Politika i društvo

MIGRACIJE ROMA TIJEKOM POVIJESTI

Svjetski je dan Roma: Konferencija ''Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze''

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti

Svjetski dan Roma, 8. travnja, bit će obilježen dvodnevnom međunarodnom konferencijom ''Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze'' u Zagrebu, u ponedjeljak i utorak, 11. i 12. travnja, izvijestili su iz Saveza Roma u Hrvatskoj ''Kali Sara''.

Međunarodna konferencija bit će i dosad najveće obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj na kojoj je najavljeno sudjelovanje Roma iz najmanje 16 država.

''Središnja tema konferencije je status Roma u odnosu na indijsko porijeklo koji nikada nije politički priznat, iako je neupitan. Cilj konferencije je dati odgovor na pitanje što Romima danas znači njihovo indijsko porijeklo i što žele kao zajednica u odnosu na današnju Republiku Indiju - je li tu dovoljna samo kulturna i prigodna suradnja ili bi trebali ići korak dalje'', istaknuli su u Savezu Roma.

Znanstveni dio konferencije bit će održan u zagrebačkom hotelu Westin uz podršku Vlade RH i uz partnerstvo s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar” te Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba.

Najavljene su teme ''Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu'' (Samudaripen), ''Migracija Roma'', '' Romski jezik i jezikoslovlje'' te ''Pluriperspektivnost u pristupu proučavanja romske problematike''. Najavljen je i obilazak Romskog memorijalnog centra u Uštici i dodjela godišnjih nagrada u zagrebačkom HNK.

Svjetski dan Roma slavi se 8. travnja – a na temelju prvog Kongresa Roma održanog 1971. kod Londona. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (romski Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti.


Nastavite čitati

Plenković: Nitko od Zagreba nije tražio slanje vojnika u Ukrajinu

Milanović je u utorak rekao da Plenković "do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu"

Plenković je suodgovoran za aferu Geodetski fakultet

„Premijer kontinuirano brani ministricu Ninu Obuljen Koržinek i ne samo da je brani nego zbog nje napada i EPPO, dovodi u pitanje njihovu nadležnost, ulazi u sukobe s glavnom europskom tužiteljicom i sada vidimo da je to jedan od razloga zbog kojih je Ivan Turudić imenovan za glavnog državnog odvjetnika", ustvrdila je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.