Politika i društvo

Politika i poduzetništvo "ruku pod ruku"

Istaknuti IDS-ovac Oriano Otočan za 4,4 milijuna kuna kupio prostor s dimnjakom u Kandlerovoj, gdje uskoro otvara novi restoran

Je li mu politički background pripomogao u poslovima kojima se privatno bavi, Otočan ističe kako se njegova obitelj već 20 godina bavi ugostiteljstvom. "Koje veze ima dražba na kojoj je bilo i drugih ponuđača s politikom? Niti je politika to davala, niti je to politika plaćala, a niti je politika uzimala kredit!", odgovara Otočan


 
5 min
Danijela Bašić-Palković
Ilustracija šima Kastelc

Je li mu politički background pripomogao u poslovima kojima se privatno bavi, Otočan ističe kako se njegova obitelj već 20 godina bavi ugostiteljstvom. "Koje veze ima dražba na kojoj je bilo i drugih ponuđača s politikom? Niti je politika to davala, niti je to politika plaćala, a niti je politika uzimala kredit!", odgovara Otočan

Kako godinama uspješno balansirati između raznih političkih funkcija, a istovremeno uspješno graditi privatni biznis, vrlo dobro zna jedan od dugovječnih IDS-ovaca Oriano Otočan, koji je paralelno s politikom, zadnja dva desetljeća uspješno gradio obiteljsko - poslovnu priču. Politika i poduzetništvo u njegovom slučaju, definitivno idu ruku pod ruku.

Na projektu radi od 2017. godine

Ako sve bude po planu, već ove turističke sezone, u prostoru bivše tvornice Arena trikotaža u Kandlerovoj ulici, specifičnom po prepoznatljivom dimnjaku, Otočan planira otvorenje novog restorana.

Dimnjak ostaje-restoran u industrijskom štihu

Zasad ne otkriva detalje, ali govori da bi restoran trebao biti uređen u prepoznatljivom industrijskom štihu.

Otočan trenutno obnaša funkciju IDS-ovog tajnika za međunarodne odnose, a u ovaj novi poslovni poduhvat, ušao je prije pet godina s bratom Tonijem-Dorijanom Otočanom.

Danas projekt privode kraju, o čemu svjedoče i radovi koji su na ovoj reprezentativnoj lokaciji u centru Pule, u punom zamahu.

Sve je krenulo još 2017. godine, kada braća Otočan kao suvlasnici tvrtke Campo Marzio d.o.o. od tadašnje Arena trikotaže u stečaju, na dražbi kupuju atraktivan prostor/kotlovnicu koja se proteže na 185 četvornih metara. Za prostor su Otočani platili 590 tisuća eura.

Na pitanje iz kojih izvora su osigurali taj pozamašan iznos, Otočan kaže da su za kupnju prostora podigli kredit.

Ne želeći otkrivati detalje o novom poslovnom potezu, kao ni vrijednost ove investicije, Otočan se nada da će restoran uspjeti otvoriti do ove sezone.

Foto D. B. P.

- Ne bih zasad išao u detalje. Trenutno smo u radovima i još puno stvari treba riješiti. Na projektu se već duže radi, bilo je i nekih izmjena, a onda je sve usporila situacija s koronom. Dodatnu neizvjesnost sada predstavlja i situacija u Ukrajini, kaže Otočan.

Je li mu politički background pripomogao u poslovima kojima se privatno bavi, Otočan ističe kako se njegova obitelj već 20 godina bavi ugostiteljstvom.

- Ponavljam, ne bih o detaljima, jer je još uvijek sve "work in progress“. Već nekoliko godina nisam u javnom sektoru i radim privatno, kaže Otočan.

Vlasnici Kantine u Flanatičkoj ulici

Na pitanje koje sve ugostiteljske objekte još vodi s bratom,  odgovora da imaju samo Kantinu u Puli.

- Brat i ja imamo firmu koja posluje od 2003. godine i  nadam se da ćemo još razvijati posao. Nešto je u partnerstvu, nešto je naše obiteljski, kaže.

Radi se punom parom Foto D. B. P.

Je li mu kod kupnje atraktivnog prostora u Kandlerovoj ulici pripomogla politika? 

