Politika i društvo

NARUŠENI BILATERALNI ODNOSI?

Ruski veleposlanik: Protjerivanje diplomata je kontraproduktivno za odnose država

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji


 
1 min
HINA
Foto: Večernji.hr

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji

Protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Hrvatske je „kontraproduktivno“ za odnose dviju država, a ta odluka je dio „stare priče EU-a“, priopćio je u ponedjeljak ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.

Hrvatska je u ponedjeljak ruskom veleposlaniku uručila notu kojom traži da 18 diplomata i šest članova administrativnog osoblja napusti državu. 

MVEP je pritom još jednom „najoštrije“ osudio "brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine".

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji.

Razlogom za odluku Hrvatske Nesterenko smatra „postulatima već iz stare priče Europske unije“ o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, njenim ratnim zločinima i kršenju teritorijalnih integriteta, koje veleposlanik u priopćenju stavlja pod navodnike. 

„Ova odluka značajan je korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma – 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja“, dodaje se u objavi veleposlanstva na društvenim mrežama. 

Plenković je u ponedjeljak kazao kako se nije sastao s Nesterenkom te da će Hrvatska recipročne mjere Moskve komentirati tek kad ih ona donese.

Hrvatska i Rusija službeno su bilateralni odnos započele 25. svibnja 1992. godine.


Nastavite čitati

VELIKA POBJEDA STOJE NAD JAKOM GORICOM! Trener Kovačević: "Mi smo apsolutno konkurentni sa svim ekipama!"

"Za iduće gostovanje u Omišu napokon nam dolazi momak iz Senegala i tu ćemo biti pojačani. Što se tiče kvalitete igrača  i poznavanja košarke, siguran sam da se nećemo postidjeti pred bilo kojim protivnikom", ističe trener Stoje Maro Kovačević * Za dva tjedna, u košarkaškom derbyju della Učka, Stoja u Puli dočekuje prvoplasiranu ekipu Kvarnera, za koju igra prošle godine najbolji igrač Stoje Marin Đugum 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.