Politika i društvo

ukida se naplata većine stvarnih troškova

Sabor u petak o suvremenom sustavu zemljišne administracije

Jedan od prijedloga su izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se, navodi predlagatelj, rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije


 
1 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Jedan od prijedloga su izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se, navodi predlagatelj, rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije

Hrvatski sabor u petak će raspraviti dva Vladina zakonska prijedloga, a uobičajenog glasovanja neće biti.

Jedan od prijedloga su izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se, navodi predlagatelj, rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije.

Njima se, naime, ukida naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina, registra zgrada te za određena postupanja po zahtjevu stranaka.

Detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade te pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata.

Izmjenama se predlaže da se obavijesti i pozivi strankama u postupku katastarske izmjere objavljuju u javnim glasilima i/ili na oglasnoj ploči Državne geodetske uprave te se strankama ujedno dostavlja i pismena informacija o objavljenom pozivu.

Pokazalo se, naime, kako dostava samo pismenim putem nije učinkovita te da 'pošiljku' često nije moguće adresirati stvarnom nositelju prava ili na ispravnu adresu za primanje pismena.

Sabor će raspraviti i zakonski prijedlog o potvrđivanju ugovora između vlada Hrvatske i Cipra o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.


Nastavite čitati

Plenković: Nitko od Zagreba nije tražio slanje vojnika u Ukrajinu

Milanović je u utorak rekao da Plenković "do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu"

Plenković je suodgovoran za aferu Geodetski fakultet

„Premijer kontinuirano brani ministricu Ninu Obuljen Koržinek i ne samo da je brani nego zbog nje napada i EPPO, dovodi u pitanje njihovu nadležnost, ulazi u sukobe s glavnom europskom tužiteljicom i sada vidimo da je to jedan od razloga zbog kojih je Ivan Turudić imenovan za glavnog državnog odvjetnika", ustvrdila je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.