Politika i društvo

SABORSKI ODBOR ZA ZDRAVSTVO

Romana Jerković: Nacionalni plan za borbu protiv raka čim prije implementirati

Žele i da se pokrene opsežna kampanja zdravstvenog prosvjećivanja, posebno mladih jer je važno djelovati na čimbenike rizika koji su danas u direktnoj korelaciji s nastankom karcinoma


 
2 min
HINA
Foto: Davorin Višnjić

Žele i da se pokrene opsežna kampanja zdravstvenog prosvjećivanja, posebno mladih jer je važno djelovati na čimbenike rizika koji su danas u direktnoj korelaciji s nastankom karcinoma

Hrvatska europarlamentarka Romana Jerković poručila je sa skupa o ishodima liječenja onkoloških pacijenata kako žele hitnu implementaciju Nacionalnog plana za borbu protiv raka te je najavila osnivanje neformalne skupine kao instrumenta pritiska na zdravstvenu administraciju.  

"Željeli bismo da Nacionalni plan za borbu protiv raka čim prije započne s implementacijom. U njemu su sadržana brojna rješenja za aktualne probleme koje imamo u onkološkoj skrbi i onkološkom sustavu", poručila je u četvrtak Jerković na konferenciji koju je uz podršku saborskog Odbora za zdravstvo organizirala u Zagrebu. 

Novinarima je rekla da će zaključke konferencije na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz zdravstva i zdravstvene skrbi, kreatori politika te pacijenti i predstavnici udruga oboljelih od karcinoma, proslijediti ministru zdravstva Viliju Berošu koji se nije odazvao pozivu na sudjelovanje.  

"Predložit ću da osnujemo neformalnu skupinu koja će se sastojati od građana, pacijenata, stručnjaka i političara. Bit će to legalan instrument pritiska na zdravstvenu administraciju da čim prije započne s implementacijom i da akcijski plan ugleda svjetlo dana", najavila je Jerković.

Raduje se, kaže, što će ta skupina biti njen gost u Europskom parlamentu gdje će organizirati sastanke s Europskom komisijom, krovnim udrugama pacijenata i zastupnicima iz drugih država članica EU-a kako bi mogli razmijeniti informacije, znanja, iskustva i dobre prakse. 

Žele i da se pokrene opsežna kampanja zdravstvenog prosvjećivanja, posebno mladih jer je važno djelovati na čimbenike rizika koji su danas u direktnoj korelaciji s nastankom karcinoma. 

Također, žele da se pod hitno vrati probir na rak vrata maternice koji je ukinut 2016., a koji je davao rezultate. 


Nastavite čitati

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se 'osjeća odgovornim', uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao "osovinu zla" i  'koristio isti jezik' koji je i sam koristio, premijer je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje 'o odgovornosti', upitavši odakle te ideje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.