Politika i društvo

Razdoblje pojačanog kapaciteta biciklista

PU istarska: Biciklisti, vodite računa o svojoj sigurnosti

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, trebaju se kretati što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog


 
2 min
Istra24

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, trebaju se kretati što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, na istarskim prometnicama očekuje se veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu.

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, trebaju se kretati što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Isto tako, noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biciklisti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito ne smiju skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ih mogu ometati u upravljanju biciklom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

- Isto tako, podsjećamo bicikliste da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti. Napominjemo da je za vozače bicikla koji su mlađi od 16 godina kaciga obavezna, porućuju.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Istra
 

Loboričani uređuju lokvu za koju su sentimentalno povezani

Ova inicijativa, potaknuta angažmanom mještana i članova DVD-a Općine Marčana, dobila je podršku Zaklade Istra-Fondazione Istria kroz natječaj "Mali projekti za bolje sutra" u sklopu Fonda gradova i općina * "Obnova lokve nije samo pitanje očuvanja prirodnih resursa, već i izgradnja zajedništva i osjećaja pripadnosti našem kraju", rekao je predsjednik DVD-a Marčana Klaudio Knapić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.