Politika i društvo

NARUŠENI BILATERALNI ODNOSI?

Ruski veleposlanik: Protjerivanje diplomata je kontraproduktivno za odnose država

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji


 
1 min
HINA
Foto: Večernji.hr

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji

Protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Hrvatske je „kontraproduktivno“ za odnose dviju država, a ta odluka je dio „stare priče EU-a“, priopćio je u ponedjeljak ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.

Hrvatska je u ponedjeljak ruskom veleposlaniku uručila notu kojom traži da 18 diplomata i šest članova administrativnog osoblja napusti državu. 

MVEP je pritom još jednom „najoštrije“ osudio "brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine".

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom "reduciran" na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji.

Razlogom za odluku Hrvatske Nesterenko smatra „postulatima već iz stare priče Europske unije“ o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, njenim ratnim zločinima i kršenju teritorijalnih integriteta, koje veleposlanik u priopćenju stavlja pod navodnike. 

„Ova odluka značajan je korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma – 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja“, dodaje se u objavi veleposlanstva na društvenim mrežama. 

Plenković je u ponedjeljak kazao kako se nije sastao s Nesterenkom te da će Hrvatska recipročne mjere Moskve komentirati tek kad ih ona donese.

Hrvatska i Rusija službeno su bilateralni odnos započele 25. svibnja 1992. godine.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.