Politika i društvo

AKTUALNO PRIJEPODNE

SABOR: Stipo Mlinarić (DP) optužio premijera da vodi anacionalnu politiku

Mlinarić se obrušio i na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, kazavši kako je on general HV-a, ali je sagnuo glavu pred premijerom. Netko će ostati zlatnim slovima upisan, kao predsjednik Tuđman, a vi ćete kao izdajnik, izjavio je zastupnik DP-a. Riječ "veleizdaja“ koristio je u svom istupu i Miro Bulj (Most) koji je premijeru poklonio majicu s logom HEP-a i porukom Za jedan cent svima, a ne samo njima


 
3 min
HINA
Stipo Mlinarić, Foto: Index.hr

Mlinarić se obrušio i na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, kazavši kako je on general HV-a, ali je sagnuo glavu pred premijerom. Netko će ostati zlatnim slovima upisan, kao predsjednik Tuđman, a vi ćete kao izdajnik, izjavio je zastupnik DP-a. Riječ "veleizdaja“ koristio je u svom istupu i Miro Bulj (Most) koji je premijeru poklonio majicu s logom HEP-a i porukom Za jedan cent svima, a ne samo njima

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) optužio je u utorak na saborskom aktualnom prijepodnevu premijera Andreja Plenkovića da provodi anacionalnu politiku, što je premijer rezolutno odbacio.

Nama imputirati da smo anacionalni jer surađujemo sa nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj, nećete, to vam nigdje neće proći, rekao mu je Plenković.

Optužujući ga da provodi anacionalnu politiku, Mlinarić je premijera pitao zašto je od veličanstvene proslave Oluje, napravio seoski vašar, zašto je "pljunuo“ na predsjednika Tuđmana i na Hrvatsku vojsku šaljući potpredsjednika Vlade u Grubore, prozvao ga da "njegova“  potpredsjednica Vlade i troje SDSS-ovih zastupnika ne priznaju dva najveća hrvatska praznika, 5. kolovoza i 18. studenoga, da nije ništa poduzeo oko ratne odštete, logoraša, da sudovi nisu procesuirali nikoga…

Svaka čast i vama i svakom hrvatskom branitelju, no nema vlade koja je više učinila za dignitet Domovinskog rata, ali moramo raditi na pomirbi i suradnji, uzvratio mu je Plenković, upitavši ga "što vi hoćete“?

Kad je pak riječ o suradnji s manjinama, Mlinariću je poručio da njegova stranka u tom pogledu nema ništa za ponuditi narodu, osim "nabijati“ na nos HDZ-u da surađuje s manjinama, pa i sa troje zastupnika SDSS-a.

"Tu se jako razlikujemo, ovo je 2023.“, istaknuo je premijer, naglasivši kako je Hrvatska samostalna više od tri desetljeća i kako je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće. 

Sramotno je i bezobrazno što naš mandat nazivate anacionalnim, rekao je DP-ovu zastupniku, podsjetivši da je u tom mandatu vraćen Dan državnosti na 30. svibnja, Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta, 18. studenog proglašen blagdanom i neradnim danom, donijet će se zakon o hrvatskom jeziku.

Plenković je naveo i da su u Hrvatskoj pokrenuti kazneni postupci protiv 3.801 osobe, da je 707 okrivljenika proglašeno krivima, da su lani podnesene kaznene prijave protiv 49 osoba, optužnice podignute protiv 22, a sudovi su presudili u odnosu na 31 osobu.

Mlinarić se obrušio i na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, kazavši kako je on general HV-a, ali je sagnuo glavu pred premijerom.

Netko će ostati zlatnim slovima upisan, kao predsjednik Tuđman, a vi ćete kao izdajnik, izjavio je zastupnik DP-a.

Riječ "veleizdaja“ koristio je u svom istupu i Miro Bulj (Most) koji je premijeru poklonio majicu s logom HEP-a i porukom Za jedan cent svima, a ne samo njima.

Prenio je kako ga ljudi pitaju što se u Slavoniji događa sa svinjama koje se "nemilosrdno ubijaju" te upitao premijera gdje mu je „veselko“, ministar Grlić Radman koji je dobio sav „asortiman“ od države i nije prijavio dividendu od dva milijuna eura. Tvrdi i da će slavonski seljaci dobiti manje za svinje nego Grlić Radman, odnosno njegova obiteljska tvrtka Agroproteinka, za njihovo zbrinjavanje.

Premijer mu je odgovorio da je Grlić Radman u UN-u, a da je Agroproteinka ugovor s državom potpisala 2017., dok on nije bio ministar.

Donijeli smo mjere od 27 milijuna eura koje će pomoći svinjogojcima, znat ćemo zaštiti seljaka i nadoknaditi mu troškove, poručio je Plenković.

"Svjesni ste da se pogoduje bankama, Vujnovcu….malo je reći izdaja, ovo je veleizdaja“, rekao je Bulj.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU potvrdio je navode Daria Hrebaka (HSLS) da 22 hrvatska grada u slijedećih nekoliko godina iz programa Integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU) mogu povući 680 milijuna eura za razne projekte.


Nastavite čitati

Grbin: Most je zadnji s kojima bismo razgovarali o pravima manjina

Na optužbu Mosta da je SDP držao leđa HDZ-u u ovom slučaju, Grbin je poručio da s Mostom mogu zajednički nastupati i razgovarati o borbi protiv korupcije, lopovskoj HDZ-ovoj vladavini, ali ne i o položaju nacionalnih manjina, istospolnih zajednica i žena. Oni su zadnji koje bismo na tim temama pitali za savjet, istaknuo je predsjednik SDP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.