Politika i društvo

Obilježen Dan Statuta Istarske županije

Sandra Čakić Kuhar: "Potrebno je biti uporan, jušto tako kako smo mi bili prije 28 lit"

Predsjednica Skupštine Istarske županije podsjetila je prisutne na pomutnju koja je nastala davne 1994. kada je Istra donijela svoj statut i tim činom, unutar nove samostalne Hrvatske države, naglasila vlastiti identitet. "Nije to bila provokacija već način života. Bili smo samo svoji, a nismo ni znali koliko smo različiti, dodala je


 
2 min
Ivan Dobran ⒸFOTO: Manuel Angelini

Predsjednica Skupštine Istarske županije podsjetila je prisutne na pomutnju koja je nastala davne 1994. kada je Istra donijela svoj statut i tim činom, unutar nove samostalne Hrvatske države, naglasila vlastiti identitet. "Nije to bila provokacija već način života. Bili smo samo svoji, a nismo ni znali koliko smo različiti, dodala je

U uvodu današnjeg svečanog obilježavanja Dana Statuta Istarske županije u Poreču, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Čakić Kuhar podsjetila je prisutne na pomutnju koja je nastala davne 1994. kada je Istra donijela svoj statut i tim činom, unutar nove samostalne Hrvatske države, naglasila vlastiti identitet.

Za državne himne

- Nije to bila provokacija već način života. Država je potom tražila od Ustavnog suda Republike Hrvatske ocjenu ustavnosti istarskog statuta. Istrom je zbog toga zavladalo veliko čuđenje, pitali smo se zašto bi se netko protivio europskim vrijednostima. Bili smo samo svoji, a nismo ni znali koliko smo različiti. Godinu kasnije, 1995., odlukom Ustavnog suda ukinuto je 18 članaka statuta. Slobode koje je Istra htjela zaštititi bile su previše avangardne. Zato je potrebno biti uporan. Jušto tako kako smo mi bili prije 28 lit, rekla je Sandra Čakić Kuhar.

Prisutnima je dobrodošlicu zaželio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je također izrazio želju da Istra ostane ponosna i svoja.

Župan Miletić odbio odgovarati na novinarska pitanja vezana uz druge važne aktualne teme

Istarski župan Boris Miletić rekao je da se Istra za statut uporno borila i nije pristajala na kompromise, a tvrdoglavost je urodila plodom. Dvojezičnost, suživot i visoki politički standardi nisu floskule, rekao je istarski župan te ujedno odbio odgovarati na novinarska pitanja vezana uz druge važne aktualne teme.

U svom govoru župan se posebno obrušio na bespravnu gradnju kao rak ranu istarskog poluotoka.

- Devastacija prostora uzela je maha diljem Istre. Zakonodavni okvir je loš i treba ga mijenjati, potrebno je spustiti ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu te zakonom zabraniti parcelaciju. Posebno me ljuti činjenica da bespravno grade oni koji nisu ni hrvatski državljani. Ono što nikada ne bi radili kod sebe doma, usude se raditi kod nas. Država je odlučila nabaviti borbene zrakoplove kako bi zaštitila svoje granice, a s druge strane ne čuva vlastitu zemlju. U susjednim zemljama takvih problema nema jer su njihovi zakoni dobri i provode se, rekao je istarski župan.


Nastavite čitati

Istra
 

Istarski ribari i dalje na kruhu sa sedam kora

Prošlo je gotovo godinu dana od otvaranja nove županijske ustanove pod nazivom Centar za razvoj ribarstva i akvakulture koja bi trebala biti logistička potpora ribarima te "komunikacijski kanal" između institucija i ribara. No, zapelo je * Imamo priču stanara iz Mohorovičićeve ulice u Puli koji se "guše" u parkiranim automobilima * Objavljujemo detalje revidiranog pulskog Programa građenja komunalne infrastrukture 

Istra
 

ISPRIKA NASTAVNIKU SKERTU I ČITATELJIMA Maturanti su mu oblijepili auto želeći ga simpatično iznenaditi

Nastavnik i razrednik kuhara maturanata Matej Skert: "Ispalo je simpatično. Dva moja učenika rekla su da idu po svoj završni rad iz kuharstva do printaone. To je bila krinka meni za iznenađenje. Nakon 15-ak minuta izašao sam van, pogledam, auto sav oblijepljen. Nasmijali smo se, našalili i fotografirali. Oblijepljen automobil bio je dva-tri sata atrakcija za  sve prolaznike"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.