Politika i društvo

PULSKO GRADSKO VIJEĆE

Razrješeni članovi kazališnog vijeća INK. Fonović (Možemo) o smanjenju sredstava strankama: "To je obračun s opozicijom!"

„Kao što vidimo sve je bilo po zakonu, što je potvrdilo Ministarstvo kulture. Meni se čini da tu postoji neka veza između Možemo i IDS-a. Čestitam vam IDS i Možemo“, kazao je cinično Dušanko Babić, a nakon što je IDS u raspravi podržao prijedlog vijećnika Možemo Noela Mirkovića oko razrješenja članova kazališnog vijeća INK.


 
4 min
Chiara Bilić Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

„Kao što vidimo sve je bilo po zakonu, što je potvrdilo Ministarstvo kulture. Meni se čini da tu postoji neka veza između Možemo i IDS-a. Čestitam vam IDS i Možemo“, kazao je cinično Dušanko Babić, a nakon što je IDS u raspravi podržao prijedlog vijećnika Možemo Noela Mirkovića oko razrješenja članova kazališnog vijeća INK.

S 12 glasova za, šest protiv i dva suzdržana glasa na večerašnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća razrješeni su članovi kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta Robert Raponja, Sandra Burić i Elvis Orbanić, a na prijedlog vijećnika Možemo Noela Mirkovića.

Za Mirkovićev prijedlog glasali su Možemovi vijećnici i IDS-ovi s koalicijskim partnerima, a protiv SDP, Nezavisna lista Filipa Zoričića i vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula.

No, svemu je prethodila konfuzna rasprava.

Ivan Žagar (NLFZ) je, citirajući zakon, a pozivajući se i na mišljenje Ministarstva kulture i medija, u nekoliko navrata obrazložio zašto je Mirković u krivu te pozvao vijećnike da glasaju protiv razrješenja kazališnog vijeća INK-a. Njegovu 'stranu priče' podržala je pročelnica za kulturu Lena Radunić.

Noel Mirković

Prema Mirkoviću, Kazališno vijeće je prekoračilo ovlaštenja i preuzelo ovlasti Gradskog vijeća kada je 31. siječnja ove godine donijelo Odluku o poništenju natječaja za imenovanje novog ravnatelja/ice INK-a.

Mirković smatra da su nepropisne radnje predstavnika Grada u Kazališnom vijeću koji su izmijenili sadržaj zapisnika sa sjednice Kazališnog vijeća i sami sastavili zapisnik protivno Poslovniku o radu Kazališnog vijeća. Posljedica takvog ponašanja je da su dvije predstavnice zaposlenika i umjetnika INK-a Clara Chiara Cerin i Andrea Gotovina dale ostavke na dužnost članova Kazališnog vijeća

U raspravu su se uključile sve opcije. I Mirko Jurkić ispred HDZ-a i SDP-ova Sanja Radolović, dok je vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića Dušanko Babić ustanovio da su IDS i Možemo u koaliciji.

„Kao što vidimo sve je bilo po zakonu što je potvrdilo Ministarstvo kulture. Meni se čini da tu postoji neka veza između Možemo i IDS-a. Čestitam vam IDS i Možemo“, kazao je cinično Babić.

Milan Rašula je ustanovio da su pale maske.

„U nekom formalnom ili neformalnom nastupu u dobroj namjeri Zoričić je rekao da će se poništiti natječaj. To je rekao u svom redovnom radnom vremenu. Ovdje su svi po malo u pravu i nisu u pravu. Trošimo vrijeme, a ravnatelja moramo izabrati“, istaknuo je Rašula.

U raspravu se uključio i Zoričić:

„Pitat ću vas kome bi kandidati prezentirali program kada je to bilo nemoguće po starom Statutu? Kandidati nisu imali pravo na prezentaciju programa. Nije dobro da ljudi koji su kandidati, nemaju pravo prezentirati program pred radnicima i djelatnicima kojima će biti nadređeni. Tu nema nikakvih prejudiciranja. Naša je želja da djelatnici budu prevaga i da oni napokon kažu što misle, a ne da ja kažem tko će biti ravnatelj. Toga više nema!“.

