Politika i društvo

Za dlaku izbjegnuta tragedija

Pulska studentica Nika Dević: Strašno mi je pomisliti da smo zbog jedne greške zapravo mogli poginuti

Dron koji se srušio na tek 50-ak metara od studentskog doma na Savi, mogao je, u tek mrvicu drugačijem scenariju, prouzročiti nezapamćenu tragediju. Propust NATO-a u prvom redu, pa hrvatskih, mađarskih i drugih radara koji nisu uočili nepoznatu letjelicu u zračnom prostoru, prošao je, pukom srećom, bez ljudskih žrtava


 
1 min
Ivan Dobran
Foto: Studentski.hr

Dron koji se srušio na tek 50-ak metara od studentskog doma na Savi, mogao je, u tek mrvicu drugačijem scenariju, prouzročiti nezapamćenu tragediju. Propust NATO-a u prvom redu, pa hrvatskih, mađarskih i drugih radara koji nisu uočili nepoznatu letjelicu u zračnom prostoru, prošao je, pukom srećom, bez ljudskih žrtava

Nika Dević, Puležanka na studiju kineziologije u Zagrebu, ispričala nam je iz prve ruke kako je doživjela sinoćnji pad aviona u Zagrebu. U studentskom domu na Savi gdje boravi, kaže, čula se eksplozija od koje je cijeli dom odzvanjao.

- Sinoć oko 23 sata bila sam već u krevetu, spremala sam se za spavanje, kad sam čula snažnu eksploziju. Kako sam na četvrtom katu, sve se zatreslo. Prvo sam pomislila da je potres. Nisam bila skroz sigurna što trebam napraviti i sakrila sam se pod štok vrata. Kad sam ustanovila da je sve mirno izašla sam na hodnik. I ostale djevojke su stajale na vratima soba. Muk i tišina.

Pomislila sam da se radi o nekakvom napadu - toga se najviše bojim iako nisam doživjela rat

Otišla sam do balkona s kojeg su cure pokušavale vidjeti što se dogodilo ali u mraku nismo ništa vidjele. Međutim osjećao se čudan smrad kao od plastike ili nečega što nismo mogle prepoznati. Pomislila sam i da se radi o nekakvom napadu. Toga se najviše bojim iako nisam doživjela rat. Više informacija saznali smo preko društvenih mreža. Poruke su kružile o tome tko je što saznao. Prijateljica iz sedmog paviljona rekla mi je da su na katovima zgrade svi osjetili udar i da je smrad bio toliko jak da su ljudi nosili maske, priča nam Nika.

Otišli su na lokaciju gdje se dogodio pad, oko 50 metara od studentskog doma, vidjeti što se zapravo dogodilo.

- Na mjestu udara našli smo veliki krater, kamenje i razne krhotine ali nismo ništa dalje mogli vidjeti. Tek smo danas na dnevniku saznali o čemu je riječ. Šok je sada malo splasnuo ali strašno mi je pomisliti da smo zbog greške u uočavanju takvog nečeg zapravo mogli i poginuti, zaključuje Nika.


Nastavite čitati

Ruski veleposlanik pozvan u MVEP

"Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog  čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine", navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Danijel Žeželj predstavlja svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.