Politika i društvo

korak najpovoljnije ponuditeljice

Puležanka tužila Grad zbog neprodane parcele! Gradonačelnik: 'Sad sam nakon svega ja odgovoran, a ne vijećnici koji nisu podržali prodaju'

Najpovoljnija ponuditeljica na jednom od tri raspisana natječaja za prodaju nekretnina tužila je Grad Pulu. Ona od Općinskog suda u Puli traži da donese presudu kojom će Gradu naložiti sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina koje je namjeravala kupiti * Odluka o prodaji triju parcela nije dobila potporu većine na sjednici Gradskog vijeća. Za prodaju su glasali vijećnici Nezavisne liste Filipa Zoričića i SDP-a, IDS i HDZ su bili suzdržani, a Možemo je glasao protiv


 
6 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Najpovoljnija ponuditeljica na jednom od tri raspisana natječaja za prodaju nekretnina tužila je Grad Pulu. Ona od Općinskog suda u Puli traži da donese presudu kojom će Gradu naložiti sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina koje je namjeravala kupiti * Odluka o prodaji triju parcela nije dobila potporu većine na sjednici Gradskog vijeća. Za prodaju su glasali vijećnici Nezavisne liste Filipa Zoričića i SDP-a, IDS i HDZ su bili suzdržani, a Možemo je glasao protiv

Zbog neizglasavanja odluke o prodaji tri gradske parcele na pulskom Gradskom vijeću lani u prosincu, najpovoljnija ponuditeljica na jednom od tri raspisana natječaja za prodaju nekretnina - tužila je Grad Pulu.

Naime, ona od Općinskog suda u Puli traži da donese presudu kojom će Gradu naložiti sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina koje je namjeravala kupiti.

Gradonačelnik Zoričić: "Ako se spor pravomoćno okonča u korist tužiteljice, Grad će morati sklopiti ugovor o kupoprodaji. Time nastaje i izravna šteta u visini troška parnice, koji po svakoj radnji na sudu iznosi 13 tisuća kuna, a koju će morati platiti Grad"

Ako se spor pravomoćno okonča u korist tužiteljice, pojašnjava gradonačelnik Filip Zoričić, Grad će morati sklopiti ugovor o kupoprodaji. Time, pojašnjava, nastaje i izravna šteta u visini troška parnice, koji po svakoj radnji na sudu iznosi 13 tisuća kuna, a koju će morati platiti Grad.

Natječaj je raspisan u studenom prošle godine, a parnica je pokrenuta 3. siječnja, nakon što ta odluka o prodaji nije dobila potporu potrebne većine na spomenutoj sjednici Gradskog vijeća.

Za prodaju su glasali vijećnici Nezavisne liste Filipa Zoričića i SDP-a, IDS i HDZ su bili suzdržani, a Možemo je glasao protiv. S obzirom na to da je Možemo dio vladajuće koalicije, gradonačelnik Zoričić im je tada, podsjetimo, poručio da će rušenje te odluke politički platiti.

Gradonačelnik, naime, ima ovlast raspisivati natječaje za prodaju nekretnina bez suglasnosti Gradskog vijeća.

Ako je najpovoljnija ponuda veća od milijun kuna, odluku o prihvatu ponude i sklapanju ugovora donosi vijeće. Tako je bilo i u ovom slučaju: nekoliko čestica na Stoji, od kojih je polovici Grad tek suvlasnik, vrijedne su 1,3 milijuna kuna.

No, kao što smo već kazali, gradonačelnik nije dobio potporu koalicijskih partnera, pa Grad nije mogao prodati nekretnine.

Filip Zoričić
Zoričić sada kaže: „Ovo (tužba, op.n.) je posljedica toga što se dogodilo na Gradskom vijeću i kada govorimo o odgovornosti. Sad sam nakon svega ja odgovoran u postupku koji slijedi, a ne Gradsko vijeće ili vijećnici koji nisu podržali prodaju. Rekao sam da slijedi plan raspolaganja imovinom, ali u tom trenutku te parcele je trebalo prodati, jer nisu bile od kapitalnog značenja za grad, a donijele bi značajan prihod“.

Čelnicu Možemo! Dušicu Radojčić upitali smo hoće li Možemo!, ako i kada se ova točka opet nađe na dnevni red, glasati 'za' te osjećaju li se krivim za ovakav rasplet situacije.

Dušica Radojčić
„Prvenstveno je važno reći kako nikakva šteta nije nastala ni za Grad Pulu, a niti za najpovoljnijeg ponuditelja. Ponuditelj će dobiti povrat svoje jamčevine, a tvrdnja da eventualni sudski troškovi u ovom trenutku predstavljaju nastalu štetu je pravno apsurdna.

