Politika i društvo

imovina istarskih zastupnika (2. dio)

Šef SDP-Peđa Grbin u Crnoj Gori naslijedio sedam nekretnina. Tu su dvije kuće i nekoliko šuma. IDS-ov Loris Peršurić sa suprugom ima tri poslovna prostora u Poreču

U ovom tekstu bavimo se imovinom predsjednika SDP-a Peđe Grbina, a provjerili smo i što posjeduje porečki gradonačelnik i novi IDS-ov zastupnik Loris Peršurić kao i njegov stranački šef, predsjednik IDS-a i načelnik Barbana te saborski zastupnik Dalibor Paus


 
5 min
Danijela Bašić-Palković

U ovom tekstu bavimo se imovinom predsjednika SDP-a Peđe Grbina, a provjerili smo i što posjeduje porečki gradonačelnik i novi IDS-ov zastupnik Loris Peršurić kao i njegov stranački šef, predsjednik IDS-a i načelnik Barbana te saborski zastupnik Dalibor Paus

Svi saborski zastupnici dužni su u roku od mjesec dana od stupanja na dužnost objaviti nove imovinske kartice. U ranijim tekstovima provjerili smo što sve posjeduju Dušica Radojčić (Možemo!), Sanja Radolović (SDP), Anton Kliman (HDZ) i potpredsjednik sabora Furio Radin

U ovom tekstu bavimo se imovinom predsjednika SDP-a Peđe Grbina, a provjerili smo i što posjeduje porečki gradonačelnik i novi IDS-ov zastupnik Loris Peršurić kao i njegov stranački šef, predsjednik IDS-a i  načelnik Barbana te  saborski zastupnik Dalibor Paus.

Krenimo od SDP-a. Čelnik te stranke naslijedio je od ujaka i ujne sedam nekretnina u mjestu Baošići u Crnoj Gori. No njihovu pojedinačnu vrijednost nije naveo. U napomeni je napisao da pojedinačne podatke o vrijednosti nekretnina u Baošićima ne može navesti, budući da mu je Uprava prihoda Crne Gore sve naslijeđene nekretnine procijenila zajedno rješenjem 17/06-2-15/330-2022 od 11. studenog 2022. godine u vrijednosti od 113.335 eura.

Stan u Puli, 84 kvadrata - 170 tisuća eura?

Među naslijeđenim nekretninama nalaze se i dvije kuće s okućnicom i četiri šume, i kako je naveo „druge nekretnine“ ne navodeći o čemu se radi ali je riječ o 40 kvadrata. 

U svim nekretninama koje posjeduje u Crnoj Gori, Grbin je suvlasnik s trećim osobama.

Grbin u društvu s Filipom Zoričićem

U Baošićima u suvlasništvu ima kuću s okućnicom od 240 kvadrata i još jednu kuću s okućnicom koja se proteže na 2.518 kvadrata. Suvlasnik je šume na četiri lokacije ukupne površine 29.167 kvadrata.

Grbin je pak darovnim ugovorom stekao stan u Puli. Riječ je o stanu od 84,72 kvadrata koji je u trenutku podnošenje imovinske kartice procijenio na 170 tisuća eura. Sa suprugom je suvlasnik još jednog stana u Puli od 57,03 kvadrata procijenjenog na 100 tisuća eura. 

Tu su nekretninu stekli kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i kupnjom od kapitala. Grbinova mjesečna primanja u Saboru iznose 2.408 eura, a njegova supruga zaposlena u KBC-u Zagreb ima plaću u iznosu od 1.178 eura. 

SDP-ov saborski zastupnik mjesečno prima i 199 eura, a radi se o primicima koji se ne smatraju dohotkom i primicima na koje se ne plaća porez na dohodak. 

Što se tiče pokretnina, Grbin vozi Citroen C4 Picasso iz 2016. godine vrijedan 12.500 eura, a stekao ga je kupnjom od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, nasljedstvom i uz pomoć kredita.

Supruga SDP-ovca vlasnica je citroena C3 iz 2018. godine i vrijednog 7.500 eura, a stekla ga je putem financijskog leasinga koji je u cijelosti otplaćen.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić po prvi je put objavio imovinsku kartici s pozicije saborskog zastupnika. Prima gradonačelničku plaću od 2.207 eura, a funkciju zastupnika obnaša volonterski. Tu je pak istaknuo: „zastupnički paušal od 199,10 eura, odvojeni život, ne svaki mjesec je 132,72 korištenje stana“. 

Od ostalih prihoda dobiva i 199 eura od imovine i imovinskih prava.