- Ne znam na koji način to mislite? Možda da mi vi objasnite na koji je način to povezano? Koje veze ima dražba na kojoj je bilo i drugih ponuđača s politikom? Niti je politika to davala, niti je to politika plaćala, a niti je politika uzimala kredit! Naš objekt je Kantina. Na koji je pak način Kantina povezana s politikom? Prije 2000. godine smo počeli pripremu za taj objekt, a 2005. godine je otvoren restoran, napominje Otočan.

Vrijednost investicije tajna

Što se konkretnih ulaganja u novi restoran tiče, kaže da su spremni na velika ulaganja, ali da to nije podatak koji treba dijeliti s javnošću.

- Ja više nisam javna osoba. Mene politika i dalje zanima, ali nisam aktivan. Ovo je privatan projekt koji je financiran privatnim sredstvima. To je poslovni pothvat u koji se ulazi s rizikom i svjesni smo da možemo izgubiti ili zaraditi. No to nema nikakve veze s politikom, ističe.

Sprema li se u Kandlerovoj ulici otvorenje luksuznog restorana, kaže da će objekt biti prilagođen tržištu i Puljanima.

- Cijeli je projekt napravljen u skladu s konzervatorskim podlogama i prostornim planom. Dimnjak smo odlučili zadržati, iako to nije bio uvjet, rekao je Otočan, koji je već izabrao ime za restoran, ali i to je zasad tajna.

- Oko nekih stvari bih bio rezerviran, jer je dosta otvorenih pitanja oko realizacije. Važno je reći da se pridržavamo svih konzervatorskih uvjeta i prostornog plana, napominje.

Iako tvrdi da je izašao iz politike, i dalje je aktivan u IDS-u, gdje obnaša funkciju tajnika za međunarodne odnose.

- Izašao sam iz politike javnog sektora i nisam plaćen od politike. Trenutno kao volonter obnašam funkciju predsjednika organizacije ALDE. Politika me zanima, ali nemam ambicija aktivirati se. Previše imam privatnog posla u ovoj fazi, kaže Otočan.

Već godinama se ne pojavljuje u javnosti, no poznato je da je  Otočan svojevremeno bio desna ruka bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića, a danas počasnog predsjednika IDS-a.

Jakovčićev čovjek

Među ostalim, bio je i šef Jakovčićevog kabineta dok je bio župan, a dugo je godina, kao županijski pročelnik, vodio Odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije.

Svojevremeno je Otočan bio glavni i odgovorni za vođenje županijskog ureda u Bruxellesu, a vodio ga je iz Pule.

Odlaskom Ivana Jakovčića u Europski parlament, za njim u Belgiju seli i Otočan, koji u srpnju 2014. godine počinje raditi u Europskom parlamentu kao voditelj ureda IDS-ovog europarlamentarca.

Otočan se može pohvaliti i odlikovanjem predsjednika Italije koje je primio 2014. godine za razvijanje prijateljskih odnosa s Italijom.

Osim političke karijere, Otočan je godinama u poduzetništvu.

Oriano Otočan privatni FB profil

U ovom trenutku ima funkcije u raznim tvrtkama koje se pretežito bave ugostiteljstvom.

U tvrtki Flanatica d.o.o u likvidaciji, Otočan je bio direktor od 1997. do 2011. godine.

Vlasnik je društva Mediterraneo Food, a s bratom je suvlasnik tvrtke Via Sergi. Braća suvlasništvo dijele i u tvrtki Campo Marzio koja je 2020. godine ostvarila ukupni prihod od 2,2 milijuna kuna i dobit od 61.600 kuna.

Osim ugostiteljstva, Otočan je aktivan i u svijetu izvođačke umjetnosti. Naime, njegova i bratova tvrtka Campo Marzio i Aleksandar Kostadinov, suvlanici su tvrtke OK Live osnovane 2019. godine. Ta se tvrtka bavi izvođačkom umjetnošću.

Otočan je bio aktivan i u nekim županijskim agencijama. Tako je, primjerice, od 2009. do 2016. godine bio član Nadzornog odbora Istarske regionalne energetske agencije IRENA.

U vlasništvu je imao i tvrtku Raponji d.o.o. za mješovitu proizvodnju, a danas je vlasnik te firme njegov brat Toni-Dorijano Otočan.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.