Politika i društvo

Ide li plaža Maslinica u 20 godišnju koncesiju?

Što, kako i zašto se mulja na vrućem pijesku Maslinice?

Na naš upit o razlogu za skraćivanje roka koncesijskih odobrenja s pet godina na jednu, Istarska županija navela je inicijativu tvrtke Maslinica za uzimanjem plaže Maslinica u koncesiju na 20 godina. Međutim, isti taj zahtjev sama je Županija odbila na 6. sjednici županijske Skupštine u prosincu prošle godine. Da stvar bude bolja, u samoj tvrtki Maslinica o inicijativi za dodjelu koncesije nad plažom nikad nisu ni čuli


 
7 min
Ivan Dobran
Duško Marušić/Pixsell

Na naš upit o razlogu za skraćivanje roka koncesijskih odobrenja s pet godina na jednu, Istarska županija navela je inicijativu tvrtke Maslinica za uzimanjem plaže Maslinica u koncesiju na 20 godina. Međutim, isti taj zahtjev sama je Županija odbila na 6. sjednici županijske Skupštine u prosincu prošle godine. Da stvar bude bolja, u samoj tvrtki Maslinica o inicijativi za dodjelu koncesije nad plažom nikad nisu ni čuli

Inicijativa tvrtke Maslinica za dodjelu koncesije na rabačkoj plaži Maslinica, koju Istarska županija navodi kao razlog za skraćivanje roka koncesijskih odobrenja na toj lokaciji s pet na jednu godinu, nije poznata ni samom vodstvu tvrtke Maslinica. Ovo već na prvu zvuči potpuno nejasno, no ostatak priče, je više nego apsurdan. 

Nepoznat netko, iz za sad nepoznatog razloga, dao je nalog za slanje spomenute Inicijative Županiji mimo znanja vlasnika i direktora uprave Maslinice. 

Grad Labin je već pokrenuo upravnu tužbu protiv Županije, a Inicijativu je na uvid direktoru tvrtke Maslinica poslala - Istra 24.

No objasnimo kronologiju događaja.

Grad Labin je za 2022.godine, kao i godinama unatrag, planirao izdati desetak koncesijskih odobrenja na plaži Maslinica u Rapcu.

Koncesijska odobrenja su najmovi malih gabarita. Uzimaju ih redom mali poduzetnici za manje djelatnosti poput iznajmljivanja ležaljki, pedalina, prodaju sladoleda, masažu i drugo, a u Labinu se uobičajeno izdaju na rok od pet godina. Tako je bar bilo zadnjih desetljeća.

Županija Labinu dala "zeleno svjetlo"

Kod izdavanja koncesijskih odobrenja, zakon nalaže da „plan upravljanja pomorskim dobrom“ grada (ili općine) i onaj županije budu usklađeni. Kako bi se to osiguralo, gradovi i općine šalju Županiji zahtjev za izdavanjem potvrde o usklađenosti, a Županija ih izdaje.

I u ovom se slučaju to dogodilo. Jednostavnim riječima, Grad Labin je tražio od Županije da mu da zeleno svjetlo za izdavanje koncesijskih odobrenja na razdoblje od pet godina, a Županija je to odobrila.

Grad Labin je potom pokrenuo poziv za dodjelu koncesijskih odobrenja koji je postavljen na način da koncesijsko odobrenje dobiva ponuda koja prva dođe na adresu Grada. Takozvani „najbrži prst“.

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Kako bi si osigurao prvenstvo u dodjeli odobrenja, jedan od naših sugovornika, Davor Šverko, potegnuo je čak do Bajakova gdje pošta radi od 0 do 24 i poslao svoju ponudu u 00:01 prvog dana natječaja! Na taj je način oduzeo mjesto jednom od ranijih koncesionara, konkretnije tvrtki Levant BPP. Do sad, sve regularno.

