Politika i društvo

'kodno ime pomilovanje'

Skupina generala: Zahtjev za pomilovanje sije razdor i podjele u hrvatskom narodu

Generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole i Ivica Primorac obraćaju se potpisnicima pisma, nekolicini kolega i generala, koji su uputili Predsjedniku Republike zamolbu da pomiluje "osuđenu dvojicu bivših, visokih dužnosnika, pripadnika jugo - komunističke, kosovske i udbaške službe koja je desetljećima nanosila zlo i ubijala hrvatske ljude u Hrvatskoj i inozemstvu"


 
3 min
HINA
General Ivan Tolj (Hina)

Generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole i Ivica Primorac obraćaju se potpisnicima pisma, nekolicini kolega i generala, koji su uputili Predsjedniku Republike zamolbu da pomiluje "osuđenu dvojicu bivših, visokih dužnosnika, pripadnika jugo - komunističke, kosovske i udbaške službe koja je desetljećima nanosila zlo i ubijala hrvatske ljude u Hrvatskoj i inozemstvu"

Generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole i Ivica Primorac poručili su kako u vezi s postupkom kojim se traži pomilovanje za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, vide stare, prokušane kosovsko-udbaške metode koje siju razdor i podjele u hrvatskome narodu.

Obraćaju se, kažu među ostalim, potpisnicima pisma, nekolicini kolega i generala, koji su uputili Predsjedniku Republike zamolbu da pomiluje "osuđenu dvojicu bivših, visokih dužnosnika, pripadnika jugo - komunističke, kosovske i udbaške službe koja je desetljećima nanosila zlo i ubijala hrvatske ljude u Hrvatskoj i inozemstvu".

Napominju kako, oni svoju zamolbu opravdavaju navodnim Perkovićevim i Mustačevim, velikim, obavještajnim i ratnim zaslugama, zaboravljajući pri tome da ih je njemački sud osudio na doživotni zatvor zbog zlodjela u razdoblju do 1990.

"Za možebitne zasluge, kada su prešli na našu stranu, dobili su priznanja, odlikovanja i činove. Zanimljivo je i to da im, bez obzira na to što su osuđeni na doživotni zatvor, nisu oduzeta odlikovanja i činovi, a generalu Norcu, Glavašu i drugima jesu", navodi se u pismu generala Tolja, Kapulara, Hebranga, Tolea i Primorca.

Kažu i kako jedan od potpisnika zahtjeva za pomilovanjem "general Pavao Miljavac insinuira da je predsjednik Tuđman rekao da 'bez Perkovića ne bi bilo ni njega, ni HDZ-a, ni Hrvatske'. Dakle, hoće se reći da je Perković, Kos i Udba zaslužnija za državu i od Tuđmana, i od branitelja i od hrvatskoga naroda".

Ispada da smo svi mi, kažu potpisnici današnjeg pisma, "bili i jesmo njihove igračke, topovsko meso, korisne budale, a ne snaga koja je pod vodstvom Franje Tuđmana dobila rat, oslobodila okupiranu zemlju i utemeljila RH".

Referiraju se na tvrdnju Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila kako 'zna' da je Tuđman živ da bi ih pomilovao, "a Šušak bi potpisao molbu za pomilovanjem", poručuju kako su obojica mrtvi i ne mogu ga dematirati pa bi bilo "lijepo da ih taj poznati 'domoljub' pusti da počivaju u miru".

"U svemu ovome vidimo tipično stare i prokušane kosovsko-udbaške metode! Vidimo projekt , specijalnu akciju, kojoj se može dati i kodno ime ”Pomilovanje” i poveznice s kosovskim i obavještajnim udarima kojima smo bili izloženi početkom Domovinskoga rata. Ovo pismo bačena je kost, koju su mnogi Hrvati bili prisiljeni glodati za uskrsnim stolom", poručuju Tolj, Kapular, Hebrang, Tole i Primorac.

Na kraju se osvrću i na izjave generala Ante Gotovine i Ljube Ćesića Rojsa koji svoj potpis na zahtjevu za pomilovanjem opravdavaju milosrđem i opraštanjem. "Jadno je to opravdanje! I milosrđe i opraštanje ne manifestira se na način da potpišu nešto, što očito nisu dobro razumjeli, nešto što sije razdor i podjele u hrvatskome narodu", stoji u pismu generala Tolja, Kapulara, Hebranga, Tolea i Primorca.


Nastavite čitati

Od 1. siječnja Radnicima rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti

Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.* Među ostalim stavkama, raste i neoporezivi iznos nagrada za radne rezultate i novčana paušalne nagrada za troškove prehrane

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.