Politika i društvo

pristali na kompromisno rješenje

Radnici riječke Čistoće pristali na 20 posto povećanja plaće, prekidaju obustavu rada

Radnici su na sastanku koji je uslijedio prihvatili povećanje plaća za 20 posto za one u operativi, a model povećanja plaća radnicima u administraciji će razraditi Uprava društva sljedećeg tjedna, rekao je Filipović nakon sastanka. Dogovoreno je i pokretanje kolektivnog pregovaranja za novi kolektivni ugovor


 
2 min
HINA

Radnici su na sastanku koji je uslijedio prihvatili povećanje plaća za 20 posto za one u operativi, a model povećanja plaća radnicima u administraciji će razraditi Uprava društva sljedećeg tjedna, rekao je Filipović nakon sastanka. Dogovoreno je i pokretanje kolektivnog pregovaranja za novi kolektivni ugovor

Na sastanku gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, Uprave komunalnog društva Čistoća i radnika tog društva u petak dogovoreno je da se neto plaće radnika u operativi povećaju za 20 posto, te se prekida obustava rada.

Tijekom poslijepodneva je održana Skupština KD Čistoća na kojoj su predstavnici svih suvlasnika, odnosno jedinica lokalne samouprave na kojima djeluje Čistoća, dali mandat Filipoviću da pregovara s radnicima.

Radnici su na sastanku koji je uslijedio prihvatili povećanje plaća za 20 posto za one u operativi, a model povećanja plaća radnicima u administraciji će razraditi Uprava društva sljedećeg tjedna, rekao je Filipović nakon sastanka. Dogovoreno je i pokretanje kolektivnog pregovaranja za novi kolektivni ugovor, naveo je.

Filipović je istaknuo da to povećanje plaća povlači i povećanje cijene usluge za građane. To je neminovno, a Uprava društva treba izračunati kolika bi trebala biti, dodao je. Povećanje cijene ne ovisi samo o meni, nego i ostalima u predstavničkim vlastima drugih jedinica lokalne samouprave, naglasio je.

Naravno, dogovoreno je i prikupljanje otpada u Rijeci i okolici od petka noću, zaključio je Filipović. 

Duraković: Pristali na kompromisno rješenje

Predstavnik radnika Čistoće Omer Duraković istaknuo je da su pristali na kompromisno rješenje. Mi smo komunalno poduzeće i obavljamo uslugu zbog građana, a tri dana neodvoženja otpada su katastrofa. Krećemo s redovnim poslom i nećemo otići kući dok cijela Rijeka ne bude čista, naglasio je.

Naveo je da je dogovoreno da se radnicima u administraciji s najmanjim primanjima plaća poveća za 20 posto, a onima s višim plaćama za manje postotke.

Direktor Čistoće Bojan Jurdana rekao je da povećanje cijene usluge za građane ne bi trebalo biti veće od 10 posto.

Radnici Čistoće pokrenuli su samoinicijativno, mimo sindikata, nezadovoljni visinom plaća i uvjetima rada obustavu rada u srijedu ujutro. Tražili su povećanje plaća od 30 posto, a Grad Rijeka i Uprava KD Čistoća im je ponudila povećanje za 15 posto odmah, te dodatnih 15 posto naknadno, na što radnici nisu pristali. Tijekom obustave rada se nije odvozio otpad s ulica Rijeke i okolnih mjesta.


Nastavite čitati

PRVA KOŠARKAŠKA LIGA Omiš prejak za nekompletnu Stoju

Presudio je loš ulazak Stoje ili odličan start domaćina, koji je nakon prve četvrtine vodio 18 razlike (34:16). Iako su u ostatku utakmice košarkaši Stoje bili podjednaki, pa i posljednju četvrtinu dobili deset razlike, to je bilo dovoljno tek za konačnih minus 11 koševa. Raduje 16 koševa novopridošlog Eleza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.