Županija odbija Gradu Labinu izdati dodatnu "posebnu" potvrdu

No onda, potpuno neočekivano, Istarska županija smanjuje rok koncesijskih odobrenja s predviđenih pet godina na jednu. Točnije, Županija odbija Gradu Labinu izdati dodatnu, posebnu potvrdu, koja se traži iznimno kada se koncesijska odobrenja izdaju na dulje od jedne godine.

Tu potvrdu je Županija redovito izdavala proteklih godina, no sada je odjednom promijenila mišljenje. Iz Županije tvrde da je razlog tome postojanje Inicijative tvrtke Maslinica za uzimanjem plaže Maslinica u koncesiju na 20 godina, a počevši od 2023.

Razmatra li županija davanje plaže Maslinica u 20 godišnju koncesiju od 2023.?

Za razumijevanje nastavka priče treba razlikovati „koncesijsko odobrenje“ od  „koncesije“. Koncesija je u pravilu većih gabarita. Predviđa djelatnost na većem prostoru, npr. na cijeloj plaži, i na dulje vremensko razdoblje (20 i više godina). Dozvoljava više zahvata u prostoru, djelomično ili potpuno ograničavanje pristupa javnosti na prostoru koncesije, a najčešće je traže veće tvrtke poput hotela i kampova.

Na naš upit zašto je Županija promijenila mišljenje te nije izdala dodatnu, posebnu potvrdu, županijski pročelnik Mirko Radolović odgovara kako je Županija zaprimila Inicijativu tvrtke Maslinica za dodjelu koncesije na plaži Maslinica na 20 ili više godina. Dakle, Županija trenutačno razmatra mogućnost davanja cijele plaže Maslinica u 20 godišnju koncesiju, počevši od 2023.

Međutim, pretragom županijskih zapisnika, vidljivo je da je inicijativu tvrtke Maslinica od 19.11.21. Županija odbila uopće uzeti u razmatranje zato što Grad Labin na tom prostoru planira izdavanje većeg broja koncesijskih odobrenja.

Trgovačko društvo Maslinica d.o.o. Rabac, predložilo je uvrštavanje u plan davanja koncesije na pomorskom dobru na k.č. br. 1076/3 k.o. Rabac (lokacija Maslinica). Prijedlog nije prihvaćen jer se Grad Labin očitovao da ostaje pri prijedlogu Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Labina za 2022. godinu kojim je predviđeno izdavanje većeg broja koncesijskih odobrenja na predmetnoj lokaciji, stoji u Planu davanja koncesija za 2022. (6. Sjednica skupštine Istarske županije od 16.12.21.).

Izvor: Prijedlog Plana davanja koncesija na pomorskom dobru na području Istarske županije za 2022. godinu

Na naš upit da objasne ovu nejasnoću, u Županiji tvrdi da je sve jasno. To što Inicijativa nije prihvaćena za 2022.godinu, ne znači da neće biti prihvaćena u 2023. i dalje.

Zamjenik župana Tullio Demetlika tvrdi kako je koncesija za Grad puno isplativija od koncesijskih odobrenja. Ujedno, kaže kako davanje koncesije jednoj tvrtki, ne znači nužno da oni koji su ondje obavljali svoje djelatnosti neće to moći i ubuduće, ali sada u dogovoru s korisnikom koncesije (tvrtkom Maslinica), a ne više s Gradom Labinom.

U međuvremenu, uvjereni da će poslovati najmanje pet godina, budući mali koncesionari poput našeg sugovornika Davora Šverka, ulažu više stotina tisuća kuna u svoje djelatnosti. Suvišno je objašnjavati njihov gnjev po saznanju da im je odobrenje smanjeno na jednu godinu.

Tu se vrti veliki novac, sumnje u muljanje

Labinski vijećnik Mladen Bastijanić smatra da je riječ o muljanju jer su ranije „u igri“ bili neki drugi ljudi, koji su dobili koncesije na pet godina, pa se sada igra s paragrafima, zakonima i pravilnicima.

