Politika i društvo

javna riječ, individualna odgovornost

Slučaj Lungomare: Prestanimo u raspravama napuhavati brojke!

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović kaže da NK Uljanik ima 500 djece. Službeni popis HNS-a pokazuje da NK Uljanik, bez 30 seniora, broji 154 igrača omladinskog pogona * Trebalo bi se posjeći oko 100, a ne 200 stabala, koliko je svojedobno isticala Dušica Radojčić iz platforme Možemo!


 
3 min
Zoran Angeleski
Žuta linija označava pojas u kojem bi se porušilo stotinjak stabala

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović kaže da NK Uljanik ima 500 djece. Službeni popis HNS-a pokazuje da NK Uljanik, bez 30 seniora, broji 154 igrača omladinskog pogona * Trebalo bi se posjeći oko 100, a ne 200 stabala, koliko je svojedobno isticala Dušica Radojčić iz platforme Možemo!

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović prošlog je tjedna na televiziji N1, u dugom prilogu koji je promovirao gradnju hotela na Valkanama, izjavila: "Mene baš zanima da mi kaže netko, ili iz opozicije ili pozicije da će biti protiv, i da 500 djece iz NK Uljanika neće imati gdje trenirati".

Ne čini se poštenim stavljati nogometno igralište za djecu s planiranim hotelom na zemljištu čiji je vlasnik (ujedno i vlasnik televizije N1) srpski milijarder Dragan Šolak. Tim više ako ta brojka djece iz omladinskog pogona NK Uljanika bitno i nerealno raste, valjda kako se rasplamsava javna rasprava o cijeloj javnoj zoni Lungomare. Spominjalo se 200, pa 300, pa 400 i evo, sa saborskom zastupnicom, i 500 djece.

Sanja Radolović (SDP) triput je povećala broj djece NK Uljanika

Bez namjere da se djeci, omladinskom pogonu NK Uljanika ospori pravo na planirano nogometno igralište na Valkanama, želeći u javnoj raspravi onemogućiti manipuliranje tom brojkom, ali isto tako i brojkom stabala koja bi se zbog tog igrališta morala posjeći (koju neki 's druge strane' također nerealno povećavaju), upitali smo ovlaštene osobe NK Uljanika, ali konzultirali službene podatke HNS-a (s njihove aplikacije Comet) s brojem i popisom svih igrača po uzrastima.

Riješimo odmah stabla koja smo izbrojali na licu mjesta: u novom prijedlogu obnove i proširenja postojećeg nogometnog igrališta, ono je pomaknuto prema teniskim terenima, čime je izbjegnuto rušenje većeg broja stabala na suprotnoj bočnoj šumskoj strani igrališta.

Stabla oko igrališta (Foto: Manuel Angelini)

Kada se, prema novom prijedlogu, pobroje stabla u pojasu planiranog proširenja od 12 metara uzduž šume te šest metara uz bočnu šumsku stranu igrališta, trebalo bi se posjeći oko 100 stabala, a ne 200, koliko je svojedobno isticala Dušica Radojčić iz platforme Možemo! Treba reći i da su pojedina stabla na uzdužnoj strani u lošem, nakrivljenom stanju, kao da će ih jači vjetar srušiti.

Dragan Stokić, NK Uljanik
Tajnik NK Uljanik Dragan Stokić Stole (Foto: Ivan Dobran)

Koliko je djece u Nogometnom klubu Uljanik?

Službeni popis HNS-a pokazuje da NK Uljanik, bez 30 seniora, broji 154 igrača omladinskog pogona, od mladih pionira do kadeta i juniora, uključujući i 16 prednatjecatelja i 27 početnika.

No, Dragan Stokić, tajnik nogometnog kluba Uljanik kaže da imaju od 270 do 300 djece.

Nakon što mu navodimo dvostruko manju službenu brojku HNS-a, Stokić kaže: "Da, ali ovaj tjedan imam registrirati prve registracije, čime će broj doći na 200-tinjak. Ima još 30, 60, 70 klinaca, ne znam napamet, koji još nisu registrirani. Oni će se registrirati kad budu imali devet godina. Realan broj djece je između 250 i 300. Nekad na trening ovih najmanjih dođe 40, nekad zbog bolesti njih 25, veli tajnik Stokić.

Na stadion na Valkanama preselio bi se cijeli omladinski pogon, dok bi seniori ostali igrali na stadionu na Verudi.

- Ukoliko taj teren bude normalnih gabarita 100 x 64 metara, na Valkanama bi trenirali i igrali prvenstvene utakmice svi uzrasti, osim seniora. Time bi na stadionu na Verudi ostalo više prostora za atletičare, zaključio je tajnik NK Uljanika Dragan Stokić.

Za usporedbu, pitali smo ovlaštene ljude u pulskom prvoligašu, NK Istri 1961, koliko broji njihov omladinski pogon.

Tajnica omladinskog pogona Ivana Čakarić kazala je da trenutno u 12 kategorija omladinskog pogona (bez 35 seniora) NK Istra ima 226 djece, uključujući i 42 djevojčice.

Službeni broj HNS-a navodi malo veći broj, 232 djece NK Istre. No, tajnica Čakarić kaže: "Taj se broj mijenja, varira, netko se ispisuje, a netko registrira".

Trener početnika Vlado Orlić kaže da trenira 50-ak djece NK Istre 1961 od pete do osme godine, a raspoređeni su u dvije dobne kategorije.


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.