Politika i društvo

NAKON NEMILOG ISKUSTVA U ZAMBIJI

Sabor redefinira pravila za međudržavna posvajanja

Amandman Kluba HDZ-a propisuje obvezu suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem


 
1 min
HINA
foto: Vlada RH

Amandman Kluba HDZ-a propisuje obvezu suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem

Vladin predstavnik prihvatio je danas u Saboru amandman Kluba HDZ-a na dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu, zakona kojim se uređuje međudržavno posvojenja djece iz trećih država koje nisu ugovornice Konvencije o zaštiti djece, dok je tri oporbena odbio.

Amandman Kluba HDZ-a propisuje obvezu suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem.

Potporu nisu dobili amandmani DP-a da se strana sudska odluka o posvojenju djeteta iz zemlje koja nije stranka međunarodnog ugovora priznaje samo u iznimno rijetkim slučajevima i u strogo propisanim situacijama, kao i da se u registru posvojenja evidentira ime svakog djeteta posvojenog iz tih zemljama.

Nije prošao ni amandman Vesne Vučemilović (Suverenisti) kojim je tražila povođenje postupka diplomatske provjere vjerodostojnosti isprave o posvojenju koju su izdala tijela druge države.

Sabor će o podnesenim amandmanima glasovati u srijedu kada bi također trebao donijeti i dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Bez rasprave Sabor je odradio i prijedloge odluka o promjenama u nekoliko saborskih odbora zbog odlaska zastupnice HDZ-a Nadice Dreven Budinski iz saborskih klupa, a koju će zamijeniti Zoran Gregurović, HDZ-ov gradonačelnik Krapine. Promjene u HDZ-ovim redovima rezultat su ranijeg dogovora.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.