Politika i društvo

ids-ove veze i vezice

PROČELNICA Nada Prodan Mraković o angažiranju "La Kartuline": Flego je imao povoljniju ponudu, a posao je obavio profesionalno

Tvrtka La Kartulina u vlasništvu mladog IDS-ovca i bivšeg kandidata na lokalnim izborima za buzetsko Gradsko vijeće Valentina Flege, uspješno je poslovala zahvaljujući stranačkim vezama. Poslovao je Flego i sa županijskim Odjelom za turizam na čijem je čelu Buzećanka i bivša direktorica buzetskog TZ-a Nada Prodan Mraković. Poslovao. Skromno. Ponudama ispod 100 tisuća kuna, baš u granicama jednostavne nabave


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Foto: Parenzana

Tvrtka La Kartulina u vlasništvu mladog IDS-ovca i bivšeg kandidata na lokalnim izborima za buzetsko Gradsko vijeće Valentina Flege, uspješno je poslovala zahvaljujući stranačkim vezama. Poslovao je Flego i sa županijskim Odjelom za turizam na čijem je čelu Buzećanka i bivša direktorica buzetskog TZ-a Nada Prodan Mraković. Poslovao. Skromno. Ponudama ispod 100 tisuća kuna, baš u granicama jednostavne nabave

Tvrtka La Kartulina u vlasništvu mladog IDS-ovca i bivšeg kandidata na lokalnim izborima za buzetsko Gradsko vijeće Valentina Flege, uspješno je poslovala zahvaljujući stranačkim vezama.

Nakon što smo otkrili da je vlasnik obrta s jednim zaposlenim, u svoje slobodno vrijeme, nakon redovnog posla u jednoj buzetskoj firmi sam samcat odrađivao niz zahvata na stazi Parenzana i na projektu Sedam Slapova, za što je u kratkom periodu zaradio dvjestotinjak tisuća kuna, otvorilo se pitanje kako je Flego dobivao te poslove i je li tome kumovalo članstvo u stranci koja je na čelu institucija s kojima je poslovao?

Junak do junaka

A poslovao je Flego s županijskim Odjelom za turizam na čijem je čelu Buzećanka i bivša direktorica buzetskog TZ-a Nada Prodan Mraković. Poslovao. Skromno. Ponudama ispod 100 tisuća kuna, uvijek u granicama jednostavne nabave.

Osim buzetske Turističke zajednice, poslove je dobivao i preko Grada Buzeta u vrijeme kada je gradonačelnik bio njegov stranački pajdaš i kolega s liste na izborima u svibnju prošle godine Siniša Žulić.

Pitali smo županijsku pročelnicu kako to da je baš La Kartulina dobila direktan posao s Županijom, budući da je ranije sam Flego potvrdio da im je sam poslao ponudu.

Pročelnica Nada Prodan Mraković tvrdi "da je županijski djelatnik Davor Dobrila, koji je u Odjelu zadužen za Parenzanu, proveo istraživanje tržišta i zatražio ponude za navedene usluge".

- Od dviju pristiglih ponuda, ona obrta La Kartulina je bila znatno povoljnija te je i prihvaćena. Posao je obavljen profesionalno, brzo i po prihvatljivoj cijeni. Radilo se o postupku jednostavne nabave. Napominjemo i da je za iznose manje od 100 tisuća kuna za nabavu radova, robe i usluga, propisano slanje Poziva na dostavu ponude na adresu najmanje jednog gospodarskog subjekta, kaže Prodan Mraković.

Nada Prodan Mraković/ Facebook profil

Na pitanje kako to da je Istarska županija sklapala ugovore s obrtom koji nema niti jednog zaposlenog, pročelnica je navela "da postupci jednostavne nabave, dakle postupci manje složenosti, u pravilu ne zahtijevaju dostavu podataka od strane gospodarskih subjekata".

Pročelnica je pojasnila i što je sve Valentino Flego radio po osnovi dva ugovora s Istarskom županijom vrijedna ukupno 189 tisuća kuna.

Dobar nos i vrijedne ruke

- Postavljene su zaštitne i sigurnosne ograde na Parenzani na sljedećim lokacijama: most Grožnjan, nadvožnjak Pirelići, Rakotule. Za to je isplaćeno 99.500 kuna. Ugovor o pružanju usluga održavanja Parenzane, potpisan je na iznos od 90.000 kuna, ali isplaćeno je 66.100 kuna, navela je Prodan Mraković.

Po ugovoru, Valentino Flego bio je zadužen za održavanje drvenih rukohvata i podloga na vijaduktima i mostovima: most Livade, te za vijadukte Oprtalj, Freski, Antonci, Završje, Sabadin i Krvar te za most Antonci.

Također, radio je i na čišćenju vodnih propusta, kao i na održavanju drvenih stupića u vizualnom identitetu Parenzane, stoji u odgovoru pročelnice za turizam Nade Prodan Mraković.

Obrt La Kartulina je osnovan u srpnju 2019. godine, a po podacima Poslovne Hrvatske, nema ni kune prihoda, ali ni jednog zaposlenog.

No to nije bila prepreka da se već prvi poslovi s Županijom sklapaju samo godinu dana od osnivanja obrta u vlasništvu mladog IDS-ovca.

S obzirom na doista opsežan obim poslova koje je Flego imao na svojm leđima na osnovu ugovora s buzetskim TZ-om, Istarskom županijom i Gradom Buzetom, svakako mu treba čestitati na marljivosti, budući da je sve to radio u svoje slobodno vrijeme, dok nije bio na poslu u buzetskoj firmi Automatic servis gdje inače radi.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.