Politika i društvo

Gradsko vijeće

Pulski vijećnici usvojili odluku o načinu odvoza komunalnog otpada. Cijena još uvijek nije poznata

„Varijabilni dio će se odrediti u sljedeća tri mjeseca, bit će između 3 i 7 kuna, a svaki put kad kantu iznesete van, to je pet kuna - svaki izlazak kante van će se računati. Što se zgrada tiče, cjenik će se određivati na osnovi pojedinačnih situacija. Ovisi o gabaritima zgrada, haustorima, prostorima za skladištenje, to je još uvijek cijeli jedan proces koji će utjecati na određivanje varijabilne cijene“, rekao je Miha Paus, vijećnik Možemo!


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

„Varijabilni dio će se odrediti u sljedeća tri mjeseca, bit će između 3 i 7 kuna, a svaki put kad kantu iznesete van, to je pet kuna - svaki izlazak kante van će se računati. Što se zgrada tiče, cjenik će se određivati na osnovi pojedinačnih situacija. Ovisi o gabaritima zgrada, haustorima, prostorima za skladištenje, to je još uvijek cijeli jedan proces koji će utjecati na određivanje varijabilne cijene“, rekao je Miha Paus, vijećnik Možemo!

Vijećnici pulskog gradskog vijeća donijeli su večeras Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, a o kojoj se poduže raspravljalo.

Oporbene vijećnike najviše je zanimalo koliko će iznositi cijena odvoza otpada, ali na to pitanje odgovor nije imao ni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Robert Stemberger, koji je kazao „da se sada ne može govoriti o cijeni, ali da će se ona utvrđivati u naredna tri mjeseca“.

Stemberger je upozorio da na javna savjetovanja ne stižu primjedbe te pozvao građane da se uključe u raspravu.

Ispred kluba vijećnika Možemo! na odluku se osvrnula Ana Fonović koja je konstatirala da je dosadašnji odvoz komunalnog otpada bio manjkav.

„Recikliranje u suvremenom društvu nema alternativu. Moramo odvajanje otpada prihvatiti kao način života. To iziskuje trud, ali rezultati neće izostati. Tu nema mjesta za prikupljanje političkih bodova. Ako mogu drugi gradovi, zasigurno to može i Pula. Pred nama je donošenje cjenika za odvoz, pozivamo građane da se uključe u javno savjetovanje“, poručila je Fonović.

Sean Soldatić (HDZ) je ustvrdio da je razvrstavanje otpada budućnost i da, aludirajući na Možemo!, zelene politike nisu samo nečije, nego su one univerzalne vrijednosti.

„Iz odluke se ne razaznaje koliko će to naše građane koštati, koliko nekoga u zgradi, koliko ugostitelje u centru grada. Otvorili smo vrlo bitnu temu, ali ovdje su samo jednadžbe koje ništa ne govore. Znači li ova odluka povećanje cijene za jedno kućanstvo od tri člana ili smanjenje?“, pitao je Soldatić.

Miha Paus (Možemo!) pojasnio je da je 40 kn i 50 lipa fiksni dio cijene za kućanstva, odnosno 46 s PDV-om.

„Varijabilni dio će se odrediti u sljedeća tri mjeseca, bit će između 3 i 7 kuna, a svaki put kad kantu iznesete van, to je pet kuna - svaki izlazak kante van će se računati. Što se zgrada tiče, cjenik će se određivati na osnovi pojedinačnih situacija. Ovisi o gabaritima zgrada, haustorima, prostorima za skladištenje...to je još uvijek cijeli jedan proces koji će utjecati na određivanje varijabilne cijene“, rekao je Paus na što je Soldatić ustvrdio da Miha Paus nije vijećnik, nego stručni savjetnik i da on kreira cijene odvoza otpada.

„Platforma Možemo! očito kreira politiku i nadam se da će za to snositi odgovornost“, ustvrdio je.

U dugom izlaganju vijećnik Milan Rašula kazao je da se „svi slažemo da prije svega trebamo podići nivo kulture odnosa prema otpadu. Imao sam priliku surađivati sa Zelenom Istrom i mogu reći da sam puno naučio o konzumerizmu koji nam je svima ušao u mentalni sklop. Ova odluka nam ne treba biti jedini alat, nego svi skupa moramo poraditi na edukaciji i da tu edukaciju spustimo i na predškolske ustanove, niže i više razrede srednje škole, kao i u srednje škole“.

Milan Rašula

Na to je gradonačelnik Filip Zoričić odgovorio da će kao dio kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja biti predmet „škola i zajednica“ u kojemu je sadržan i održivi razvoj.

„Ta faza je sada počela u Rijeci, ali gledat ćemo to preuzeti u Pulu čim bude moguće“.

Rašula je također napomenuo da je odluka u velikoj mjeri prepisana iz zakona. Skoro, ustanovio je, 75 posto.

„Mislim da je potencija trebala biti na ono što se odnosi na naše građane i građanke, a to je odnos prikupljanja i razvrstavanja selektivno prikupljenog otpada“, istaknuo je i, između ostalog, predložio da se u pojmovnik ugradi i pojam morski otpad te da se, što se penalizacije tiče, napiše i rang postupanja ovisno o težini prijestupa.

Odgovarajući na upit IDS-ove vijećnice Elene Puh Belci koju je zanimalo hoće li se u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti izraditi odluka kojom će se subvencionirati cijena odvoza otpada za najugroženije građane i građanke, pročelnica spomenutog odjela Ivana Sokolov je kazala da se uskoro donosi nova odluka o socijalnoj skrbi, da će se odluka o subvenciji moći donijeti i mimo nje ali „da je sada malo rano za govoriti o iznosima“.

Na večerašnjoj sjednici potvrđen je status mirovanja mandata IDS-ovim vijećnicima Massimu Brajuhi, Miodragu Čerini i Jadranki Černjul, čime su ih i službeno u Gradskom vijeću zamijenili stranački kolege Daniel Deković, Valter Boljunčić i 'Zelena' Gordana Ferenčić.

U opsežnom predavanju tematski dio bio je posvećen prostornom planiranju kao pitanju od osobitog interesa i značaja za život građana Pule, a govorili su stručnjaci: ovlašteni arhitekt-urbanist i izrađivač prostornih i urbanističkih planova Nikša Božić, direktorica tvrtke Urbanex Ivana Katurić i Helena Sterpin, potpredsjednica Društva arhitekata Istre.


Nastavite čitati

Pula
 

BRAVO EMA I DIEGO! Šestaši iz škole Kaštanjer pronašli snop novčanica, javili policajcu, a on ih pohvalio u školi. Policajac Šime Matak:' Ova su djeca moji junaci dana'

Danas smo nažalost većinom fokusirani na loše vijesti, pokude i primjere lošeg ponašanja, dok se primjerne i dobre stvari premalo ističu i uzimamo ih zdravo za gotovo. Mišljenja sam da upravo takve stvari treba isticati, ukazivati na njih i poticati ih. Ovo je  jedna pozitivna priča o Emi i Diegu, dvoje primjerne i poštene djece koji su svojim primjerom pokazali dobar kućni i školski odgoj, ispričao nam je policajac Šime Matak

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.