republika - dugi
Politika i društvo

VEŽE IH BOGATA KULTURNO POVIJESNA BAŠTINA

S PUNO ZAJEDNIČKIH OBILJEŽJA Ohrid i Pula sklapaju sporazum o prijateljstvu i suradnji

Pula i Ohrid imaju približno podjednak broj stanovnika i mogu se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Krase ih mnoge sličnosti još iz doba antike. Poznate su turističke destinacije koja se suočavaju sa sličnim izazovima pa će suradnja i razmjena iskustva biti od velikog značaja


 
2 min
Zoran Angeleski
Ohrid

Pula i Ohrid imaju približno podjednak broj stanovnika i mogu se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Krase ih mnoge sličnosti još iz doba antike. Poznate su turističke destinacije koja se suočavaju sa sličnim izazovima pa će suradnja i razmjena iskustva biti od velikog značaja

Grad Pula i Općina Ohrid imaju puno zajedničkih obilježja, zbog čega je Općina Ohrid izrazila želju za uspostavom prijateljstva i suradnje.

Pula i Ohrid imaju približno podjednak broj stanovnika i mogu se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Krase ih mnoge sličnosti još iz doba antike, a kroz povijest su se razvili u kulturna središta koja se međusobno zrcale brojem stanovnika, energijom i predanošću njegovanju umjetničke izvrsnosti.

I zbog toga, na idućoj sjednici Gradskog vijeća Pule najvjerojatnije će se izglasati Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Općine Ohrid i Grada Pule, koji će naknadno potpisati gradonačelnici Kiril Pecakov i Filip Zoričić.

Oba grada povezuju i brojne slične kulturne manifestacije, kao primjerice 'Ohridsko ljeto' koje se odvija u antičkom teatru u Ohridu i 'Pulsko kulturno ljeto' u obnovljenom Malom rimskom kazalištu.

Sporazum predviđa razmjenu iskustva u gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, turizmu, znanosti i istraživanju, IT tehnologiji, pitanju mladih, zdravstvu i socijalnoj politici, javnim uslugama, zaštiti i očuvanju kulturne baštine, zaštiti prirodnog okoliša, sporta i drugih područja od zajedničkog interesa.

Grad Pula  i Općina Ohrid poznate su turističke destinacije koja se suočavaju sa sličnim izazovima stoga će suradnja i razmjena iskustva i na tom području zasigurno biti od velikog značaja.

Obje će strane podržati aktivnosti s ciljem promicanja kulture, valorizacije kulturne baštine, razvoja turizma, promicanja poduzetništva, razvoja gospodarstva, promicanja trgovinske i sajamske suradnje, obrazovanja, sporta i mladih, razmjene iskustava u informatičkoj tehnologiji, zdravstvu, zaštiti okoliša, razvoju športa i drugim područjima od zajedničkog interesa.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.