Motiv da se nekome namješta ovakav posao ne treba daleko tražiti. Naime tu se vrti velik novac. Iznajmljivanjem 200-tinjak ležaljki i suncobrana se, primjerice, u dva ljetna mjeseca može uprihoditi više od milijun kuna. Je li najbrži prst Davora Šverka ove godine pomutio nečije planove?

U prilog ovoj tezi ide činjenica da je Šverko prijavljivao nepravilnosti u radu Levanta BPP, a da od nadležnog odjela Grada Labina, do danas nije zaprimio nikakav odgovor, što nam je potvrdila Šverkova odvjetnica Katarina Jukić. Riječ je o prelaženju gabarita dozvoljenih koncesijskim odobrenjem i drugim nepravilnostima.

Tvrtka Maslinica uopće nije zainteresirana za uzimanje plaže u koncesiju na 20 godina

A onda, neočekivani obrat. Tijekom istraživanja ove priče, saznali smo da tvrtka Maslinica uopće nije zainteresirana za uzimanje plaže u koncesiju.

Direktor uprave Maslinice Hans Steurer tvrdi "da se unutar tvrtke pričalo o nekom iskazu interesa za koncesijom, no da on sam ne zna o čemu se radi te da prema njegovom saznanju nikada nije poslan".

O tome je, tvrdi, razgovarao i s većinskim vlasnikom tvrtke koji je također bio neugodno iznenađen saznanjem da postoji navodni iskaz interesa o kojemu ni on sam, kao ni direktor uprave, nisu obaviješteni.

Maslinica tražila samo koncesijsko odobrenje

Steurer napominje kako je jedino za što se tvrtka Maslinica natjecala zapravo koncesijsko odobrenje za iznajmljivanje ležaljki, za koje su ponudu poslali 24.12.2021.godine, no nisu izabrani jer su ih pretekli „najbrži prsti“.

Kako bi se uvjerio da spomenuta inicijativa za dodjelom koncesije uopće postoji, Steurer nas je zamolio da mu je proslijedimo, što smo i učinili.

Proslijedili smo dakle Hansu Steureru Inicijativu tvrtke Maslinica koju smo dobili od Istarske Županije, za čije postojanje on sam ne zna, a na čijoj je osnovi Županija skratila rok koncesijskih odobrenja s pet na jednu godinu. Koliko je ova priča dovedena do apsurda, procijenite sami.

Postavlja se pitanje koristi li netko Inicijativu tvrtke Maslinica kao izgovor za skraćenje trajanja koncesijskih odobrenja. Naime, sama Inicijativa Maslinice ne garantira da će ta tvrtka koncesiju i dobiti, ali može poslužiti svrsi ne izdavanja posebne potvrde. 

Odgovor na pitanje po čijem je nalogu Županiji poslana Inicijativa za uzimanje plaže Maslinica u koncesiju, pokušali smo dobiti od odvjetničkog društva iz čijeg je ureda inicijativu i upućena u Županiju. Odvjetnik Igor Koren odgovorio nam je da na ovo pitanje, u interesu zaštite svoje stranke i poštujući pravila profesije, ne može odgovoriti.

Na kraju, i dalje ostaje nerazjašanjeno tko je onda poslao Inicijativu Istarskoj županiji, budući da u Maslinici tvrde da oni nisu. Također, nejasno je i tko je angažirao odvjetnički ured i platio odvjetničku uslugu pozivajući se na Maslinicu? Ukratko, ili netko ne govori istinu ili netko namjerno manipulira imenom tvrtke. U svakom slučaju, nastavak ove priče pratit ćemo i dalje.

Iskaz interesa tvrtke Maslinica - kamen spoticaja
Iskaz interesa tvrtke Maslinica - kamen spoticaja

Nastavite čitati

Istra
 

Potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Vedran Ivančić (IDS): Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju, istaknuo je među ostalim Ivančić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.