Politika i društvo

ukida se naplata većine stvarnih troškova

Sabor u petak o suvremenom sustavu zemljišne administracije

Jedan od prijedloga su izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se, navodi predlagatelj, rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije


 
1 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Jedan od prijedloga su izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se, navodi predlagatelj, rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije

Hrvatski sabor u petak će raspraviti dva Vladina zakonska prijedloga, a uobičajenog glasovanja neće biti.

Jedan od prijedloga su izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se, navodi predlagatelj, rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije.

Njima se, naime, ukida naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina, registra zgrada te za određena postupanja po zahtjevu stranaka.

Detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade te pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata.

Izmjenama se predlaže da se obavijesti i pozivi strankama u postupku katastarske izmjere objavljuju u javnim glasilima i/ili na oglasnoj ploči Državne geodetske uprave te se strankama ujedno dostavlja i pismena informacija o objavljenom pozivu.

Pokazalo se, naime, kako dostava samo pismenim putem nije učinkovita te da 'pošiljku' često nije moguće adresirati stvarnom nositelju prava ili na ispravnu adresu za primanje pismena.

Sabor će raspraviti i zakonski prijedlog o potvrđivanju ugovora između vlada Hrvatske i Cipra o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.


Nastavite čitati

Beroš: Na drugim je institucijama da završe istragu o Matijanićevoj smrti

Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje, rekao je Beroš novinarima

Oporba: Uskočki optuženici Plenkoviću drže Vladu, donose zakone i proračune

Grmoja je ustvrdio i da su najveći MOL-ovi igrači, odnosno "Orbanovi dečki", Plenković, Ćorić i ekipa koja je sjedila u Upravi i NO, a pogotovo direktori na nižim razinama poput Škugora i ostalih. "Najluđe od svega je da hrvatski porezni obveznici plate link kojim se hrvatska nafta jeftino izvozi u Mađarsku i ne znam kako se to može drugačije nazvati nego "teškom veleizdajom", izjavio je Grmoja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.