republika - dugi
Politika i društvo

KOMENTAR

Pula postala 'parkiralište' za kruzere i platforme, trening poligon za avione

Uljanik više ne odgaja nikog. Školovanje je postalo precijenjeno. S druge strane zaljeva Danko Končar već 15 godina pretvara Pulu u Monte Carlo. Dosad smo vidjeli samo predstavu 'Gospoda Glembajevi'. Dvadeset godina prodaju nam Rivijera iluziju, špekulantsku fatamorganu dok u pozadini dovode emire, kalife i vezire pokušavajući uzeti tri posto provizije


 
1 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uljanik više ne odgaja nikog. Školovanje je postalo precijenjeno. S druge strane zaljeva Danko Končar već 15 godina pretvara Pulu u Monte Carlo. Dosad smo vidjeli samo predstavu 'Gospoda Glembajevi'. Dvadeset godina prodaju nam Rivijera iluziju, špekulantsku fatamorganu dok u pozadini dovode emire, kalife i vezire pokušavajući uzeti tri posto provizije

Slika govori tisuću riječi. Vidimo kruzer na zimovanju, u pozadini platformu na višegodišnjem dokovanju, između njih nedovršeni brod.

Ako išta želite znati o Puli - pogledajte zaljev.

Nekada plodonosna utroba grada koja je svake godine na svjetska mora slala po nekoliko brodova u koje je ugrađeno znanje naših inženjera, trud i znoj tisuća radnika, utroba koja je odgojila i školovala generacije Puležana i Istrijana.

Ta je utroba danas - jalova.

S jedne strane zaljev se pretvara u parkiralište naftnih platformi i kruzera, 'morski parking' u kojem inženjeri više nisu potrebni.

Uljanik više ne odgaja nikog. Školovanje je postalo precijenjeno.

S druge strane zaljeva Danko Končar već 15 godina pretvara Pulu u Monte Carlo. Dosad smo vidjeli samo predstavu 'Gospoda Glembajevi'. Dvadeset godina prodaju nam Rivijera iluziju, špekulantsku fatamorganu dok u pozadini dovode emire, kalife i vezire pokušavajući uzeti tri posto provizije.

Dolazak kruzera na zimski vez predstavljen je u medijima kao veliki poslovni uspjeh. Dok im u civiliziranim sredinama ograničavaju pristup jer dovode tisuće turista od kojih nema neke velike zarade, kod nas su i prazni dobrodošli. Ima puno posla za čišćenje.

Postali smo grad parkiralište, top poligon za trening švicarskih pilota, veliki obrt za čišćenje. 


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.