Politika i društvo

MIGRACIJE ROMA TIJEKOM POVIJESTI

Svjetski je dan Roma: Konferencija ''Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze''

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti


 
1 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti

Svjetski dan Roma, 8. travnja, bit će obilježen dvodnevnom međunarodnom konferencijom ''Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze'' u Zagrebu, u ponedjeljak i utorak, 11. i 12. travnja, izvijestili su iz Saveza Roma u Hrvatskoj ''Kali Sara''.

Međunarodna konferencija bit će i dosad najveće obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj na kojoj je najavljeno sudjelovanje Roma iz najmanje 16 država.

''Središnja tema konferencije je status Roma u odnosu na indijsko porijeklo koji nikada nije politički priznat, iako je neupitan. Cilj konferencije je dati odgovor na pitanje što Romima danas znači njihovo indijsko porijeklo i što žele kao zajednica u odnosu na današnju Republiku Indiju - je li tu dovoljna samo kulturna i prigodna suradnja ili bi trebali ići korak dalje'', istaknuli su u Savezu Roma.

Znanstveni dio konferencije bit će održan u zagrebačkom hotelu Westin uz podršku Vlade RH i uz partnerstvo s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar” te Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba.

Najavljene su teme ''Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu'' (Samudaripen), ''Migracija Roma'', '' Romski jezik i jezikoslovlje'' te ''Pluriperspektivnost u pristupu proučavanja romske problematike''. Najavljen je i obilazak Romskog memorijalnog centra u Uštici i dodjela godišnjih nagrada u zagrebačkom HNK.

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti.


Nastavite čitati

Zastupnik Daus (IDS) poručio Hrvatskim željeznicama: "Prestanite delat štupide od Istrijani!"

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Saboru istaknuo je kako je prije točno tri mjeseca na istarsku prugu stigao novi vlak kojim se trebala poboljšati sigurnost, brzina i kvaliteta usluge, a posebno je trebao biti od pomoći u prijevozu školske djece, ali umjesto očekivanog, vlak u nešto više od dva mjeseca bio čak dva puta na popravku, što znači da se putnici opet voze starim vlakovima * "Prije tih 150 godina", dodao je "cijela dionica od Divače do Pule izgrađena je za manje od 3 godine, dok danas, 15 mjeseci traje probni rad za puštanje u pogon rampe na jednom prijelazu preko pruge"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.