Dušica Radojčić: 'Nikakva šteta nije nastala ni za Grad Pulu, a niti za najpovoljnijeg ponuditelja. Ponuditelj će dobiti povrat svoje jamčevine, a tvrdnja da eventualni sudski troškovi u ovom trenutku predstavljaju nastalu štetu je pravno apsurdna... Kakvog bi smisla imala lokalna samouprava i predstavnička demokracija kada bi pojedinci mogli prisiljavati sudskim putem predstavničko tijelo na donošenje bilo koje odluke'

"Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a sukladno tome i pravilima nadmetanja predmetnog natječaja, propisano je da Odluku o prihvatu najpovoljnije ponude i sklapanju ugovora donosi Gradsko vijeće. Kakvog bi smisla imala lokalna samouprava i predstavnička demokracija kada bi pojedinci mogli prisiljavati sudskim putem predstavničko tijelo na donošenje bilo koje odluke", poručuje Radojčić.

Napominje da je nezahvalno komentirati sudske postupke zbog nedostatka informacija.

„Ali prema informaciji koju imate, smatramo da se radi o evidentno pravno neosnovanoj tužbi“, elaborira Radojčić i ističe da u tekstu natječaja za prodaju građevinskog zemljišta stoji, između ostalog, i odredba da nadležno tijelo Grada Pule pridržava pravo poništiti objavljeni natječaj u cijelosti ili djelomično, bez posebnog obrazloženja, do donošenja odluke o prodaji.

Za komentar smo upitali i pulski SDP koji je dio vladajuće koalicije, ali i oporbene HDZ, kao i IDS, koji za vrijeme 15-godišnjeg mandata svojeg gradonačelnika Borisa Miletića nije imao problem s prodajom zemljišta.

Igor Belas (SDP): Nedostaje političke mudrosti naših političkih partnera

Igor Belas/ Foto: SDP
„Ako kažete da je pokrenut sudski spor, onda je tužiteljica očito našla zakonsko uporište da traži obeštećenje i zaista treba vidjeti kakve će biti posljedice po Grad Pulu, a to nažalost neće biti i posljednje ako ne bude dovoljno političke mudrosti od naših koalicijskih partnera. U ovom slučaju na udaru je gradski proračun sada direktno, a moguće i da u budućnosti ostane bez znatnih sredstva zbog nerealiziranih projekata. SDP će se kao i do sada zalagati za projekte koje donose benefit, kako za grad tako i za građane, a biti će principijelan kod predlaganja i donošenja odluka koje idu u tom smjeru. Koalicijski partneri su jako dobro upoznati s našim stavovima, a mi se nadamo da će oni uvidjeti da su ti stavovi jedini ispravni put kojim treba težiti“.

Daniel Deković (IDS): Ako dođe do tužbi i povećanja troškova zbog nesposobnosti vladajućih, tražit ćemo da gradonačelnik odgovara

Daniel Deković
„Opće poznata stvar je da je gradonačelnik u narednoj godini predvidio povećanje troškova zaposlenih i gradske uprave za čak tri milijuna kuna. Poznato je da sada taj nedostatak treba od negdje nadoknaditi, a najlakše je upravo prodajom gradskih nekretnina. Svatko će se složiti sa mnom da to baš i nije u najboljem interesu građana, pogotovo kada vidimo na kakva zaposlenja se taj novac troši. Ukoliko dođe do sudskih tužbi i povećanih troškova Grada zbog nekakvih svađa unutar vladajuće koalicije i zbog nesposobnosti vladajućih, tada ćemo svakako očekivati od gradonačelnika da za njih i javno odgovara“.

Mirko Jurkić (HDZ): Poneke odluke se moraju politički rušiti – da bi se srušile, i da bi se došlo nekih budućih političkih ciljeva

Mirko Jurkić/ Foto: Grad Pula
Mi kao oporba imamo pravo odlučivati u danim okolnostima na koji način možemo podržati ili ne podržati odluke koje predlaže pozicija. Mi smo procijenili da će oni imati problema u izglasavanju nekih stvari i na taj način smo, također, poslušali što je Možemo govorilo, a time i struku, koja je rekla da bi bilo puno bolje konzultirati sve čimbenike, na koji način prodavati ili ne prodavati nekretnine, tj. napraviti popis gradskih nekretnina. Ne mogu reći unaprijed kako ćemo glasati o toj odluci ako se opet nađe na dnevnom redu, ali ako sve bude korektno odrađeno, onda ćemo vjerojatno glasati 'Za'. HDZ načelno nije protiv prodaje nekretnina ako to zaista ima nekog smisla. Činjenica jest da su ove nekretnine bili tek dijelovi. Ali morate znati da postoje određeni načini političke borbe, a mi smo opozicija. Poneke odluke se moraju politički rušiti da bi se srušile i da bi se došlo nekih budućih političkih ciljeva.


Nastavite čitati

Pula
 

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.