Filip Zoričić

Na prijedlog vijećnika Nezavisne liste Filipa Zoričića Kristijana Biterija da se financiranje stranaka smanji s 720 na 300 tisuća kuna godišnje, Ana Fonović (Možemo!) kazala je da se time omogućava da se cijeli proračun koristi za poziciju, koja ta sredstva može koristiti za ostvarenje svojih projekata.

 "To je izravan obračun s opozicijom!", konstatirala je Fonović.

Odluka, na koncu, nije izglasana, protiv nje su bili SDP-ovci, Možemovci, IDS-ovci, a Jurkić iz HDZ-a je bio suzdržan, dok je Soldatić (HDZ), nakon okršaja s Biterijem, napustio sjednicu.
"Ovo je atak na čovjeka", rekao Sean Soldatić kojeg je uvrijedilo izlaganje Kristijana Biterija koji mu je "spustio" za stručnu spremu.

Kristijan Biteri

- Ovo je ispod svake razine jednog Gradskog vijeća. Zamolio bih gradonačelnika da malo kontrolira svoje vijećnike, rekao je Soldatić i napustio sjednicu.

Rasprava se vodila i oko gradnje kampusa Istre 1961 u Balama.

„Slažem se, prava je šteta što je nogometni klub Istra 1961 otišao van Pule. Ali vratimo se par godinama unazad, kada je grad vodio IDS. U to vrijeme, prije tri- četiri godine kada je Ministarstvo dalo zemljište na Marsovom polju Gradu Puli, nitko nije javnosti rekao da nije dala za potrebe izgradnje kampusa, već prema lokacijskog dozvoli iz 2012. gdje je na Marsovom polju trebala biti rekreacijska zona. Ali, pisalo je da se ne može davati u najam, podnajam, koncesiju trećim osobama. Svi su shvatili da je to gotova stvar, što nije istina. Odgovornost treba dijeliti i prethodna administracija, odgovorio je Ivan Žagar (NLFZ) na dugačak monolog, žaljenje IDS-ovog vijećnika Marina Lerotića o 'odlasku' pulskog prvoligaša u Bale, gdje će graditi kampus.

Tako se na današnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća opet otvorila tema izgradnje sportskog sadržaja na Marsovom polju i izgradnji kampusa NK Istre 1961 u Balama, a ne u Puli.

Sean Soldatić

Sean Soldatić (HDZ) nazvao je bivšu vladajuću koaliciju koalicijom „sve i svašta“ te istaknuo da je Žagarovo pojašnjenje samo izbjegavanje odgovornosti.

Gradonačelnik Filip Zoričića upitao je Lerotića: „Zašto nije IDS izgradio kampus? Na to se čeka deset godina.

Kazao je i da od kluba nikad nije vidio konkretni projekt te Soldatiću odgovorio da se članovi koalicije nisu imali jednako mišljenje, ali da nisu bili koalicija „sve i svašta“.


Nastavite čitati

Pula
 

TAKO JE IZGLEDALA SACCORGIANA 1926.: Slika "Zlatnih" prije 100 godina pripada Silviji Salamon koja je radila na Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo"

Vlasnica djela, isprva, po vlastitom priznanju, nije znala navesti ime autora slike. Potom je poznati galerist iz Vodnjana Germano Fioranti pretpostavio da bi to mogao biti Romeo Marsi, umjetnik rođen u Puli 1909. godine, a poginuo u Trstu, tijekom bombardiranja, 1944. godine * Priča obitelji Salamon vrlo je zanimljiva. Počinje u Puli, a preko Skitače, Šumbera, Gračišća, Segeta, Trsta, Lomabardije i Ligurije vodi nas sve do Pariza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.