Supruga porečkog gradonačelnik zaposlenica je Grada Poreča od 2011. godine i prima plaću od 1.311 eura. Supruga mjesečno prima i 350 eura od imovine i imovinskih prava i još 350 po istoj osnovi što je ukupno 700 eura mjesečno od imovine i imovinskih prava.

Peršurić je lani digao kredit u PBZ-u na iznos od 20 tisuća eura, a s plaćanjem tog kredita krenuo je početkom ove godine budući da je kredit realiziran tek krajem 2023. godine. 

I njegova supruga digla je u istoj poslovnoj banci ove godine kredit na iznos od 140 tisuća eura, a mjesečno supružnici za kredit izdvajaju 1.030 eura.  

Porečki poslovni prostori

Peršurić je vlasnik  poslovnog prostora u Poreču od 25 kvadrata procijenjenog na 60.123  eura, a stekao ga je uz pomoć kredita. Njegova supruga ima još jedan poslovni prostor u Poreču. Riječ je o prostoru od 30 kvadrata vrijednom 72.997 eura. Stekla ga je kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i nasljedstvom. Treći poslovni prostor u Poreču od 28 kvadrata i vrijedan 63.209 eura supruga je stekla prodajom imovine.

Što se ostalih nekretnina tiče, Peršurićeva supruga vlasnica je stana od 53,76 kvadrata u Poreču, a ta je nekretnina  u imovinskoj kartici procijenjena na 200 tisuća eura. Supruga IDS-ovog zastupnika stan je kupila sredstvima od štednje i uz pomoć kredita.

Peršurić vozi Peugeot 508Sw vrijedan 10 tisuća eura, a stekao ga je kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i uz pomoć nasljedstva.

Supruga je od roditelja dobila i 73 dionice Hrvatskog Telekoma, a vrijednost dionice iznosi 13,27 eura. Peršurić je naveo da nema štednje već 2.000 eura na tekućem računu. Naveo je da se radi o plaći, imovinskom pravu (najmu) i sredstvima od roditelja.

Supruga na računu ima pet tisuća eura od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, imovine, imovinskih prava i štednje.

Loris Peršurić je bez naknade,  a po sili zakona član skupštine i turističkog vijeća Turističke zajednice Poreč, Skupštine Vodovod Buzet, Skupštine Zračne luke Pula, Skupštine Istarske razvojne agencije, Skupštine gradskih poduzeća Parentium d.o.o., Stan d.o.o., Dom za starije d.o.o., Dom obrtnika d.o.o., Inkubator Poreč d.o.o., Usluga d.o.o. i  Odvodnja d.o.o. Prodao je plovilo pasaru vrijednu 500 eura, a član je Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza bez naknade.  

Paus-načelnik volonter

Njegov stranački šef, predsjednik IDS-a Dalibor Paus volontira kao načelnik Barbana dok u Saboru kao profesionalni zastupnik prima plaću u iznosu od 2.498 eura. Prima i 199 eura mjesečno, a radi se o primicima koji se ne smatraju dohotkom i na koje se ne plaća porez. Pausova supruga zaposlena je na Županijskom sudu u Puli, a plaća joj iznosi 3.107 eura. Supruga ima kredit dignut 2023. godine u Zagrebačkoj banci na iznos od 20 tisuća eura. 

Od nekretnina supruga Dalibora Pausa ima stan od 22,53 kvadrata u Puli procijenjen na 50 tisuća eura, a kupila ga je uz pomoć kredita. Supružnici u suvlasništvu imaju dvije oranice u mjestu Gočan pored Barbana. Radi se o ukupno 2.435 kvadrata procijenjenih na 97.400. eura.

Dalibor Paus posjeduje čamac Adria 500 vrijedan 3.500 eura dok njegova supruga vozi 15 tisuća eura vrijedan Renault Kadjar iz 2016. godine kupljen od ušteđevine i pomoću kredita.


Nastavite čitati

Istra
 

IMOVINSKE KARTICE U STRANAČKOM SEFU Zašto Dalibor Paus ne ispuni obećanje i objavi imovinu visokopozicioniranih članova IDS-a? Neka krene od mentora Ivana Jakovčića i stranačke zvijezde Saše Škrinjara kojeg je zaposlio u stranci

Glavni tajnik IDS-a Saša Škrinjar rijetko istupa u javnosti, što i ne čudi s obzirom na niz stranačkih funkcija, ali i profesionalne obveze u Splitskoj 3. Osim što je predsjednik Općinskog vijeća u Ližnjanu i predsjednik Nadzornog odbora komunalnog poduzeća Ližnjan Brnestra d.o.o.., Škrinjar je nakon kraha pulske podružnice i odlaska Daniela Dekovića, imenovan povjernikom pulske podružnice do izbora novog vodstva. Upravo je na njegov prijedlog IDS prije dva dana uveo funkciju političkog tajnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.