Politika i društvo

nakon višemjesečnih pregovora

PULA: Veće plaće za radnike gradskih dječjih vrtića, Herculanee i Pragandea. U ostalim poduzećima pregovori u tijeku

Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je inicijativu za kolektivno pregovaranje i u pulskom Monte Giru i u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula dok su pregovori u Pulaprometu stali radi natječaja za novog direktora


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je inicijativu za kolektivno pregovaranje i u pulskom Monte Giru i u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula dok su pregovori u Pulaprometu stali radi natječaja za novog direktora

Nakon višemjesečnih konstruktivnih ali, kako napominju, veoma teških kolektivnih pregovora, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ovih je dana potpisao anekse kolektivnih ugovora temeljem kojih su se povećala materijalna prava u ustanovama i društvima u kojima je Grad Pula osnivač, a u kojima djeluje Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

To su Herculanea, Pragrande i ustanove predškolskog odgoja, odnosno dječji vrtići koji su u vlasništu grada Pule.

Rastu plaće i dodaci

U Herculanei je s Upravom društva dogovoreno je povećanje plaće za 10 posto, dodatak za pripravnost povećava se sa 20 na 25 posto satnice, a dodatak za prisutnost na radu sa 100 na 150 kuna neto mjesečno. Dogovorena je i naknada za prehranu u iznosu od 100 kuna neto.

S direktorom Pragradea, također je dogovoreno povećanje plaće za 10 posto, kao i povećanje naknade za pripravnosti na 25 posto, a dogovorena je i naknada za prehranu u iznosu od 300 kuna neto za puni fond sati. Dogovoreno će se u oba slučaja početi primjenjivati od 1. siječnja 2022. godine.

S gradonačelnikom Pule, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisao je Aneks Kolektivnog ugovora za radnike dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula, a koji se odnosi na tri vrtića: DV Pula, DV Rin Tin Tin i DV Mali svijet.

Aneks ugovora za vrtiće

Temeljem ovog Aneksa plaća se povećava za 3 posto od 1. srpnja te dodatno 3 posto od 1. studenog ove godine. Također je potpisan sporazum kojim se strane potpisnice Kolektivnog ugovora obvezuju u rujnu ove godine započeti pregovore o novim izmjena, odnosno o dodatnom povećanju materijalnih prava za 2023. godinu, dakle prije izrade Proračuna za 2023 godinu, što je vrlo značajno i što je bilo presudno za ovakav dogovor.

- Nažalost, zbog stagniranja materijalnih prava u proteklom razdoblju te znatnom porastu troškova života u proteklom periodu, a koji će se na žalost nastaviti i u narednom periodu, navedenim povećanjima tek zadržavamo dosegnuti nivo standarda radnika. I upravo zbog toga, socijalni partneri su se dogovorili da će redovito pratiti, kako poslovanje društava tako i punjenje Gradskog proračuna, tako i objektivne okolnosti na koje poslodavac ne može utjecati i koje ugrožavaju standard radnika, te će zajednički pokušati, u okviru mogućeg, zaštititi standard radnika, navodi Rajko Kutlača voditelj Ureda Pula.

Pregovori u Pulaprometu zapeli

Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je inicijativu za kolektivno pregovaranje i u pulskom Monte Giru i u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula u kojem su pored Grada Pule osnivači i ostalih 11 jedinica lokalne samouprave na području Istarske Županije.

- Nažalost, zbog raspisivanja natječaja za direktora Pulaprometa, započeti kolektivni pregovori su stali, a nezadovoljstvo radnika sve je veća. Zato je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije uputio požurnicu pulskom gradonačelniku, da neovisno o procesu izbora direktora Pulaprometa koji je u tijeku, s pregovorima o povećanju plaće treba nastaviti, obzirom da najveći trošak poslovanja ionako ide na teret Grada te bez suglasnosti Grada neovisno tko je direktor, ne može se sklopiti dogovor.

Plaće radnika u Pulaprometu značajno zaostaju te je Sindikat pokazao izuzetno razumijevanje za vrijeme izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom Corona virusa Covid 19, kada je poslovanje bilo narušeno, te je društvo „preživljavalo“ uz potpore za očuvanje radnih mjesta. Međutim, situacija se „normalizirala“ i radnici opravdano očekuju i zahtijevaju povećanje materijalnih prava te ne mogu biti taoci političkih odluka.

Svako drugačije razmišljanje može dovesti do još većeg odljeva vozača, bez kojih će biti teško organizirati javni servis građanima na koji su bili navikli, zaključuje Kutlača.


Nastavite čitati

Pula
 

Uprava cementare ponudila povećanje plaće od 17,5 posto! Radnici imaju pozitivan stav o ponudi

Prošlotjedni štrajk dogodio se jer je Uprava odbila prihvatiti zahtjev za povećanjem plaća od 20 posto za svih 158 radnika * Lučano Peršić, glavni sindikalac i radnik cementare s 44 godine staža: "Upravo provodimo anketu s radnicima i mogu ocijeniti da postoji pozitivan stav prema novom prijedlogu uprave" Radnici sada imaju prosječnu neto plaću od oko 1100 eura, a povećanje bi se odnosilo na stotinjak radnika kojima se plača obračunava prema koeficijentu, dok ostali imaju tzv. 'fiksni ugovor'

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.