Politika i društvo

"DOĐI SI PO AUTO!"

Sramotan odnos Pula Parkinga i gradskog redara spram onkološkog bolesnika s invalidskom iskaznicom

Redar mu je rekao: "Dođi si po auto!" i čitatelj se tada pješke iz bolnice uputio prema deponiju Pula Parkinga smještenom iznad zgrade MUP-a. Međutim, djelatnici Pula Parkinga ni tada mu ne vraćaju automobil s obzirom na to da pripada njegovoj supruzi koju on potom zove telefonom kako bi ih razuvjerio te im ponovno pokazuje svoju invalidsku iskaznicu i ključeve automobila i uvjerava ih kako je on zaista osoba s invaliditetom - što ne bi trebalo biti teško zaključiti budući da je do njihovog parkinga stigao jedva i šepajući. Tada, ponovno pješke, kreće kući i u popodnevnim satima se sa suprugom vraća po automobil


 
3 min
Martina Pereša
Ilustracija, Pula Parking

Redar mu je rekao: "Dođi si po auto!" i čitatelj se tada pješke iz bolnice uputio prema deponiju Pula Parkinga smještenom iznad zgrade MUP-a. Međutim, djelatnici Pula Parkinga ni tada mu ne vraćaju automobil s obzirom na to da pripada njegovoj supruzi koju on potom zove telefonom kako bi ih razuvjerio te im ponovno pokazuje svoju invalidsku iskaznicu i ključeve automobila i uvjerava ih kako je on zaista osoba s invaliditetom - što ne bi trebalo biti teško zaključiti budući da je do njihovog parkinga stigao jedva i šepajući. Tada, ponovno pješke, kreće kući i u popodnevnim satima se sa suprugom vraća po automobil

U našu redakciju stiglo je pismo čitateljice iz Škatara kraj Pule čijem ocu (podaci poznati redakciji) prekjučerašnji dan zasigurno neće ostati u lijepom sjećanju.

Naime, otac ima 69 godina, onkološki je bolesnik kojem srce radi na 30 posto snage i uz pomoć defibrilatora. Zadnju operaciju srca imao je prije nekoliko mjeseci, lijeva ruka mu je slabo pokretna, a osim toga i šepa.

Zaboravio staviti invalidsku iskaznicu na za to predviđeno mjesto

Prekjučer ujutro otišao je na pregled u pulsku Opću bolnicu s automobilom svoje supruge te je, naravno, parkirao na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom.

Nažalost, zaboravio je staviti invalidsku iskaznicu na za to predviđeno mjesto u automobilu te su mu, za vrijeme pregleda, gradski prometni redar te vozač Pula Parkinga specijalnim vozilom, paukom, podignuli auto i krenuli prema deponiju.

Vratio se taman u vrijeme kada je pauk s njegovim autom kretao prema odlagalištu za čuvanje vozila.

Tada ih je, govori nam njegova kćer, zaustavio na cesti te im pokazao svoju invalidsku iskaznicu i molio da mu vrate automobil.

- Vozač pauka je to bio voljan učiniti, no redar mu je rekao: "Dođi si po auto!", kaže nam kćer.

On se tada pješke iz bolnice uputio prema deponiju Pula Parkinga smještenom iznad zgrade MUP-a.

Međutim, djelatnici Pula Parkinga ni tada mu ne vraćaju automobil s obzirom na to da pripada njegovoj supruzi koju on potom zove telefonom kako bi ih razuvjerio te im ponovno pokazuje svoju invalidsku iskaznicu i ključeve automobila i uvjerava ih kako je on zaista osoba s invaliditetom - što ne bi trebalo biti teško zaključiti budući da je do njihovog parkinga stigao jedva i šepajući.

Tada, ponovno pješke, kreće kući i u popodnevnim satima se sa suprugom vraća po automobil.

