji određuje gdje je granica između dopuštenih vrijednosnih sudova i kritike i onih nedopuštenih, upozorava HND.

Napominju da Turudić svih ovih godina nije zatražio od Novinarskog vijeća časti HND-a ocjenu je li sporni tekst Ciglenečkog narušio Kodeks časti hrvatskih novinara ili prekršio profesionalne kriterije.

"Ako su sutkinja Marincel i sudac Turudić ti koji određuju granice slobodnog mišljenja, onda je u sudsku praksu na mala vrata vraćen verbalni delikt pa se na sličan način može inkriminirati bilo čije i bilo kakvo pisanje, kao i iznošenje vrijednosnih sudova", naglašava HND.

Problemi s razumijevanjem teksta

Osim toga, kažu u HND-u, Marincel i Turudić "imaju problema i s onim što se u školskom obrazovanju naziva razumijevanjem teksta" jer Ciglenečki nigdje i ni na koji način nije usporedio lik i djelo Turudića s Vojislavom Šešeljem, a kamoli njihove uloge u Domovinskom ratu.

"Zbog ovakvih presuda, ako već nisu uobičajena praksa hrvatskog pravosuđa da kolege suci uvijek daju pravo kolegama sucima kada tuže novinare, moglo bi biti kažnjivo svako spominjanje u istoj rečenici Šešelja s bilo kim, štoviše, svako spominjanje Šešelja u istom tekstu s bilo čijim imenom, pa u konačnici i svako spominjanje Šešelja i bilo koje osobe imenom i prezimenom u različitim tekstovima".

HND još jednom apelira na Ministarstvo pravosuđa, Pravosudnu akademiju i Ministarstvo kulture i medija da iniciraju ne samo nužne promjene zakona nego i da educiraju i specijaliziraju suce u predmetima koji se tiču slobode govora i medija.

Jer nastavi li se progon novinara SLAPP-tužbama, oni će biti ti koji će nanositi veću štetu Hrvatskoj od ishlapjelog ratnog zločinca Šešelja, pogotovo na međunarodnom planu, poručuje HND.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.