Umjesto isprike - možete se žaliti

- Prema njemu su ponovno bili neljubazni te su mu rekli neka se žali jer će mu onda kaznu vjerojatno "skinuti". Bila sam bijesna i pisala vama, gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i direktoru Pula Parkinga, Branislavu Bojaniću. Gradonačelnik se ispričao, a iz Pula Parkinga su mi samo mailom poslali fiksni broj telefona koji mogu nazvati i razgovarati s redarima. No, zasad mi nije do razgovora, kaže nam kćer osobe s invaliditetom.

Nama je bilo do razgovora pa smo nazvali Branislava Bojanića, direktora Pula Parkinga.

Branislav Bojanić, direktor Pula Parkinga, foto: Manuel Angelini
- Gradski prometni redari su ti koji diktiraju tempo događanja, a ne Pula Parking. Gospodin je samo trebao staviti svoju invalidsku iskaznicu na za to predviđeno mjesto, a mogao je i tražiti odgodu plaćanja. Pula Parking "diže" auto po nalogu redara ili policije, a jednom započet postupak mora biti odrađen, govori nam Bojanić.

Nakon takvog odgovora pitamo ga je li mu žao da je došlo do takvog scenarija s obzirom na to da se Grad barem ispričao, no tada prema nama biva, blago rečeno, neljubazan, a naša pitanja ocjenjuje 'zlim i lošim' te sugerira kako je naša namjera učiniti od ovoga 'slučaj'.

Kazna se obustavlja?

Nakon prvotne burne reakcije, Bojanić ipak reterira te nas ponovno zove i govori nam kako će poduzeti sve što je u njegovoj moći da gospodin ne bude oštećen.

Konkretno, obustavit će naplatu kazne jer, kaže, gospodin kaznu nije ni platio nego je tražio odgodu plaćanja. Iako je, podsjetimo, u prvom razgovoru tvrdio drugačije. No, izgleda da se o slučaju krenuo informirati tek nakon našeg poziva.

Nama je, pak, predložio da se čujemo za koji dan jer će nam tada, veli, moći reći što je sve poduzeo da pomogne našem čitatelju koji je, kaže, trebao samo invalidsku iskaznicu staviti na za to predviđeno mjesto i ništa od ovoga ne bi se dogodilo.

No, prije tri godine - dogodilo se. Naime, iskaznica je bila na svom mjestu u automobilu koji je parkirao ispred ljekarne u samom centru Pule, a završio je naravno, uz pomoć pauka, na deponiju. Čitatelj je i tada pješke morao na deponij gdje mu je auto i vraćeno, a kazna obustavljena.

I ovoga puta priča će, čini se, završiti slično - barem u ovom zadnjem dijelu.

Tko je prometni redar koji je osobi s invaliditetom na molbu odgovorio riječima: Dođi si po auto!, ipak nismo uspjeli saznati.


Nastavite čitati

Pula
 

Maksimalnih 1,2 milijuna kuna za energetski učinkovitiju Gradsku palaču

Riječ je o projektu zamjene klimatizacije Gradske palače čiji sustav nije u upotrebi zbog zastarjele tehnologije, a za ovaj poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost udio sufinanciranja nije uvjetovao indeksom razvijenosti, poput onog za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, te je i iznos koji je Pula dobila znatno viši

Pula
 

NISU POZVALI INVESTITORA NA TRIBINU ZA LUNGOMARE: Aleksej Orel: "Pozvali smo sve gradske vijećnike i gradonačelnika Zoričića, nitko nam nije odgovorio"

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"

Pula
 

BIRA SE UMJETNIČKI RAVNATELJ PULA FILM FESTIVALA Pavo Marinković: "Prijavit ću se na natječaj, posao nije završen" - Zlatko Vidačković: "Kandidirat ću se"

Prije godinu i pol dana za mjesto umjetničkog ravnatelja PFF-a, osim tada izabranog Pava Marinkovića i Zlatka Vidačkovića, kandidirali su se i povjesničarka umjetnosti i kustosica Paola Orlić, producentica Zdenka Gold, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić, redatelj David Lušičić, redatelj i pisac Sergej Stanojkovski, glumac Igor Galo i skladatelj filmske glazbe Ozren K. Glaser * Ovaj put umjetnički ravnatelj bira se na četiri godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.